2⃣/2⃣1️⃣
#جنگ_با_خدا #مسجد_ضرار
کارمزد بانک اشکالی دارد؟
⌛️بخش دوم
💬|
#سوالات_متداول
✅تحلیل و بررسی: آیا این هزینه، کارمزد قرض محسوب میشود؟
اگر هزینهها به صورت درصد معین و مشخصی از مبلغ کل وام در نظرگرفته شود، آنچه به ذهن تبادر میشود، این است که آن مبلغ اضافی به عنوان هزینه و قیمت پول، منظور و لحاظ گردیده است؛ زیرا تفاوت چندانی بین هزینههای ناشی از یک وام یک میلیون تومانی، با یک وام ده میلیون تومانی مشاهده نمیگردد. (از حیث کارمزدی نه سود پول) حال آنکه هزینه دریافت شده در قبال وام ده میلیون تومانی، ده برابر هزینه وام یک میلیون تومانی است.
نتیجه اینکه، کارمزد نمیتواند هزینه درصدی نسبت به مبلغ قرض باشد. در حقیقت مزد و اجرت کار متناسب با کیفیت عمل تعیین میشود (کار استعلام، دریافت وثیقه و …) اما درصد، سود پول است و متناسب با عدد وام، مبلغ بهره مشخص میشود.
▪️از این رو
#امام_خمینی (ره) با کمال دقت در پاسخ به سؤالی درباره حکم دریافت درصد بسیار کم (مانند ۱%) به عنوان کارمزد توسط صندوقهای قرض الحسنه برای تأمین مخارج صندوق میفرمایند: درصد، کارمزد نیست هر چند کم باشد و بهره پول حرام است، گرچه به اسم کارمزد گرفته شود. (موسوی خمینی، ۱۴۲۲ ق، ج ۲، ص ۲۹۷)
▫️نتیجه گیری:
فرمول محاسبه هزینه قرض در کشور، هیچ تفاوتی با فرمول محاسبه بهره ربوی در نظام بانکی دنیا ندارد. تنها تفاوت در این میان، تغییر نام نرخ بهره به نرخ کارمزد است.
این تغییر نام مشکلی را حل نمیکند؛ زیرا عرف مردم در بازار کار چنین محاسبهای برای تعیین کارمزد خودشان انجام نمیدهند.
هشدار: شاید به دلیل کم بهره بودن وامهای به اصطلاح قرض الحسنه، در نسبت با سایر وامها، ربوی بودن آن در سایه غفلت تحلیلگران پنهان مانده است.
مضاف براینکه برخی عامدانه آن را با واژه قرض الحسنه که معرف مفهوم متعالی است، صدا زدند تا حقیقت منحوس بهره در لباس دین باقی مانده و بی سر و صدا به حیاتش ادامه دهد! با این وضعیت زندگی، اجتماعی مردم به اسم دین مسموم شده و میشود!
▪️نکته مهمتر اینجاست که با وجود پدیده خلق پول طبیعتاً نرخ بهره میتواند نرخ پایینی داشته باشد. لذا باید زنگ خطر را به صدا در آورد که همیشه جوامع در معرض وامهای کم بهره هستند. (خرافه ششم: بهره کم وام، کارمزد است)
▫️دو حدیث مرتبط با بحث:
امام صادق(ع): دِرْهَمُ رِبا أَعْظَمُ عِنْدَ اللّه مِنْ سَبْعینَ زِنْیَهً بِذاتِ مَحْرَمٍ فی بَیْتِ اللّه الْحَرامِ؛ یک درهم ربا نزد خداوند سنگینتر است از هفتاد بار زنا کردن با محارم در خانه خدا. نورالثقلین، ج ۱، ص ۲۹۵، ح ۱۱۷۷
امام علی(ع): ای گروه تجّار! اول فقه بیاموزید، سپس تجارت کنید. به خدا قسم! جریان ربا در این امت، پنهانتر از حرکت مورچه بر سنگ سیاه است. اصول کافی، ج ۵، ص ۱۵۰
🔗منبع:
book.reba.ir/443
__
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ باخدا
📡
@reba_ir
مسجد امام حسین علیه السلام تهرانپارس
🕋
@masjed_emamhoosein