🔸شرحی بر کودتای ۲۸ مرداد- بخش اول
🔹در دوران زمامداری دکتر محمد
#مصدق سه واقعه مهم تاریخی (۳۰ تیرماه- ۹اسفند ماه ۱۳۳۱ - ۲۸ مرداد ماه ۱۳۳۲) در ایران به وقوع پیوست. مطلعین و صاحب نظران بر این باور هستند که عامل و کارگردان این سه رویداد مهم تاریخی
#اشرف پهلوی بوده است.
🔹در هفته دوم ماه اوت (۱۹۵۲) اشرف پهلوی وارد پاریس شد تا از آن جا به کالیفرنیای آمریکا برود. در فرودگاه پاریس، اشرف پهلوی از حکومت دکتر مصدق تحسین و تمجید کرد و تبعید کننده خود را فردی لایق برای حکومت ایران خواند. ولی خبرنگارانی که در فرودگاه حضور داشتند فهمیدند که این تحسین چقدر برای خواهر جوان شاه ایران ناگوار و رنج آور است.
🔹تقریباً یک ماه قبل موقعی که اشرف پهلوی از سفر هشت ماهه خود در اروپا به تهران بازگشت، دکتر مصدق نخست وزیر ایران به ملاقات شاه رفت و اظهار داشت:
« اشرف باید از ایران برود و گرنه وقایع ناگواری را پیش بینی می کنم.»
شاه جواب داد که خواهر او فرد آزادی است و حق دارد در کشور خود زندگی کند. ولی پیش بینی مصدق به حقیقت پیوست و آن وقایع خونین (۳۰ تیرماه ۱۳۳۱) پیش آمد. پس از این واقعه که مصدق بر سر کار آمده بود در اولین ملاقات خود با شاه گفت:
« من فقط به شرط خروج اشرف از ایران زمامداری را قبول می کنم و اگر شاه می خواهد سلطنت کند اشرف باید از ایران برود.»
این بار شاه نتوانست جواب رد به مصدق بدهد و به خواهر خود دستور داد که هر چه زودتر ایران را ترک گوید.
🔹دکتر مصدق و تمام اطرافیان او، اشرف پهلوی را گرداننده اصلی حوادث اخیر ایران و یکی از عوامل مهم روی کار آمدن قوام السلطنه و کشتار صدها تن از مردم این کشور می دانند.
به عقیده آن ها اشرف بود که نظر شاه را نسبت به دکتر مصدق تغییر داد، مجلس سنا را به مبارزه علیه دولت واداشت، میان شاه و قوام آشتی داد و بالاخره آن تحول سریع و عجیب را در عرض ده روز اقامت خود در ایران فراهم آورد. این اولین بار نبود که اشرف عامل تغییر و تحول تازه ای در ایران شده بود، بسیاری از وقایع و تحولات سیاسی ایران محصول فکر و کار او بود.
🔹ادامه دارد...
📖
#کتاب سیری در زمان - جلد اول
🖊تحقیق وپژوهش:استاد مهدی امینی
✅ کانال رسمی اندیشکده راهبردی فتح