✳️تسلط طالبان بر افغانستان؛ ایران کجا ایستاده است؟
اندیشکده آمریکایی شورای روابط خارجی در یادداشتی به قلم ریتکیه محورهایی را در خصوص موضع ایران نسبت به وضعیت جدید افغانستان مطرح کرده است که خلاصهای از آن در ادامه میآید:
1ـ واکنش ایران
ایران از خروج نظامیان آمریکایی از همسایه شرقیاش استقبال کرده ولی نگران تشدید تنشهای فرقهای و مذهبی و سرایت آن به درون مرزهای خود است.
2ـ تنش پیشین
ایران پس از قتل دیپلماتهایش در مزارشریف تا آستانه نبرد نظامی با طالبان پیش رفت. ولی پس از آن به مرور روابط بهبود یافت. ایران اکنون بیشتر نگران تبعات گسترش ناامنیها در مرزهای شرقی مانند فعالیت گروههای تکفیری شبیه داعش است و این زخم کهنه را نگشوده است.
3ـ پذیرش مهاجران
همهگیری کرونا و تبعات اقتصادی آن سبب شده تا این بار در مرز ایران و افغانستان از پذیرش گسترده مهاجران و پناهجویان به درون مرزها خودداری شود.
4ـ رویکرد سیاست خارجی
خروج آمریکا از افغانستان، اگر رویکرد ایران را تهاجمیتر و سختتر نسازد، بیشک تعدیل نیز نخواهد کرد. ایران در برنامه هستهای صرفاً بر پایبندی به برجام تأکید خواهد کرد و در سیاستهای منطقهای نیز «محور مقاومت» نقشی اساسی خواهد داشت.
ایران در جریان استقرار طالبان، نه مانند آمریکا پیشاپیش قدرت را به آنان هدیه کرده و نه با رویکردی غیرواقعبینانه و صرفاً ایدئولوژیک، از آن روی گردانده است. بلکه سعی نموده با واقعبینی از بروز تنش خودداری کرده و درصدد تأمین منافع خویش برآید