در ۱۸ بهمن آغاز عملیات( والفجر مقدماتی) بود. پیاده روی طولانی در رمل ها و موانع پیچیده ای ارتش بعث عراق رزمندگان ایرانی را گرفتار کرد. و عملیات را به شکست کشانبد شکست تلخی بود. شهادت مظلومانه رزمندگان ایرانی بسیاری از همرزمان را غمگین کرده بود.
در ۲۹ بهمن نیروی هوایی با موشکهای پیشرفته اگزوست چاه های نفتی نوروز ایران را بمباران کردند نفت به خلیج فارس رفت.
اسفند سال ۶۱ مسئولان ایرانی تصمیم گرفتند؛( عملیات والفجر ۱) در منطقه پیشنهادی ارتش را انجام دهند. فرماندهان ارتش نام طرح عملیات شان را آتش به جای خون گذاشتنداموزش های پیچیده برای طرح جدید آغاز شد. بناست رزمندگان ایرانی در پناه آتش توپخانه پیشروی کنند.
در ۱۷ فروردین سال 62 کشورهای حاشیه خلیج فارس گرد هم آمدند؛ تا برای نشت آلودگی نفت چاه نوروز در خلیج فارس راه چاره ای بیابند.
در ۲۱ فروردین( عملیات والفجر یک) آغاز شد. پس از آتش ایرانی ها باید پیش روی صورت میگرفت. ولی به علت آتش سنگین دشمن این امر محقق نشد. و عملیات با شکست روبرو شد. ارتش بعث عراق بمباران شهرهای ایران را آغاز کرد. و مسئولان ایرانی از امام درخواست دستور مقابله به مثل می کنند ولی امام در پاسخ می گوید مردم عراق با ما هستند.
در اردیبهشت ماه ۶۲ فرماندهان در فکر این هستند که بعد از دو عملیات ناموفق عملیات محدود در جبهه غرب انجام دهند تا هم تنور جنگ گرم بماند و هم روحیه بخش باشد. محسن رضایی علی هاشمی را مأمور کرد تا به صورت محرمانه هورالهویزه را برای عملیات شناسایی نماید.
خرداد ماه ۶۲ ایران در تدارک حمله است تا رزمندگان عملیات های ناموفق ماه های قبل را به فراموشی بسپارند. و منطقه انتخاب شد. هورالهویزه
سال ۶۲ آغاز عملیات( والفجر ۲) در ارتفاعات حاج عمران در جبهه شمال غرب است. رزمندگان همزمان به جنگ شورشیان ضد انقلاب در مناطق کردنشین هم می روند.
7 مردادسال62 (عملیات والفجر 3) ادامه دارد. همزمان عملیات (والفجر ۳) در ارتفاعات شمال و جنوب شهر مهران در جبهه میانی آغاز شد.
در ۱۶ مرداد عراقیها در ضد حمله( عملیات والفجر ۲) به شهر مهران نفوذ کردند. فرماندهان به شدت نگران شدند و آرپی چی زن ها تانک های عراقی را از مهران عقب زدند( عملیات والفجر ۲ و ۳) با موفقیت نسبی همراه شد. ولی تغییر آن چنانی در سرنوشت جنگ نداشت.
سال چهارم جنگ :
جبهه جدید
شهریور سال ۶۲ تا شهریور سال 63:
در ۲۷ شهریور متخصصان نفتی آتش چاه های نفتی نوروز را مهار کردند.
در مهر ماه سال ۶۲ فرانسه ۵ هواپیمای پیشرفته سوپراتانداردبه عراق داد.
۲۷ مهر عملیات (والفجر ۴ )در ارتفاعات اطراف دره شیلر آغاز شد.
آبان ۶۲ عملیات (والفجر ۴) در کوهستانهای شمال غرب به پایان رسید. پیروزی نسبی حاصل شد. عراق حمله به شهرها را شروع کرد ایران هم خبر بسته شدن تنگه هرمز را داد. پس از ماهها بحث بین محسن رضایی و صیاد شیرازی کمتر به نقطه مشترک رسیدند امام حضرت آیت الله خامنهای را مامور اختلاف و رسیدگی کرد.
آذر سال ۶۲ روابط آمریکا و عراق گسترده تر شد.رامسفلد فرستاده ویژه ریگان در سفری محرمانه به عراق رفت و با صدام مذاکره کرد.
در دی ماه ۶۲ محسن رضایی که طرح عملیات درهور را در حضور امام توضیح می دهد و امام خوشحال می شود ۰ ریچاردمورنی معاون وزیر خارجه آمریکا به خاورمیانه سفرمی کندو تهدید میکند اگر ایران تنگه هرمز را ببندد به خارک حمله خواهد شد
بهمن سال ۶۲ محسن رضایی خبر عملیات درهور را می دهد. فرماندهان به هور می روند و از توضیحات قرارگاه نصرت امیدوار میشوند
30 بهمن هاشمی رفسنجانی حکم فرماندهی جنگ و هماهنگ کننده ارتش و سپاه را از امام می گیرد اسفند سال ۶۲ (عملیات خیبر) ایران جزایر مجنون را تصرف می کند.اما در محور جنوبی کار گره می خورد.
۱۴ اسفند امام می فرماید جزایر باید حفظ شود.
۱۶ تا ۲۰ اسفند پاتک های شدید ارتش بعث برای گرفتن جزایر نتیجه نداد.
۲۸ اسفند کارشناسان سازمان ملل تایید کردند عراق از گاز خردل استفاده کرده است.
فروردین سال ۶۳ ایران از پیروزی در خیبر میگوید و عراق از تلفات سنگین ایران.
در اردیبهشت ماه ۶۳ عراق با هواپیماهای پیشرفته سوپراتاندارد فرانسوی نفتکشهای ایرانی را می زند. سیاست خارجی درهای باز مبنای کار وزارت خارجه در سال ۶۳ قرار می گیرد.
خرداد سال ۶۳ عراق با آمریکا و شوروی رابطه گرم دارد طارق عزیز به مسکو میرود و قراردادهای مهم نظامی امضا میکند شوروی به عراق میگ ۲۳ میگ۲۱ موشک اسکادو ۳۲ میلیارد دلار وام می دهد.
تیر سال ۶۳ ایران درجستجوی زمین جدید برای عملیات می گردد عبور از اروند مطرح می شود اما منتفی می گردد عراق حساس شده و شرق بصره غیر قابل عبور شده است.
مرداد سال ۶۳ در ادامه سیاست خارجی درهای باز مسئله دیپلماسی جدی تر گرفته شد و وزارت خارجه رایزنی هایی با مقامات کشورهای جهان دارد.
@maabareshgh