جنگ مجازی
زبانپیگیریویرایش
رایاجنگ، نبرد مجازی، یا جنگ سایبری (به انگلیسی: cyberwarfare یا cyberwar) به نوعی از نبرد گفته میشود که طرفین جنگ در آن از رایانه و شبکههای رایانهای (به خصوص شبکه اینترنت) به عنوان ابزار استفاده کرده و نبرد را در فضای مجازی[۱] جاری میسازند.
تعریفویرایش
جنگ اطلاعاتی با انقلاب اطلاعات ظهور پیدا کردهاست. این انقلاب به دلیل دامنه وسیع و تأثیرات گسترده آن میتواند سبک نوینی از جنگ را ارائه بدهد.
مارتین لیبیکی، از پژوهشگران برجسته مؤسسه مطالعات استراتژیک در دانشگاه دفاع ملی، در کتاب «جنگ اطلاعاتی چیست؟» مینویسد «تلاش برای درک مفهوم جنگ اطلاعاتی مانند این است که چند نفر نابینا بخواهند با لمس کردن بخشهای گوناگون یک فیل بگویند که این موجود چیست. جنگ اطلاعاتی نیز شامل بخشهای گوناگون و متعددی میشود.» تلاش برای داشتن نگرش جامعه نگرانه در تعریف جنگ اطلاعات نکتهای است که باید حتماً به آن توجه شود.
مگان برنز در سال ۱۹۹۹، با نگرشی کلی تعریف زیر را ارئه میدهد: «جنگ اطلاعاتی طبقه یا مجموعههایی از تکنیکها شامل جمعآوری، انتقال، حفاظت، ممانعت از دسترسی، ایجاد اغتشاش و افت کیفیت در اطلاعات است که از طریق آن، یکی از طرفین درگیر بر دشمنان خود به مزیتی چشمگیر دست یافته و آن را حفظ میکند.»
مارتین لیبیکی ضمن وفادار ماندن به تعریف کاملاً نظامی از جنگ اطلاعاتی هفت شکل گوناگون جنگ اطلاعاتی را به شرح زیر نام میبرد:
جنگ فرماندهی و کنترل که هدف آن قطع کردن سر دشمن، یعنی از بین بردن مغز متفکر دشمن است.جنگ بر پایه اطلاعات که متشکل از طراحی، حفاظت و ممانعت از دسترسی به سیستمهایی است که برای برتری بر فضای نبرد در جستجوی دانش کافی هستند.جنگ الکترونیک تکنیکهای رادیوئی، الکترونیک، یا رمزنگاری.جنگ روانی که در آن از اطلاعات برای تغییر ذهنیت و طرز فکر دوستان، بیطرفها و دشمنان استفاده میشود.جنگ هکرها که در آن به سیستمهای رایانهای حمله میشود.جنگ اطلاعاتی اقتصادی ایجاد مانع در برابر اطلاعات یا تسهیل جریان اطلاعات با هدف کسب برتری اقتصادی.جنگ سایبری ترکیبی از همه موارد ششگانه بالا.
حملههای سایبری بین کشورها نخستینبار در سال ۲۰۰۸، با حمله اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هسته ای ایران شروع شده که دردسرها و تنشهای سایبری بعدی در ادامه آن ایجاد شده. در حمله سایبری، کشورها همدیگر را مورد حمله قرار میدهند و بدون اینکه به مرزهای هم حمله کنند، نتایج دلخواه خود را میگیرند. ضمن اینکه هزینه کمی دارد؛ چون فقط به تعدادی برنامهنویس نیاز دارد. این تنشها همیشه در مقیاسهای بزرگ نیست و اتفاقاً باید از حملههایی ترسید که خیلی جزئی هستند و به راحتی قابل فهمیدن و شناسایی نیستند؛ مثلاً عوض کردن اطلاعات بانک خونی ارتش یک کشور.[۲]
نقاط ضعف اصلی در دفاع سایبر
ویرایش بررسی هویت و مکان مهاجم
شناسائی نیت مهاجم
تشخیص حملههای از قبل طراحی شده