📚 تحلیلی بر شورش مردم در زمانه عثمان بن عفان(3)
- گفتیم که بررسی زمینه ها، عوامل و انگیزه های موجود در شورش مردم علیه عثمان از چندین جهت اهمیت دارد.
- و گفتیم که یکی از مهمترين عوامل خشم عمومی مردم نسبت به «عثمان» عبارت بود از اینکه او پستهاى حسّاس خلافت اسلامى را در ميان اطرافيان و خويشاوندان خود كه بسيارى از آنان نالايق، فاسد و دور از تعاليم اسلام بودند تقسيم نمود.
💠 واکنش ابوسفیان بعد از به خلافت رسیدن عثمان چه بود
با انتخاب عثمان به خلافت، بنى امیّه که دشمنى آنان با اسلام و رسول خدا(ص) از همان آغاز آشکار بود، قدرت یافتند و زمینه هاى انتقام از آل رسول الله(ص) فراهم شد.
پس از قدرت یافتن عثمان، ابوسفیان روزى خطاب به عثمان گفت: این خلافت پس از قبیله تیم(ابوبکر) و عدى(عمر) به تو رسیده است؛ اکنون آن را همچون توپ میان قبیله خودت بگردان و پایه هاى آن را بنى امیّه قرار ده! و این نکته را بدان که فقط مسأله، فرمانروایى است. من که بهشت و دوزخى را نمى شناسم!
در کتاب تاریخ دمشق آمده: «ابوسفیان در حالی که نابینا بود، بر عثمان وارد شد و گفت: آیا جاسوسى در میان ما هست؟ عثمان به او گفت: نه. ابوسفیان گفت: اى عثمان! این همان پادشاهى جاهلى است. پس، بنى امیّه را از بزرگان زمین قرار بده».
هم چنین در شرح نهج البلاغة ابن ابی الحدید آمده: «در روزگار عثمان، ابو سفیان از کنار قبر حمزه گذشت و در حالى که با پایش به آن مى زد، گفت: آنچه به خاطرش با هم جنگیدیم، امروز، بازیچه دست ماست»!
💠 مناصب حکومت عثمان، در دستان بنی امیّه
عثمان با دادن پست هاى و اموال مختلف به بنی امیه، آنان را تقویت کرد؛ شام در اختیار معاویه، کوفه در اختیار برادر مادری عثمان و بعد از او سعید بن عاص که او هم اموی بود قرار داشت. او پسردایی 25 ساله اش را فرماندار بصره و برادر رضاعی خود را فرماندار مصر کرد. حکم بن عاص و پسرش مروان نیز در حکومت عثمان نقش پررنگی داشتند. عثمان مروان را داماد و مشاور و معاون عالی خود قرار داد. نفوذ مروان به گونه اى بود که چنین به نظر مى رسید، عثمان فقط به اسم، خلیفه است و خلیفه واقعى مروان است!
💠 منفورین پیامبر(ص) کارگزاران عثمان
عبد الله بن ابى سرح برای پیامبر(ص) قرآن می نوشت، ولی به جای الکافرین، الظالمین و به جای عزیز حکیم، علیم حکیم مى نوشت و مانند آن. سپس می گفت: من مانند آنچه محمّد مى آورد مى آورم. لذا آیه 93 سوره انعام در شان او نازل گردید و در حالی که مرتد شده بود، به مکّه گریخت و پیامبر(ص) به کشتنش فرمان داد.
لکن عثمان در زمان خلافتش او را حاکم مصر قرار داد. همچنین ولید بن عقبة بن ابى معیط را به ولایت کوفه گمارد، در حالی که پیامبر(ص) او را در زمره اهل آتش و قرآن او را فاسق خوانده بود!
💠 عثمان و بازگرداندن حکم بن ابی عاص (طرد شده پیامبر(ص)) به مدینه
حکم بن ابى عاص بن امیّه، عموى عثمان و یکی از موذى ترین و بدرفتارترین افراد نسبت به پیامبر(ص) بود که ایشان او را به همراه خانواده اش به طائف تبعید کردند. پس از وفات پیامبر(ص)، عثمان از ابوبکر و عمر خواست اقوام طرد شده اش را باز گردانند، امّا آنان خوددارى کردند. عثمان در زمان خلافتش، در اولین فرصت آنان را به مدینه بازگردانید، و در پاسخ به اعتراض مردم گفت: من تنها صله رحم کردم و خویشاوندم را به نزدم برگرداندم!
💠 خطبه على(ع) درباره خلافت خلفاى ثلاثه
على(ع) مي فرمايد: ابوبکر جامه خلافت را بر تن کرد در حالي که شايستگي هاي مرا براي خلافت مي دانست… مردم در حکومت دوّمى در ناراحتى و رنج مهمّى گرفتار آمده بودند و دچار دورويى ها و اعتراض ها شدند... تا اين که سومى به خلافت رسيد، کسى که دو پهلويش از پرخورى باد کرده و همواره بين دستشويى و آشپزخانه سرگردان بود و خويشاوندان پدرى او (بنى اُميّه) به پا خاستند و همراه او بيت المال را خوردند و بر باد دادند. اين خطبه موسوم به «شقشقيّه» است و ماهران فنّ از شيعه و سنّى آن را نقل کرده اند.
📖 مطالعه تفصیلی:
https://makarem.ir/maaref/fa/category/articles/30097
#عثمان #بنی_امیه #ابوسفیان #حکومت
#خلافت #ولید #معاویه #مروان #سلطنت
______