⭕️
چند تاکتیک خبرنویسی خبرنگاران روسی در حادثه تروریستی مسکو
@pedarefetneh
🔻جدای از سیاستهای امنیتی، سیاسی و روانی دولت روسیه در نحوه اطلاع رسانی حادثه تروریستی اخیر مسکو، مطلب پیش رو به بخشی از تاکتیکهای خبرنویسی خبرنگاران روسی فعال در رسانههای اصلی این کشور، درباره این حادثه میپردازد.
درباره فیلمهای که در شبکههای اجتماعی از لحظات حادثه منتشر شد، مشاهده میشود که خبرنویسان روسی به جای انتشار خام این فیلم ها، توصیف محتوای فیلمها را نیز در اخبار می آوردند. بنابراین توصیف محتوای فیلم های منتشر شده بخشی از خبر بود و از انتشار خام فیلم بدون توضیحات اجتناب میکردند.
گزارش صحنه حادثه و مشاهدات خبرنگاران حاضر در میدان خیلی جامع و با جزئیات همراه بود و برخلاف عمده رسانههای داخلی به گزارش مشاهدات کلی بسنده نمیکنند. هر جمله توصیفی از مشاهدات میدانی نیز هدفمند و یا با دادن اطلاعات جدید با تمرکز بر آنچه اتفاق افتاده و خدماتی امنیتی یا درمانی که در صحنه در حال اتفاق است، همراه بود. خبرها تا حد امکان از تحلیل کردن سیاسی، احساسی و حتی نقدهای معمولی پرهیز داشت و فرامتن همه آنها کمک به مدیریت میدان حادثه بود.
خبرنگاران روس از انتشار خبر رسمی پذیرفتن و یا نپذیرفتن مسئولیت حادثه توسط یک گروه تروریستی ابا داشتند. گرچه سیاست کلی روسیه نیز در این حادثه عبور از داعش و متهم کردن اوکراین تا این لحظه بوده ولی انتشار خبر به عهده گرفتن مسئولیت حادثه توسط داعش حتی به صورت یک خبر معمولی نیز پرهیز داشته و اطلاع رسانی این موضوع را در صلاحیت نهادهای مربوطه میدانستند.
یکی از اصولی که خبرنگاران روسی در هنگام خبرنویسی این حادثه رعایت کردند، دادن اطلاعات بیشتر درباره مکان حادثه بود. در حالیکه عمده رسانههای ایران در هنگام خبرنویسی حادثه تروریستی سال قبل در کرمان، فقط به گفتن «مزار شهدای کرمان» اشاره میکردند ولی خبرنگاران روسی درباره مختصات مکان حادثه، تاریخچه آن، موقعیت جغرافیایی، اماکن و برنامههای که در آنجا وجود دارد و حتی نوع گروهها و جمعیت مردم که به این منطقه مراجعه میکنند، اطلاعات جزیی ارائه دادند. طبیعی است که گفتن این جزئیات در بدست گرفتن روایت حادثه وهمراه کردن مخاطب تا حد زیاد تاثیرگذار است .
تحلیل خبر: این متن هم اطلاع رسانی درباره شیوه های صحیح گزارش خبری در شرایط بحران است و هم تبلیغاتی به نفع روس ها است البته جنبه آموزشی هم دارد؛ زیرا اغلب اصول گزارش نویسی صحیح را درباره یک حادثه با منطبق کردن به خبر حمله تروریستی داعش در تماشاخانه مسکو ردیف کرده و عکس ان را به رسانه های ایران نسبت داده است. در حالی که در واقعیت ماجرای انعکاس خبر نکات مهمی نادیده گرفته شده است که به شرح ذیل خلاصه میشود.
رسانههای روسیه مثل همه رسانههای دیگری جهت گیری خاص خود را در انتشار خبراقدام تروریستی اعمال کردند، یعنی آنها از همان ابتدا برای آنکه تهدید امنیت ملی را به فرصت تبدیل کنند اوکراین را مسئول این اقدام تروریستی معرفی کردند بعد که روشن شد داعش مسئولیت این اقدام را برعهده گرفته و چهار نفر دستگیر شده تاجیک و وابسته به گروه داعش بودند؛ گفتند آنها در حالی که به سمت اوکراین در حال فرار بودند دستگیر شدند.
این رسانهها تلاش کردند به مخاطبان القا کنند آنها به دستور و هماهنگی با اوکراین این اقدام تروریستی را انجام دادند، چرا که می خواستند آن عدهای که در روسیه امروز مخالف جنگ در اوکراین هستند، متقاعد شوند که اگر روسیه در اوکراین جنگ را ادامه ندهد آنها به اقدام های تروریستی خود در داخل روسیه ادامه خواهند داد و امنیت مردم روسیه به خطر میافتد.
🆔
@pedarefetneh |
#پدرفتنه
🆔
@pedarefetneh |
#پدرفتنه