🔴
چند نکته از متن و چند نکته در فرامتن لایحه عفاف و حجاب
لایحه اخیر عفاف و حجاب قرار بود! به مجلس تحویل شود و پس از آن تبدیل به
قانون شود. اما امروز سخنگوی محترم دولت گفتند این لایحه در حال کارشناسی و تغییر است! اما چند نکته دربارهی قانون ...
1️⃣ آنچه که قانون میشود بسیار اهمیت دارد. به نوعی تا زمان تغییر مجدد، آن قانون؛
متن مقدس محسوب میشود.
قانون فارغ از اینکه چقدر در کشور درست اجرا میشود، فصل مشترکی است که میتوان به واسطه آن جریان عمومی جامعه را متحد کرد، لذا آنچه در قانون میآید باید علاوه بر رعایت اصول، منافع اکثریت جامعه را تأمین کند.
2️⃣ قانون فصلالخطاب و زیربنای طراحی و اجرای هر فکر و فعل بعدی است. دقت کنیم رهبری در همین دیدار دیروز با نمایندگان مجلس چه فرمودند:
«قانون شما غیر از گفتن ماست، گفتن ما مثل حالت نصیحت پیدا میکند؛ قانونِ شما اجرایی و الزامی است.»
و بعد هم ویژگیهایی برای قانون برشمردند:
«قانون باید صریح باشد ... یکی از خصوصیات قانون خوب قابل اجرا بودن است.
[قانون نباید بین تعارضات معطل باشد و اجازه سوء استفاده به قانوندانانِ قانونشکن بدهد]
خب طبیعی است وقتی قانونی نوشته میشود که نقض غرض خودش باشد و به صورت طبیعی در مسیر عرفیسازی آنچه با آن مخالف است باشد، خودش را دارد از اثر میاندازد. ضمن اینکه باید صریح باشد و البته قابل اجرا ...
3️⃣ قانون باید ساختار ایجاد کند، انضباط ایجاد کند، از هرج و مرج جلوگیری کند اما
نباید دست ضابط و مجری خود را ببندد!! طبیعی است چنین قانونی کارآمد نخواهد بود. قانونی که نیروی انتظامی را از هر گونه مداخله منع میکند عملاً دست ضابط را بسته است. موردی که شاید در تمام دنیا نظیر نداشته باشد. (طبیعتاً اینکه اجازه هر گون مداخله میدانی از پلیس گرفته شود، راهش نیست بلکه باید برای آفات احتمالی و پیرامونی این موضوع تدبیر کرد.)
4️⃣
ذات جرایم قانونی بر دو چیز استوار است:
الف. تَنَبُه فرد خاطی و دیگران
ب. بازدارندگی از تکرار خطا/ جرم توسط خاطی/ مجرم و دیگران
حال اگر قانونی چنین ویژگیهایی نداشت، اصلاً میتواند اثرگذار باشد؟!
5️⃣ وقتی در قانون میخواهیم متناسب با شرایط روز تصمیم بگیریم و از فناوری استفاده کنیم (دوربینهای هوشمند)، پیش از آن باید بررسی کنیم که فناوری مورد استفاده در صحنه میدان کارآمد بوده یا خیر؟! طبیعی است وقتی چیزی با سی و چند روز استفاده، ناکارآمدی/ کمکارکردی خودش را نشان داده، بنا کردن کاخ روی آن از اساس اشتباه است. سوال ساده است تصویر بازار تهران، امروز با ۳۰ روز گذشته چقدر فرق کرده و فناوری مورد استفاده چقدر کارآمد بوده؟!
6️⃣
قانون باید ناظر به تمام کشور باشد و نه لزوماً چند خیابان تهران! سوال این است که آیا وقتی صحبت از فناوری در قانون میشود، آیا فناوری (دوربینها) در جای جای جزیره هرمز، محله آبشاری یزد، محله باجک قم، محله سرچشمه خوانسار و ... هم حضور دارد یا صرفاً سعادتآباد و میدان تجریش تهران مورد نظر ما بودهاند؟! (فارغ از اینکه همانجا هم کارکرد مثبت داشته یا خیر!)
7️⃣ سوال بعدی اینجاست که آیا جرم کسی که صرفاً یک خیابان و مردم همانجا را درگیر میکند با جرم کسی که ظرفیت این را دارد که کل کشور را درگیر کند، باید نزدیک به هم تلقی شود و جرایمشان نزدیک باشد؟! طبیعی است که باید فرسنگها فاصله داشته باشد و قانون برای افراد دسته دوم
(سلبریتیها و رسانهداران) بازدارندگی بزرگتری داشته باشد، نه اینکه خودش راه فرار هم نشان بدهد. (اگر فردی رسانهاش را تحویل ندهد، جریمه مالی خواهد شد!)
پینوشت: طبیعتاً همهی کار در حوزه حجاب و عفاف معطوف به قانونگذاری نیست، اما قانون یک زیربنای بسیار مهم است. طبیعی است که دستگاههای مختلف و گروههای مردمی برای حل این موضوع باید فعال شوند اما آنچه محور عملکرد همه قرار میگیرد، قانون است. لذا اینجا، جایی نیست که به سادگی و با إنشاءالله که گربه است، از کنارش رد شویم.
#حمید_کثیری