🌗 امام جواد(ع) و رعایت اخلاق در مناظرات تحمیلی
🎙 حجت الاسلام حمیدرضا مطهری، هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔷امام جواد(ع) در کمتر از ده سالگی با دختر مامون ازدواج کردند و در همین سن مناظراتشان با برخی فقها مانند یحیی بن اکثم شکل گرفت. عباسیان از ترس اینکه مبادا جریان ولایتعهدی امام رضا(ع) برای امام جواد(ع) هم تکرار شود با این ازدواج مخالف بودند زیرا اگر چنین میشد وضعیت خاندان عباسی بههم میخورد. چون نمیتوانستند مستقیما با این مسئله مخالفت کنند، به مامون گفتند دخترت را به ازدواج پسر بچهای در آوردهای که... لذا مامون از یحیی بن اکثم دعوت کرد که با امام جواد(ع) مناظره کند.
🔶 یحیی سؤالی درباره حج پرسید و امام هم شقوق مسئله را چنان طرح کردند که باعث تعجب همگان شد. متقابلاً امام هم سؤالی از یحیی پرسید و او نتوانست جواب دهد و امام این چنین پیروزمندانه از مناظره بیرون آمدند.
🔷نمونه دیگر این مناظرات در زمان معتصم و درباره حکم قطع دست دزد بود که امام(ع) با استناد به قرآن کریم و سیره پیامبر(ص) پاسخ دادند. بعد از این مناظرات برخی اطرافیان معتصم دسیسه کردند که تو با برپایی این مناظرات امام جواد(ع)، علویون را بر عباسیون برتری دادی و همین دسیسهها زمینه را برای شهادت آن حضرت فراهم کرد.
🔶در مناظرات چنداصل مورد توجه امام جواد(ع) بود:
1. استناد و استدلال به آنچه مورد قبول طرف مقابل باشد.
2. رعایت اخلاق مناظزه که طرفینی هست نه یک طرفه و با هدف شکست رقیب. امام جواد(ع) در مناظرات تحمیلی هم اخلاق را رعایت میکرد.
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir