#مسجد_در_آینه_ثقلین
#آیات_المسجد
#وحی_بر_مسجد
💠اهتمام وحی بر مسجد و سجده از همان آغاز نزول قرآن
🔹بر پایه آمار نرم افزار جامع التفاسیر، از ریشه "سجد" ۹۲ واژه در ۳۲ سوره و ۸۱ آیه به کار رفته است که از این تعداد، در ۴۳ آیه از بیست سوره مکی و تقریباً در همه سیزده سال بعثت نبوی (جز سال پنجم و دهم) وحی به آموزه مسجد و سجده توجه نشان داده است. این خط مستمر توجه به این آموزه، نشانگر اهمیت و نقش کاربردی آن در هویت دینی و حیات معنوی فرد و جامعه اسلامی است.
🔹مهمترین آموزههای قابل استنباط از این ۴۳ آیه عبارتاند از:
الف) مسجد پایگاه بعثت و عبادت نبوی
ب) خضوع در تمامی مساجد
ج) زینتگرایی در مسجد
د) پیشنیه مسجد در ادیان گذشته
هـ) مساجد فقط برای خدا
و) مسجد الحرام، آغاز معراج نبوی
ز) مسجد اصحاب کهف
ح) مسجد الاقصی
🔹چنان که از این آموزهها بر میآید، وحی بر مسجد و سجده از همان آغاز نزول قرآن اهتمام داشته است. اساساً بعثت نبوی پیوندی با مسجد دارد؛ هم در آغاز مسجد محور بوده است و هم در ادامه مسیر.
🔹همچنین در این آیات تأکیدهای بسیاری بر آداب حضور در مسجد و روح حاکم بر آن شده است. مسجد الاقصی و مسجد الحرام در این آیات شناخته شده ترین مساجد عهد مکی هستند که تکریم وحی شامل آنها شده است و مهمترین رخداد معنوی رسول خدا(ص) از آن دو شکل گرفته است.
🔹بیشترین اهتمام وحی در این دوره، تبیین بنیادهای شناختی و اعتقادی چرایی سجده بر خداوند و آثار دنیوی و اخروی آن است. در این میان، به بازشناسی جریان انحرافی از این آموزه، چون تمرد ابلیس و سجده بر خورشید قوم سبأ پرداخته است. همچنین تقریری ناب از سجده هستی و حتی سایهها بر خداوند آورده شده است و در حقیقت اشاره به این نکته لطیف و نغز دارد که هستی، مسجد حقیقی برای اظهار خضوع در برابر خداوند است.
📚مسجد در آینه ثقلین، جلد ۱، صفحه ۱۷
➖➖➖➖➖
🕌
روابــط عــمــومــی مـرکـز رســیدگی به امـور مـساجد خراسان جنوبی