♦️#گفتمان_سوم
[به بهانه مرگ مرحوم دکتر عماد افروغ]
🔸مرحوم دکتر عماد افروغ جز انقلابیونی بود که نه مسئولیت ها و نه نقدهایش هیچ کدام او را در ورطه جناحین سیاسی از یک طرف و محافظه کاری و یا براندازی از سمت دیگر نکشاند! پایگاه او تا آخر آرمان های ۵۷ بود. نقدهای صریح و عمیقش از این پایگاه بود.
🔹در روزگاری که اصولگرایان ولایت را به سلطنت و جمهوریت را در حد مقبولیت تقلیل دادند و آزادی در مدل حکمرانی شان جایی ندارد و از آن طرف اصلاح طلبان که امنیت و استقلال در مسلکشان کمررنگ بود و جمهوریت نیز بیشتر سیاسی تعبیر میشد و در کارنامه و عمل هر دو جناح سیاسی
#عدالت در نظر و عمل بسیار فاصله داشت با آنچه متفکرین انقلاب درباره اش سخن میگفتند و در مانیفست انقلاب یعنی نهج البلاغه وجود داشت مرحوم عماد افروغ مجموع آرمان ها را تکرار و بدون لکنت و صریح از حاکمیت مطالبه میکرد همین را در مرحوم علامه حکیمی و حاج حیدر رحیم پور هم می دیدیم.
🔸من این نوع نگاه را
#گفتمان_سوم یا
#آرمان_های۵۷ میدانم واقعش مرحوم افروغ جز آخرین افراد این نسل بود که با این باورها انقلاب کرده و امروز آن آرمان ها را تکرار میکرد در این چهار دهه بسیاری از انقلابیون سابق از آن شعارها دست کشیده و یا مبدل به مصلحت اندیشی شدند یا براندازی! به گمانم تقویت گفتمانی که مجموع آرمان های۵۷ را مطالبه میکند به عنوان
#گفتمان_سوم راه حل امروز ایران است.
🔻هر چند اولیگارشی موجود و بوروکراسی پیچیده و انباشت ناکارآمدی و غلبه نگاه های امنیتی بر جمهوریتی کار را بسیار پیچیده و سخت کرده است؛ حتی سخت تر از قبل و اوایل انقلاب اما راه تقویت همین گفتمان است.
🔻راه عبور از وضع موجود تکثیر آدم های قوی از این گفتمان در نهادهای مختلف حاکمیتی و اجتماعی مثل دولت و مجلس، حوزه علمیه و... و در موضوعات مختلف مثل زنان، اقتصاد مردمی و... است.
🔹 وقایع ۱۴۰۱ نشان دهد مردم ایران با رادیکالیسم کور همراه نیستند. اپوزسیون خارجی هم نتوانسته افقی روشن را مطرح کند. سکولارهای عرف گرا در داخل نیز نه پایگاه درستی دارند نه حرف و شخصیت های بزرگی، عبور از اصولگرایان و اصلاح طلبان نیز واضح است. البته نیروهای معتدل همچنان به عنوان راه حل مطرح هستند. بحران دقیقا همین است جامعه ایرانی همه ایده ها را امتحان کرده و نتیجه ای نگرفته؛ میداند که براندازی نیز چاره کار نیست.
🔹 این وسط گفتمان سوم نیز مرزها، ایده های اجرایی و آدم هایش آنقدر قوی نیستند که کار را دست بگیرند. از جهات مختلف این گفتار لاغر و نحیف است. آدم های این گفتمان آنها که در داخل حکمرانی هستند در اقلیت و آنها که بیرون هستند فاقد صدای بلند و قدرت اجتماعی اند. بخشی از جوانان مشتاق این گفتمان غوره نخورده مویز شدند یا بروکراسی آنها را بلعید که این طیف را در دولت فعلی شاهدیم یا شروع نکرده ناامید و تمام شدند و به اصلاح به گاراژ زدند!
🔸کار سخت دقیقا همین جاست بالا آوردن گفتمان جدیدی که امثال اقای فروغ طالبش بودند قبل از سیر طبیعی موجب ناقص الخلقه شدن گفتمان میشود. دست روی دست گذاشتن و نظاره کردن نیز کار را خراب تر و فرصت و نیروها را بیشتر میسوزاند ما باید از جهات مختلف راهبردی-تکنیکی و...به تقویت گفتمان سوم فکر کنیم. راه همین است هر چند سخت و هرچند دور!
✍
#محمدامین_رضایی
eitaa.com/joinchat/3252879362C12bea3a2ca