سبک زندگی سالم و پیشگیری از بروز بیماریهای زمینهای
🔰 تغییر کوچک در سبک زندگی و تأثیر بلندمدت بر سلامتی-بخش نخست
👤
#گالیا_توانگر
🔸یکی از ارکان اصلی سلامتی وعدههای غذائی هستند. جدا از اینکه چه نوع خوراکیهایی را در این وعدههای غذائی مصرف کنیم؟ زمان وعدههای غذائی هم بسیار حائز اهمیت است. موردی که ما ایرانیها کمتر به آن توجه داریم؛ برای مثال به وعده صبحانه بیالتفاتی زیادی داریم و شام را ساعت 23 تا 24 میل میکنیم. مطالعات نشان میدهد افرادی که صبحانه میخورند، خلقوخوی بهتری داشته و انرژی بیشتری در طول روز دارند. صبحانه خوردن بلافاصله پس از برخاستن، بدن شما را با تکانهایی از سوخت تأمین میکند که انرژی کل روز را تنظیم میکند.
🔸مطالعات تغذیه نشان داده که ازدست دادن هر وعده غذائی در طول روز منجر به احساس خستگی بیشتر در پایان روز میشود. دیر خوابیدن، دیر برخاستن و دیر صبحانه خوردن منجر به افزایش شاخص توده بدنی در افراد مبتلا به دیابت میشود.
🔻غذا خوردن دیرهنگام نیز به اندازه صبحانه نخوردن برای سلامت بدن خطرناک است. دیر شام خوردن میتواند موجب افزایش وزن، انسولین و کلسترول شود و تأثیر منفی بر متابولیسم چربی و نشانگرهای هورمونی دخیل در بیماری قلبی و دیابت داشته باشد.
🔸بهترین زمان برای خوابیدن و بیدار شدن برای هر فرد زمانی متفاوت است. بهطور کلی، بهترین زمان برای به خواب رفتن حداکثر چند ساعت پس از تاریکی هوا است و بهترین زمان برای بیدار شدن هم اولین ساعات پس از طلوع خورشید؛ بنابراین بیجهت نیست که قدیمیها سفارش داشتند: سحرخیز باش تا کامروا باشی.
🔻رخساره خزایی مادر دو دانشآموز به گزارشگر کیهان میگوید: «الان که بچهها فرصت تابستان را میگذرانند، دستکم تا یک و دو صبح پای بازی رایانهای نشسته و یا با گوشیهایشان سرگرماند. واقعاً نمیدانم با شروع سال تحصیلی جدید چطور زمان خوابشان را اصلاح کنم؟ این هم مکافاتی برای خانوادههاست.»
🔸محسن یارمحمدی، پزشک عمومی هشدار میدهد: شواهد نشان میدهد خواب کافی برای قلب مفید است. تحقیقات گسترده حاکی از این است که کمخوابی و پرخوابی خطر بروز بیماری قلب و عروق، حمله قلبی و فشارخون بالا را به همراه دارد. در مقابل، خواب منظم شبانه باعث کاش مشکلات قلبی میشود. چرت زدن در طول روز نیز میتواند مؤثر باشد.
🔸علی رضایی، مربی ورزش درباره اهمیت ورزش میگوید: «ورزش باعث افزایش توان عضلات میشود. در ستون فقرات ضعف عضلات شکم باعث فشردگی مهرهها بر روی دیسکها خواهد شد. ورزش باعث افزایش جریان خون در اندامها میشود و در نتیجه از سکتههای قلبی جلوگیری میکند. شرکت در فعالیتهای ورزشی احساس مسئولیت شجاعت را به فرد میدهد.»
🔻از آنجا که جسم و روان ارتباط عمیقی با یکدیگر دارند و اختلال سلامت در هر یک از اینها سلامت دیگری را به خطر میاندازد. امروزه متأسفانه به نظر میرسد زندگی بهویژه در شهرهای بزرگ و صنعتی مردم را از نیازهای طبیعی خود دور کرده است و در نتیجه زمینه را برای ابتلا به بیماریهای روانی آماده میکند.