🔶️
سلسله نعمتاللهی یا نعمت اللهیه 🔶️
📍از معروفترین سلسلههای تصوف در ایران است که به واسطه شاه سیدنورالدین نعمتالله ولی به این نام خوانده شده است. نعمتالله ولی از بزرگترین مشایخ صوفیه ایران است.
سید نعمت الله کرمانی معروف به شاه نعمت الله ولی که نعمتاللهیان خود را بدو منسوب می دارند، پس از شیخ علاء الدوله سمنانی مشهورترین عارف و صوفی قرن هشتم هجری می باشد.
شاه نعمت الله سیدی بود از حلب اما چون در اواخر عمر در ماهان کرمان می زیست شهرت کرمانی یافت.
📍فرقه نعمتی که مخصوصاً در عهد صفویه و بعد از آن در غالب ولایات ایران با فرقه حیدری سر جنگ داشته اند، منسوب بدوست. چنانکه سلسله نعمت اللهی نیز به وی منسوب است.
بعد از صفویه دو فرقه نعمت اللهی و ذهبی اهمیت بسیار پیدا کردند.و همچنانکه بیان شد، از سلسله نعمت اللهیه چندین طریقه منشعب شده که در ایران پیروانی دارند.
📍از اواخر عهد زندیه نعمت اللهیه رواجی تازه یافت.
📍حاج ملا سلطان علی، مؤسس سلسله گنابادی شد. دسته هابی نیز پیرو حاجی میرزاحسن اصفهانی شدند که معروف شد به صفی علیشاه و خانقاه او هنوز در طهران باقی است اما جانشین او علیخان ظهیر الدوله معروف به "صفا" طریقه او را با طریقه فراماسونری درآمیخت.
🔸️ ۱.اعتقاد به جدايي طريقت و شريعت: يعني اعتقاد به اين كه راه رسيدن به خداوند و مقامات بالاي عرفاني راهي غير از آن چیزی است كه شريعت اسلام آورده است.
🔸️۲.ادعاي الوهيت و ربوبيت: آنها (اقطاب) مدعي هستند كه افعال شان افعال خداست و احوال شان صفات خداوند. و نيز مدعي هستند كه برتر و بيرون از حدود هستند و قانون هر چه باشد بر آنها حكم فرما نيست.
🔸️۳. ادعاي رسالت: آنها خود را مأذونين در طريقت ميدانند بدين معنا كه ميگويند ما اجازه داريم كه طريقت و راه رسيدن به مقامات عرفاني را به كساني كه ظرفيت آن را دارند تعليم دهيم و نيز مدعي هستندكه دارندهي چنين اجازه و مقامي حتماً داراي مقام دعوة النبوة ( ولايت نبوي) نيز ميباشد.
🔸️۴. يكسان دانستن همهي اديان (اعم از الهي و غير الهي)
🔸️۵. نفي انتظار فرج: آنها ميگويند هر كس مرشد را بشناسد حاجت به ظهور و انتظار امام زمان ـ عليه السّلام ـ ندارد.
🔸️۶. نفي مذهب: ميگويند صوفي موحد است و موحد غير محدود است و مذهب در حد است و صوفي رو به بي حدي است پس در مذهب نباشد.
🔸️۷. اسقاط تكليف: سلاسل نعمت اللهيه مدعي هستند كه تنها راه رسيدن به يقين و حقيقت، طريقيت (روش صوفيانه)
است و كسي كه به چنين مقامي برسد.( به مقام يقين) ديگر تكليفي بر او نيست.
🔹️اما در مكتب اهل بيت ـ عليهم السّلام ـ راه رسيدن به يقين چنين معرفي شده است. « اسلام همان تسليم در برابر حق است، و تسليم همان يقين است، و يقين همان تصديق و تصديق همان اقرار است و اقرار همان انجام وظايف است و انجام وظايف همان عمل است.»
📚 منابع: کتاب ارزش میراث صوفیه(دکتر زرین کوب)
مرکز پاسخگویی به شبهات اندیشه قم
✅ انجمن علمی ادیان و مذاهب دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی
🆔️
@mazaheb_religion