☑️بر کسی که کفنش از پارچه ایرانی نباشد؛ نماز میت نمیخوانیم!
🔹یادداشت روز
💠متن بیانیه ۱۳ نفر از علماء بزرگ در مصرف کالای ایرانی در دوران قاجار
🔸اين سند قابل تامل و جالب تاريخي كه مربوط به سال۱۲۸۵ شمسي است؛ توسط علماي سرشناس ان دوره تنظیم و به امضا رسید.
🔸 در ادامه نهضت مشروطه، پس از آنكه خواسته هاي علما و مردم درمورد تأسيس عدالتخانه و اجراي قوانين اسلام عملي نشد، علما تصميم گرفتند كه به قم مهاجرت نموده و در حرم حضرت معصومه س تحصن كنند.
🔸درنهايت در ۲۴ تير ۱۲۸۵ش برابر با ۲۳ جمادي الاول ۱۳۲۴ق، حضرات آيات سيدمحمد طباطبايي و سيدعبدالله بهبهاني در رأس يك گروه هزار نفري به سوي قم حركت كردند.
🔸
در آستانه مهاجرت علمای تهران به قم که به (مهاجرت کبری)، معروف است آیت الله فشارکی و 12 نفر از علمای طراز اول تهران و اصفهان؛ اعلامیه پنج مادهای را در حمایت از کالای ایرانی و عدم اسراف منتشر کردند که برای دوران ما نیز می تواند الگوی قابل تاملی باشد.
🔸در این اعلامیه 5 ماده ای که در روزنامه حبل المتین کلکته، سال ۱۴، ش۲،۱۹جمادی الثانی ۱۳۲۴ منتشر شده، آمده است: « اين خدام شريعت مطهره با همراهي جناب ركنالملك، متعهد و ملتزم شرعي شدهايم كه مهماامكن بعد ذلك تخلف ننماييم؛ فعلا پنج فقره است:
1⃣ اولاً: قبالجات و احكام شرعيه از شنبه به بعد روي كاغذ ايراني بدون آهار نوشته شود. اگر بر كاغذهاي ديگر نويسند، مهر ننموده و اعتراف نمينويسيم. قباله و حكمي هم كه روي كاغذ ديگر نوشته بياورند و تاريخ آن بعد از اين قرارداد باشد، امضا نمينماييم. حرام نيست كاغذ غيرايراني و كسي را مانع نميشويم؛ ماها به اين روش متعهديم.
2⃣
ثانياً: كفن اموات، اگر غير از كرباس و پارچه اردستاني يا پارچههاي ديگر ايراني باشد، متعهد شدهايم بر آن ميت، ماها نماز نخوانيم. ديگري را براي اقامه صلوة برآن ميّت بخواهند. ماها را معاف دارند.
3⃣ ثالثاً: ملبوس مردانه جديد كه از اين تاريخ به بعد دوخته و پوشيده ميشود، قرار داديم مهماامكن، هر چه بدلي در ايران يافت ميشود، لباس خودمان را از آن منسوخ نماييم و منسوج غيرايراني را نپوشيم و احتياط نميكنيم و حرام نميدانيم لباسهاي غيرايراني را، اما ماها ملتزم شدهايم حتيالمقدور بعد از اين تاريخ، ملبوس خود را از منسوج ايراني بنماييم. تابعين ماها نيز كذلك و متخلف، توقع احترام از ماها نداشته باشند. آنچه از سابق پوشيده و داريم و دوخته، ممنوع نيست استعمال آن.
4⃣
رابعاً: مهمانيها بعد ذلك ولو اعياني باشد، چه عامه، چه خاصه، بايد مختصر باشد. يك پلو و يك خورش و يك افشره. اگر زايد بر اين كسي تكلف دهد، ماها را به حضور خود وعده نگيرد. خودمان نيز به همين روش، مهماني مينماييم. هرچه كمتر و مختصرتر از اين تكلف كردند، موجب مزيد امتنان ماها خواهد بود.
5⃣ خامساً: وافوري اهل وافور را احترام نميكنيم و به منزل او نميرويم؛ زيرا كه آيات باهره: "ان المبذرين كانوا اخوان الشياطين"، " ولا تسرفوا انه لايحب المسرفين" ، " ولا تلقوا بايديكم الي التهلكه " و حديث " لاضرر و لاضرار" ضرر مالي و جاني و عمري و نسلي و ديني و عرضي و شغلي آن محسوس و مسري است و خانوادهها و ممالك را به باد داده. بعد از اين، هر كه را فهميديم وافوري است به نظر توهين و خفت مينگريم.
🔺امضای آقایان کرام و علماء فخام کثرالله امثالهم در تاریخ ۱۲ جمادیالاول ۱۳۲۴: ۱- ثقةالاسلام آقای حاجآقا نورالله. ۲ - حسین بن جعفر الفشارکی، ۳ - حجةالاسلام آقانجفی، ۴- شیخ مرتضی اژه، ۵ - آقا میرزا محمدتقی مدرس، ۶- حاجی سیدمحمد باقر بروجردی، ۷- آقا میرزا علی محمد، ۸- حاجی میرزامحمد مهدی جویباره، ۹- سیدابوالقاسم دهکردی، ۱۰- حاجی سیدابوالقاسم زنجانی، ۱۱- آقامحمد جوادقزوینی، ۱۲- سیدمحمد رضا شهیر به آقا میرزای مسجدشاهی، ۱۳ - حاجی آقا حسین بیدآبادی
✍این ها نکات درخشان زندگی علما در تاریخ معاصر ایران است؛ که هیچ گاه از مساله حفظ هویت و عزت ایران غافل نبودند؛ اگر لازم می شد فتوای جهاد می دادند و خود نیز در میدان رزم حاضر می شدند؛ و در چنین جایی هم جز از خوراک و پوشاک ایرانی بهره نمی بردن.
🔺لطفا اگر این یادداشت را مفید می دانید؛ در اختیار دیگران نیز قرار دهید.🌾
🌍پایگاه نقد و تبیین🔻
https://eitaa.com/joinchat/2013790376Cc0f9186832
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•