اسرائیل در عید پصح در آن قرار داشت، معادله جدیدی ایجاد کرد که ترس را در اسرائیل برانگیخت. خبرگزاری «تسنیم» وابسته به سپاه پاسداران مدعی شد که رفتار دولت نتانیابو و سازمانهای امنیتی اسرائیل در تشدید حوادث حاکی از آن است که آنها حتی از رویارویی همزمان در دو عرصه بیم دارند و واضح است که آنها نگران ورود بیش از حد "گروه های مقاومت" هستند. یک جنگ همه جانبه می تواند منجر به نابودی اسرائیل شود. رمضان شریف سخنگوی سپاه پاسداران نیز در نشست خبری به مناسبت «روز جهانی قدس» (14 آوریل) از تشکیل جبهه متحد ضد صهیونیستی از جنوب لبنان و جولان سوریه تا غزه و کرانه باختری خبر داد که اسقاطیل را در مدت کوتاهی با چالشی عظیم به ویژه در پس زمینه بحران سیاسی داخلی در آن مواجه مینماید
رئیسی رئیس جمهور ایران در تماس تلفنی با سران سوریه، ترکیه، الجزایر و ترکمنستان بر لزوم تشکیل جبهه مشترک علیه اسقاطیل برای آزادی فلسطین تاکید کرد. رئیسی در گفتگو با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه خواستار تشکیل نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی برای بررسی راه های مقابله با تحرکات اسرائیل در مسجدالاقصی شد. گفتوگو با بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، همزمان با حملات فراوان اخیر به خاک سوریه و همچنین پرتاب سه موشک از جنوب بلندیهای جولان توسط سازمانهای فلسطینی به سمت اسقاطیل (در 8 آوریل) اهمیت ویژهای یافت. رئیسی در این گفتوگو به اسد گفت که نظم جهانی به نفع «محور مقاومت» در حال تغییر است و «جنایتهای رژیم صهیونیستی» گواهی بر ضعف و استیصال آن است. سفر اسماعیل قاآنی فرمانده سپاه قدس به سوریه در 8 آوریل نیز با هدف تقویت رئیس جمهور سوریه و بهبود هماهنگی بین کشورها بود.
انبوه وقایع در چارچوب تشدید تنش در مرزهای اسقاطیل(فلسطین) که در ابتدا در مسجدالاقصی و فعال شدن غزه و بعد لبنان و بلندیهای جولان توسط حماس در پی حملات اسرائیل در سوریه به اهداف ایرانی بود، این سوال را مطرح میکند که چگونه حرکت ها در عرصه های مختلف بین همه عناصر «جبهه مقاومت» با تأکید بر حزب الله و ایران هماهنگ است.
در سالهای اخیر، ایران تلاشهای خود را برای ایجاد قابلیتهای استراتژیک در برابر اسرائیل، از جمله از طریق نیروهای نیابتی خود در منطقه، افزایش داده است تا پاسخی بهتر به فعالیتهای فزاینده اسرائیل علیه اهداف ایرانی در سوریه و خود ایران ارائه دهد. علیرغم حملات اسرائیل، ایران همچنان به ارسال مهمات به سوریه و حزب الله به طرق مختلف ادامه می دهد و همچنان به تقویت و تسلیح ارتش شبهنظامیان طرفدار ایران در سوریه و در مرز سوریه و عراق فعالیت میکنند ادامه میدهد و مشهود است که مشارکت آن را در صحنه فلسطین به طور عام و کرانه باختری به طور خاص افزایش داده است، همه اینها برای افزایش هماهنگی بین عناصر است
در این کمپین حزب الله و حسن نصرالله، دبیرکل این سازمان، شخصاً نقش محوری را ایفا کردند، هم به دلیل تجربه چندین ساله و آشنایی با اسرائیل و هم به دلیل موقعیت مرکزی و نفوذش در تهران که از زمان ترور قاسم سلیمانی در ژانویه 2020 تقویت شده است.
علاوه بر این، حتی اگر مشخص باشد که ابتکار آخرین دور تشدید تنش مستقیماً به ایران مربوط نمی شود، بلکه به تحولات صحنه فلسطین، به ویژه رویدادهای مسجدالاقصی مربوط می شود، بر اساس هماهنگی قبلی و بلندمدت که بین عناصر «جبهه مقاومت» وجود دارد، ایران و دستیارانش به خوبی از آن به عنوان فرصتی برای ایجاد موازنه بازدارندگی علیه اسرائیل استفاده می کنند. در همین راستا، حضور اخیر اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و زیاد النخاله دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین در بیروت و دیدار آنها با نصرالله و همچنین سفر فرمانده سپاه قدس به دمشق و احتمالاً به بیروت رفت. حتی اگر وقایع تشدید تنش مطابق با ابتکار ایران اتفاق نیفتاده و توسط تهران مدیریت نشده باشد، از دیدگاه ایران این یک تحول مثبت است که ممکن است امکان گسترش درگیری احتمالی آینده با اسرائیل را به چند جنبه فراهم کند. درگیری، که مقابله با آن را برای اسرائیل دشوار می کند.
در پایان، در حالی که ایران برای بهبود روابط خود با کشورهای عربی، به ویژه در حوزه خلیج فارس تلاش میکند، میتوان به تشدید مداوم میان اسرائیل و ایران و شرکای آن در «محور مقاومت» اشاره کرد که در پسزمینه، هماهنگی فزایندهای بین اجزای این محور وجود دارد. این هماهنگی پیش از این در رویدادهای سیف القدس در ماه می 2021 مشهود بود که طی آن یک عملیات نظامی مشترک در پایتختهای ایران، حزبالله، حماس و جهاد اسلامی فلسطین انجام شد.
اسرائیل باید در نظر داشته باشد که تا آنجا که به تهران مربوط می شود، «جبهه مقاومت» به معنای وسیع و در چارچوب شعله ور شدن گسترده منطقه، شبه نظامیان طرفدار ایران در عراق و حوثی ها در یمن را نیز شامل می شود. غیرممکن نیست که کاهش تنش بین ایران و همسایگان عرب خود فرصتی برای