🌹چرا در مسئله عدالت نمره مطلوبی به دست نیاوردهایم؟
🔺راه اساسی فقرزُدایی «اشتغالآفرینی» است
«باید اذعان کنیم که در دههی پیشرفت و عدالت، نمرهی مطلوبی درباب عدالت به دست نیاوردهایم.» ۱۳۹۹/۰۳/۰۷ این عبارت رهبر انقلاب اسلامی در پیامی که بهمناسبت آغاز به کار مجلس یازدهم صادر کردند بهروشنی عقبماندگی در مسئلهی عدالت این آرمان و ارزش مهمِ نظام اسلامی را نشان میدهد. موضوعی که پیش از این از سوی ایشان مورد تصریح قرار گرفته بود: «در مورد عدالت ما عقبمانده هستیم؛ در دههی پیشرفت و عدالت واقعاً پیشرفت کردیم [امّا] در زمینهی عدالت، باید تلاش کنیم، باید کار کنیم.، باید از خدای متعال و از مردم عزیز عذرخواهی کنیم.» ۱۳۹۶/۱۱/۲۹
البته حضرت آیتالله خامنهای در بیانیهی گام دوم انقلاب تأکید کردند که: «نارضایتی این حقیر از کارکرد عدالت در کشور نباید به این معنی گرفته شود که برای استقرار عدالت کار انجام نگرفته است. واقعیّت آن است که دستاوردهای مبارزه با بیعدالتی در این چهار دهه، با هیچ دورهی دیگر گذشته قابل مقایسه نیست.» ۱۳۹۷/۱۱/۲۲
به نظر شما این نقص جدی در مسئلهی عدالت اولا ناشی از چه بوده است؟ و ثانیا اولویتهای کلیدی برای جبران بیعدالتی چیست؟
در گفتار زیر آقای حجتالاسلام دکتر محمدحسین حسینزاده بحرینی، عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی و نمایندهی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال ما راه اساسی فقرزُدایی را اشتغالآفرینی، رفع موانع تولید و بهبود فضای محیط کسبوکار دانستهاند:
رهبر انقلاب میفرمایند علیرغم تلاشهایی که شده، متأسفانه در باب عدالت نمرهی مطلوبی به دست نیاوردیم. این خیلی مهم است. ببینید وقتی عالیترین مقام یک جامعه و حاکمیت صراحتاً اظهار میکند که ما در باب عدالت به نمرهی قابل قبولی دست پیدا نکردیم، این دلالت عملیاتیاش برای ما نمایندگان و برای کسانی که در قوهی مجریه و دستگاه قضائی کشور هستند، یک رهنمود عملیاتی دارد. آن رهنمود این است که اگر هم در گذشته اشتباه کردیم، حداقل از الان به بعد باید مسیرمان را تصحیح کنیم. ما باید جهتگیریمان در قانونگذاری، در انتخاب مسئولین، در نظارت بر رفتار مسئولین و بازخوردهایی که از جامعه میگیریم، مثل یک خطکش خیلی شفاف مرتباً پیش رویمان باشد که آن خطکش، خطکش عدالت است. ضریب جینی ۴۲ صدم، یعنی جامعهی ما دچار نابرابری است و بهلحاظ توزیع درآمد کشوری هستیم که متأسفانه قلّههای بسیار بلند درآمدِ بعضا نامشروع و غیرقانونی در کنار درههای بسیار عمیق فقر وجود دارد.
مطالبهی رهبر معظّم انقلاب در اینباره جدی است. این امر واجبی است و مجلس و دولت هر کاری میکنند، باید برآیندش ارتقاء سطح عدالت باشد.
چرا فقر ایجاد میشود و نمود فقر چیست؟ نمود فقر این است که یک خانوار به اندازهی کفاف درآمد نداشته باشد. اگر جامعه به درجهای رسید که بخش قابل توجهی از خانوارها به اندازهی کفاف درآمد نداشته باشند، این جامعه دچار فقر میشود. در بعضی از کشورها این فقر ناشی از این است که در آن کشور ثروت کم است. طبیعی است که در یک کشوری که ثروت وجود ندارد فقر هم گسترش پیدا میکند. اما در کشور ما منشأ فقر، نبود ثروت نیست. بلکه ما کشور ثروتمندی هستیم و جزو بیست اقتصاد برتر دنیا هستیم. منابع طبیعی در ایران کمنظیر است.