ارسال تانک لئوپارد به اوکراین نشانه چیست؟
🔸️خبر مجوز آلمان برای ارسال تانک های لئوپارد به نبرد اوکراین ، بازتاب های زیادی داشته است.
اگر چه تانک های لئوپارد هم پیشرفته هستند و هم زره قدرتمندی دارند ، اما نباید فراموش کرد که موشک های کورنت روسی (که ایران نیز آنان را بومی سازی کرده )، در نبردهای ۳۳ روزه و جنگ یمن ، زره تانک های بسیار پیشرفته مرکاوا۴ و آبرامز را شکافته اند .
به دلایل فوق از نگاه نگارنده، ارسال تانک های پیشرفته لئوپارد ۲ به نبرد اوکراین در سطح تاکتیکی و عملیاتی و البته روانی تاثیر خواهند داشت، لکن به لحاظ راهبردی نمی توانند موقعیت برتری به اوکراینی ها بدهند.
🔸️در خصوص تبعات این تصمیم چند نکته باید ذکر شود؛
1️⃣ آمریکا با راه اندازی جنگ اوکراین ، وابستگی اروپا به روسیه را به طور کامل از بین برد و قاره سبز را از لحاظ انرژی به خود وابسته کرد.
حال با کمک های تسلیحاتی و مادی اروپا می تواند رقیب تاریخی خود روسها را بیشتر تضعیف کند .
2️⃣ اقدامات اخیر اروپایی ها روسها را بیش از پیش به چین و ایران وابسته خواهد کرد ؛ روسها در دهه ابتدایی قرن ۲۱ تا حدود بسیاری به غرب و اروپا نزدیک شدند و دستاوردهای بسیاری کسب کردند اما با راهبرد آمریکایی ها اکنون این پیوستگی کاملا منقطع گشته و کرملین نشینان به رویکردهای قرن بیستمی و دنیای دوقطبی می اندیشند .
یک قطب آمریکا و اروپا و قطب دیگر کشورهای آسیایی مانند چین ، هند ، ایران ، روسیه و حتی آمریکای لاتین ...
3️⃣ ایران از اقدامات جدید اروپایی ها انتفاع ویژه ای خواهد یافت زیرا این کشور در سالهای گذشته در نوعی از انزوا قرار داشت و روسها نیز به دلیل مزایایی که در همکاری با اروپا یافته بودند با بلوک غرب همراهی نسبی می نمودند .
🔸️اما اکنون قضیه بالعکس شده و ایران برای سیاست خارجی روسیه مزیت نسبی دارد زیرا اولویت این قدرت شرقی موفقیت در جنگ اوکراین است و هیچ قدرت نظامی دیگری نمی تواند جایگاه ایران را برای روسها داشته باشد زیرا این کشور هم توان نظامی بالایی دارد و هم انگیزه و تجربه موفق ضربه زدن طرح های غرب را ؛ و البته این را در سوریه ، عراق ، یمن و لبنان اثبات کرده است.
🔸️در نتیجه مسکو از سر نیاز (و نه لزوما علاقه مندی) به سوی تهران دست دراز کرده و ناچار است که ملاحظات طرف مقابل را نیز در نظر بگیرد ؛ خرید تسلیحات جنگی و فروش هواگردهای پیشرفته ای چون سوخو ۳۵ تنها بخشی از ماجرا را شامل می شود.
🔸️روسها دریافته اند که در دراز مدت نمی توانند افق روشنی از همکاری با غرب را در نظر بگیرند و به همین دلیل به سیاست های قرن بیستمی خود بازخواهند گشت.
🔸️پوتین مجبور خواهد بود که در مجادلات بین المللی و شورای امنیت مرتبط با ایران ، تا حد زیادی نظر تهران را لحاظ نماید زیرا برای ادامه جنگ طولانی مدت در اوکراین به این کشور نیاز دارد و چه بسا همکاری های ایران تغییر دهنده قواعد نبرد باشد ؛ چیزی که روسها در ماههای اخیر طعم شیرین آن را چشیده اند.
📌 در پایان این نکته را باید ذکر کرد که جنگ اوکراین در صورت عدم موفقیت راهبردهای آمریکا، باعث فروپاشی نظام تک قطبی و ایجاد یک نظام دوقطبی خواهد شد .
🔸️بهترین سناریو برای ایران عدم پیروزی اوکراین و ادامه جنگ و بن بست راهبردی آنست تا روسها همچنان در این شرایط سخت بمانند و دست نیاز بیشتری به سوی جمهوری اسلامی دراز کنند .
🔸️این سناریو از طرفی باعث تداوم نگاه آمریکا و اروپا به بحران اوکراین به عنوان اولویت اصلی سیاست خارجی خواهد شد و فعلا ایران را از زیر ذره بین سیاسیون آنها خارج خواهد کرد .
@kashkolkashkol