🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
بسم الله الرحمن الرحیم
مقدمه
عملیات بزرگ الی بیت المقدس
یا همان آزاد سازی خرمشهر
پس از پایان عملیات فتح المبین همه میدانستند که عملیات بعدی ایران در جنوبی ترین نقطه مرزی خاکی خود با عراق بوده و یقینٱ ایران برای بیرون راندن دشمن متجاوز از داخل خاک سرزمینی خویش حتمٱ در این نقطه عملیات انجام خواهد داد .
عراقیها که سلسله عملیاتهای قبلی ایران در جنوب را برای بیرون راندن خود از اشغال سرزمین مقدس جمهوری اسلامی ایران مانند ثامن الائمه ، طریق القدس و فتح المبین دیده بودند و میدانستند عملیات بعدی ایرانیها در نقطه جنوبی خوزستان و یقینٱ آزاد سازی شهرهای اشغال شده هویزه ، خرمشهر و دهها روستا هم در دستور کارشان میباشد ، از این رو عراقیها اقدام به چندین لایه سیستم دفاعی خصوصٱ در شرق و شمال شرقی خرمشهر و سواحل غربی رودخانه کارون کرده و در بیابانهای شمال آن نیز با ایجاد موانع گوناگون و ایجاد موانع و ستونهای عمودی از هلی برن و پیاده کردن نیرو توسط هواپیما یا بالگرد از آسمان با چتر به گفته خویش کار باز پس گیری آن مناطق بالاخص شلمچه و شهر خرمشهر را برای ایرانیها غیر قابل نفوذ و انجام عملیات نمودند .
باید این را دانست که آفند ، اشغال و پدافند منطقه جنوب غربی ایران از جنوب بستان تا خرمشهر توسط قدرتمندترین سپاه عراق یعنی سپاه سوم صورت گرفت که فرمانده آن سپاه سرلشگر صلاح القاضی بوده .
دفاع و حراست از استان بصره عراق که از نیمه شمالی آبهای هورالعظیم در جنوب چذابه میباشد تا رأس البیشه در سواحل شمالی خلیج فارس با سپاه سوم عراق بفرماندهی القاضی بوده .
نکته ای را که سرلشگر صلاح القاضی بر آن تکیه داشت این بود که اگر ایرانیها روزی بخواهند خرمشهر را از ما پس بگیرند ، هرگز از رودخانه کارون عبور نخواهند کرد و آنها از شمال منطقه یعنی از جاده اهواز به سمت خرمشهر حمله خواهند کرد .
او هیچ توجهی به نظر دیگر فرماندهان عراقی نکرد بر طبق همین نظریه خویش پس از عملیات ثامن الائمه که نیروهای متجاوز عراقی از جاده آبادان ماهشهر و آبادان اهواز به غرب رودخانه کارون رانده شده بودند نیروهای متجاوز عراقی از قسمت اشغالی خرمشهر تا شمال پل مارد در ساحل غربی رودخانه کارون پدافند کرده بودند ولی چند کیلومتری از شمال پل مارد از رودخانه کارون فاصله گرفته و در بیابانهای منطقه در پدافند بودند و هر چه بیشتر بسمت شمال یعنی اهواز میرفتیم فاصله عراقیها هم با رودخانه کارون بیشتر شده بگونه ایکه در حدفاصل پادگان حمید و دب حردان خطوطشان از جاده اهواز خرمشهر بسمت غرب جاده فاصله میگرفت که همین مسئله سبب گردید تا نیروهای اطلاعاتی ایرانی بتوانند در بسیاری نقاط از رودخانه کارون عبور کرده و خطوط دفاعی ، مقرها و امکانات دشمن در منطقه اشغالی را بطور دقیق و کامل مورد بررسی و شناسایی خویش قرار دهند .
عدم توجه سرلشگر صلاح القاضی به نظر دیگر فرماندهان عراقی در خصوص پدافند نمودن نیروها در سواحل غربی رودخانه کارون و در پی آن عبور نیروهای ایرانی در شب اول عملیات از همین رودخانه و شکستن خطوط پدافندی عراقیها در دقایق اولیه سبب گردید که سرلشگر صلاح القاضی به دستور صدام اعدام گردد .
باید توجه داشت که 3 لشگر عمده در منطقه اشغالی مسئولیت پدافند منطقه را برعهده داشتند .
اول لشگر 6 زرهی
از جنوب بستان و خطوط پدافندی دشت آزادگان در غرب حمیدیه ، سوسنگرد ، اشغال هویزه و کلیه روستاهای منطقه را تا نزدیکی دب حردان .
دوم لشگر 5 مکانیزه
از منطقه جنوبی دب حردان ، پادگان حمید ، جاده اهواز خرمشهر تا شمال روستای سید عبود در چندکیلومتری ضلع شمال غربی روستای دارخوئین .
سوم لشگر 11 پیاده
از جنوب روستای سید عبود در شمالغربی دارخوئین و بیابانهای غربی رودخانه کارون تا جنوب خرمشهر و سواحل رودخانه اروند .
تذکر ، چند تیپ مستقل پیاده ، زرهی ، کماندویی و نیروهای جیش الشعبی و .....زیر نظر لشگر 11 پیاده در عقبه خطوط دشمن و غرب جاده اهواز خرمشهر در منطقه پراکنده و مستقر بوده اند .
منطقه ای که در جنوبی ترین نقطه جغرافیایی ما در اشغال دشمن بوده و میبایست آزاد گردد. 5480 کیلومتر مربع مساحت داشته که از جنوب بستان تا جنوب خرمشهر و سواحل اروند رود میباشد .
ادامه دارد
راوی
سید یدالله هاشمی
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹