✅ به نام خدای منان
✅ مسافر ری! (۲)
در عهد سلوکیان، در ری زلزلهای شدید روی داد، شهر بر اثر این زلزله ویران شد و سلوکوس اول (بین سالهای ۳۱۲–۲۸۰ قبل از میلاد) شهر را دوباره ساخت و نام زادگاه خود «اورپس» را بر آن نهاد، به همین خاطر در دوران سلوکیان از شهر ری به نام اورپس در تاریخ یاد میشود.
در دوره پس از اسلام که سپاه ایران در جنگ نهاوند از مسلمانان شکست خورد و حکومت مرکزی از بین رفت، کشور ایران و ممالک تابعه آن نیز به تدریج تکهتکه گردیدند، ری به دست مرزبانان افتاد.
ری در آغاز قرن چهارم توسط مرداویج دیلمی اولین شاه زیاری، دوران پرشکوهی از رشد و توسعه خود را آغاز کرد.
ری در حکومت رکن الدوله پایتخت شد. در این دوره ری مرکز سیاسی فرهنگی ایران و جهان اسلام تبدیل شد و این امر باعث رونق دانش و ادب در این شهر شد.
ری در دوره اسلامی، پناهگاه فرمانداران بنیامیه بود. این شهر از کشمکشهای مذهبی آسیب بسیار دید و در سال ۶۱۷ هـ. ق مردم آن، در تاخت و تاز مغولان قتلعام شدند. هنوز آثار حمله مغولان از بین نرفته بود که ری بار دیگر در سال ۷۸۶ هـ. ق به دست سپاهیان تیمور به ویرانهای بدل شد و از آن پس، دیگر روی آبادی به خود ندید. ویرانههای ری باستان هنوز نزدیک شهر کنونی ری باقی است.
خاقانی شروانی؛ شاعر معروف قرن 6 ه.ق، به مناسبت سکونت خود در این شهر، سروده ای به یادگار گذاشته است که گویای وضعیت آب و هوایی ری می باشد؛
خاک سیاه بر سر آب و هوای ری
دور از مجاوران مکارم نمای ری
آن را که تن به اب و هوای ری آورند
دل آب و جان هوا شد از آب و هوای ری
با این حال فردوسی ری را خوبترین شهر دنیا معرفی نموده و در یکی از ابیات خود در وصف این شهر گفتهاست:
هم از عهد جمشید و کاووس کی
نبودست ملکی به خوبی چو ری
👈 ادامه دارد...
✏️
@medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc