✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🌷 عقل و جهل (6)
س: آیا عقل همیشه درست قضاوت می کند یا اشتباه هم می کند؟
ج: عقل اشتباه می کند. اشتباه زیاد دارد. اما آرام آرام رشد می کند و با تجربه در زندگی قوّت پیدا می کند و اشتباهاتش کم می شود؛ اما اگر تجربه نداشت، اشتباهش زیاد می شود.
س: آیا کسانی که خدا را قبول ندارند، واقعاً تعقل نمی کنند؟
ج: حقانیت بعضی از مطالب جوری است که اگر انسان عقل را قاضی کند، عقل می پذیرد و می گوید: «خوب حرفی است.» اما این کار را نمی کردند؛ بلکه هیاهو و جنجال می کردند و لات بازی درمی آوردند. فرموده اند: اگر عقل را قاضی کنی و به او بگویی: «آیا این خوب است یا این؟» می گوید: «این خوب است.» و این کار را نمی کردند. آن ها با عقل با مسائل برخورد نمی کردند؛ بلکه با تعصب برخورد می کردند. با جهل و نادانی برخورد می کردند.
س: چرا حضرت امیر به زیاد بن ابیه مسئولیت داد؟
ج: فرمودند: «غیر از او ندارم.» کمیل را فرستاد، ولی نتوانست مشکل را حل کند. کمیل خوب بود اما قدرت اجرایی او و قدرت حل مشکلات او ضعیف بود؛ اما زیاد، آن را نداشت، اما قوی بود.
س: زیاد که زنازاده بود؟
ج: زنازادگی او برای خودش است؛ اما مشکل را خواباند. در فارس مشکلاتی پیش آمده بود. شورش کرده بودند. حضرت کمیل را که خوب بود، فرستاد، ولی نتوانست. این ملعون خبیث رفت و اوضاع را اصلاح کرد. به حضرت هم اعتراض کردند و ایشان فرمودند: «اگر شما آدم خوب دارید، بدهید تا به جای او بگذارم.» چون اگر اینجا مراعات نمی کرد، تعدادی کشته می شدند و خطر پیش می آمد.
زنازادگی سر جای خودش؛ اما این کار از او برمی آمد. تا آن وقت هم هنوز زنازادگی او علنی نشده بود. هنوز معاویه او را به برادری انتخاب نکرده بود. معاویه بعداً این کار را کرد و او به طرف معاویه رفت. تا آن زمان جزء ارادتمندان به حضرت بود. آن زمان حضرت او را به فارس فرستاد و مشکل را حل کرد. این آدم این جور بود.
در تاریخ می نویسند: عمر او را در جایی به حکومت نصب کرده بود. او را عزل کرد. گفت: «آیا خیانتی از من سر زده است؟» گفت: «نه؛ عقل تو خیلی زیاد است. مردم نمی توانند عقل تو را تحمل کنند.»
او این جور بود. آدمی زرنگ، زیرک و خوش فهم؛ اما اشکالش این بود که هر کس بیشتر پول می داد، به طرف او می رفت. عقلا نوعاً این جور هستند. شما اگر به جهنم نگاه کنی، می بینی تمام درشت ها، ثروتمند ها، میلیاردرها، کمپانی دارها، دکترهای بالای دست و فوق دکتری، همه در آن تَه هستند. عقل این ها خوب است و لذا عقل می گوید: «پول!» عقل اول به سراغ پول و مادیات می رود؛ لذا کسانی که عقلشان زیاد است، خطرشان زیاد است. فوراً می گویند: «آن کار را بکن که این قدر درآمد دارد». در نتیجه او را از راه سلامت و عافیت دور می کند؛ لذا بهشت هم جای آدم های ساده و پاک است.
س: آیا به این می گویند «عقل»؟
ج: زیرکی.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
🔹 ادامه دارد ...
📱 کانال سبک زندگی
#متقین:
@mottagheen