خبرش خیلی زود بین همه پیچید، خبر دیدار رهبر معظم انقلاب با ائمه جماعات مساجد استان تهران، آن هم در روز جهانی مسجد، دیداری که ابتدایش مژدهها و خبرهای خوش آقای حاجعلی اکبری به حضور رهبر معظم انقلاب بود و سلام گرمی که امام جماعت آن سالهایِ مسجد امام حسن مجتبی مشهد، به همکارانِ امروزِ مسجدیاش هدیه می داد.
محفلی گرم، به گرمی حلقههای معرفتی مسجد، پر از ایدهها و نکتههای ناب که با چاشنی محبت آمیخته شده بود و دوستانه تصویر امام جماعت تراز اسلامی را در قلب مسجد امروز به تصویر میکشید. ایدهها و نکتههای زیبای این دیدار صمیمانه و پربار را، از نظر میگذرانیم:
برای مسجد کارهای نو انجام دهید
ایدهها
اجتماعات مردمی را در مسجد و با محوریت مسجد تشکیل دهیم
“اجتماعات مردم بهطور طبیعی دارای تأثیراتی است. خب، یک عدّهای دُور هم جمع میشوند، میگویند، میشنوند، تصمیم میگیرند، ارتباطات فکری برقرار میکنند، دادهها و گرفتههای فکری بین خودشان دارند؛ این در کجا اتّفاق بیفتد؟…وقتی اجتماع بر محور نماز و ذکر به وجود آمد، آنوقت یک معنای دیگری پیدا می کند، یک جهت دیگری پیدا می کند، دل ها را به سمت دیگری می کشاند؛ این ابتکار اسلام بود”.
مسجد را پایگاه تعلیم و تشکیل حلقههای معرفتی بدانیم
“شما در تاریخ اسلام مشاهده میکنید که مساجد، مرکزی برای تعلیم بود؛ میشنویم و در روایات میخوانیم که در مسجدالحرام یا مسجدالنّبی حلقه درس زید و عمرو و بکر از نحلههای مختلف فکری و مذهبی وجود داشت… مسجد پایگاه است و این پایگاه بر محور ذکر و نماز است”.
تبیین امر نماز در مسجد توسط ائمه جماعات
“یکی از کارهای مهمّ ائمّهی محترم جماعات در مساجد، تبیین مسئله نماز برای مردم است که قدر نماز را بدانیم؛ اگر این شد، نمازها کیفیّت پیدا خواهد کرد”.
مسجد پایگاهی برای همه کارهای نیک
“مسجد میتواند پایگاه همه کارهای نیک باشد؛ پایگاه خودسازی، انسانسازی، تعمیر دل و تعمیر دنیا و مقابله با دشمن و زمینهسازی برای ایجاد تمدّن اسلامی و بصیرتافزاییِ افراد؛ و هَلُمَّ جَرّا”.
امام جماعت شغل مهم و اساسی مسجد
“این را باید یک شغل مهم و اساسی بهحساب آورد. عرض نمیکنیم که وقتی امام جماعت شدیم، از همهی کارهای دیگر دست برداریم؛ نه، میتواند انسان بهقدر ظرفیّت خود به کارهای دیگر علمی یا غیرعلمی بپردازد لکن حقّ مسجد باید ادا بشود. از قبل از وقت شروع نماز انسان برود مسجد با طمأنینه، با سکون نفْس آماده نماز بشود، نماز را با کیفیّت خوب بخواند. بعد اگر برنامه حرفزدنی دارد، برگردد طرف مردم و با مردم حرف بزند، برای مردم تبیین بکند”.
برای مسجد کارهای نو انجام دهیم
“زمان ما، آن زمانی که بنده مثلاً در مشهد امامت جماعت می کردم و مسجد می رفتم، خیلی کارها معمول نبود، بلد نبودند یا بلد نبودیم این کارها را. هر کاری میکردیم، نو بهحساب میآمد. امروز بحمدالله این کارها رایج است.
گردهماییِ مردمی بر محور اقامه صلات باشد
“اگر کار اجتماعی هم در اینجا انجام میگیرد، مثلاً تصمیم میگیرند که یک تعاونیای درست کنند برای فقرا یا در یک امر خیری تعاون کنند، این با توجّه به اقامه صلات است، با توجّه به ذکر است، برای خدا است، بر محور صلات است”.
مسجد مرکز تشکلهای انقلابی
“آن روزهای اوّل انقلاب، آنهایی که یادشان است میدانند که همهچیز در هم ریخته بود: سلاح بیاورند، جمع کنند، از اینجا بردارند، نکند دستهای غیر مأمونی به کارهایی دست بزنند؛ مرکز تشکّل لازم بود، هسته مرکزی لازم بود؛ این هسته مرکزی را امام بلافاصله همان روز اوّل، حتّی قبل از اینکه اعلام پیروزی بشود، معیّن کردند: مساجد”.
مسجد پایگاه فعالیتهای اجتماعی
“اینجا محلّ پمپاژ فکرها و پراکندن وظایف مختلف و کشاندن مردم به کارهای گوناگون است. مسجد برای انجام فعّالیّتهای اجتماعی و پایگاه فعّالیّتهای اجتماعی است”.
مسجد هسته مقاومت فرهنگی
“مسجد عبارت است از هسته مقاومت… حصار فرهنگی، خاکریز فرهنگی در کشور اگر سست باشد، همهچیز از دست خواهد رفت”.
شیوه کار فرهنگی را در مسجد بیاموزیم
“مسجد پایگاه بزرگ بسیج فرهنگی و حرکت فرهنگی است؛ شیوهی کار را باید در مسجد آموخت که چهکار کنیم. اگرچنانچه این سلسلهی عظیم، این تشکیلات عظیم خوب کار کند و در همهجا کار کند، تأثیراتش برهمه اینها فائق خواهد آمد و میتوانید شما این جوان را، این مخاطب را به معنای واقعی کلمه مصونیّت ببخشید…”.
با مخاطبان مسجدی چهره به چهره سخن بگوییم
“بارها این را عرض کردهایم که نگاهِ چشمدرچشم و جلسه نزدیک که نفَس گوینده به شنونده میخورَد، یکچیز دیگری است؛ این فقط هم در اجتماعات ما تجلّی دارد؛ البتّه در کلّ اسلام در نمازهای جمعه و امثال اینها این هست، لکن در بین شیعه، بُروزوظهور بیشتری دارد”.
#مسجدترازاسلام_وانقلاب_اسلامی
https://eitaa.com/masjedteraz