🔰
به بهانهی دیدار پاپ با مرجعیت اعلای عراق
🔹 روش و منش آیتالله سیستانی در زعامت شیعیان عراق، قطعا روشی متفاوت از امام و رهبریست. تفاوتی که نه تنها مرتبط به شرائط متفاوت عراق، نه تنها به خاطر ترکیب جمعیتی متفاوت و نه تنها به خاطر ویژگیهای شخصیتی متفاوت است، بلکه حتی نشأت گرفته از مبانیِ متفاوت نسبت به سیاست و فقه، تشکیل حکومت و نظریه ولایت فقیه است.
🔹 واقعیت این است که این تفاوت مبنایی، اتفاق جدیدی در تاریخ تشیع نیست.
👈 انقلابیگری-محافظهکاری
👈 استکبارستیزی-سازشوصلحوتقیه
👈 «اسلامحداکثری سیاسی»-«ورود حداقلی در عرصه سیاست و اجتماع»
اینها دوگانههایی هستند که چه بسی قدمتشان به قدمت تاریخ تشیع باشد.
♻️ در اینجا قصد قضاوت و تخطئهی یک روش را ندارم ولی اگر بخواهیم به مهمترین آثار و پیامدهای این دو روش اشاره کنیم، قاعدتا باید گفت مهمترین دستاورد تشکیل حکومت و قرائت اول، بسط ید در گسترش اهداف و اغراض اسلام است و مهمترین رهآورد قرائت دوم، مردمی بودن و در امان ماندن نهاد دین از دشمنیها، تنشها و انزجارهای مردمیست.
قرائت اول این قدرت را دارد که از طریق یک بازوی علمی-اجرایی مثل جامعة المصطفی، اثرگذاری تفکر تشیع را در اقصی نقاط جهان افزایش دهد و در سایهی نفوذ منطقهای خود، دلگرمی شیعیان و آزادیخواهان باشد و قرائت دوم این قابلیت را دارد که محبوبیت خود را حفظ کند و مورد تمجید و احترام جامعه جهانی واقع شود و در سایهی این تنشزدایی، فعالیتهای دینی-حوزوی خود را به پیش برد و نفوذ فتوای خود را برای مسئلهای مثل فتوای جهاد علیه داعش ذخیره کند[و نه حتی برای حضور آمریکا در عراق]. همانند قدرت نفوذی که در برخی فتاوای مراجع سلف شیعه مشاهده می شده است مانند فتوای تحریم شرب تتن میرزای شیرازی. ولی در جریان مقابل ممکن است شرائط نفوذ رای مرجع تقلید بین مردم اینگونه شود که مثلا مرجع تقلید صریحا شب انتخابات اعلام کند به لیستی که انگلیس از آن حمایت کرده است رای ندهید ولی فردای انتخابات تمام آن لیست رای بیاورند و وارد مجلس شوند.
👈دیدار
#پاپ فرانسیس با
#آیتالله_سیستانی و محتوای صحبتهای ایشان را بار دیگر در این فضای دوگانه فوق بازبینی کنید.
✅ بنده حضور موازی و قدرتمندِ این دو روش زعامت، در ایران و عراق را به فال نیک میگیرم!
در واقع باید هر دو نظریه در بوتهی آزمایش قرار بگیرند تا در عمل و نه صرفا روی کاغذ، معایب و محاسنشان آشکار گردد. اگر قرار است یکی با شتاب بهتری پیش برود، روشن شود و اگر قرار است خدای ناکرده یکی شکست بخورد، آیندگان بفهمند.
🔹 در نتیجه ممکن است آیندگان به این جمع بندی برسند که یکی از دو طریق قطعا بهتر است و آن را تقویت کنند و یا ممکن است راهی بینابین، با توجه به تجارب موفق و ناموفق طرفین اتخاذ کنند.
والله العالم...
💠به کشکول یک طلبه بپیوندید🔰🔰🔰
🆔
@KashkooleTalabeh