حکومت دینی؛
از انقلاب اسلامی تا انقلاب جهانی مهدوی
منبر بیست دقیقه ای🕙
[به مناسبت ایام الله دهه فجر ]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
☑️
مقدمه
همۀ افراد، بر اساس فطرت ذاتی خود، به امید آن روزی هستند که جهان در پرتو هدایتهای انسانی شایسته و با تایید و عنایت پروردگار هستی، از بیداد و تباهی رهایی یافته، از نابسامانیها، ناامنیها و تیره روزیها خلاص شود و سرانجام به صلح و صلاح برسند.
اگر اعتراض ها و نارضایتی ها پیش میاد یکی از عوامل به همین نکته بر میگردد چرا که یکی از فطریات ،حکومت عدالت گستر است.
🔷
قرآن و حکومت دینی
«و لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر ان الارض یرثها عبادی الصالحون؛
و همانا در زبور پس از ذکر نوشتیم که زمین را بندگان شایستۀ من، به ارث خواهند برد.»
در این آیه، وراثت صالحان بر روی زمین، اشاره شده است. در روایاتی چند نیز این رویداد مهم، در عصر ظهور حضرت مهدی(عجلاللهتعالیفرجهالشریف) دانسته شده است.
مراد از وراثت زمین، این است که سلطنت بر منافع، از دیگران به صالحان منتقل شود و برکات زندگی در زمین ویژۀ ایشان شود.
در تفسیر آیه شریفه از امام باقر (علیهالسّلام) نقل شده است که فرمود:
این بندگان شایسته، همانا آل محمد هستند که خداوند سبحانه و تعالی، مهدی آنان را پس از کوشش ایشان مبعوث میکند. پس ایشان را عزت داده، دشمنانشان را ذلیل خواهد کرد. (هم آل محمد یبعث الله مهدیهم بعد جهدهم فیعزهم و یذل عدوهم).
برخی مفسران در ذیل این آیه تذکر دادند که ؛«روشن است مفهوم این روایت، انحصار نیست؛ بلکه بیان یک مصداق عالی و آشکار است و این تفسیرها، هرگز عمومیت مفهوم آیه را محدود نمیکند. بنابراین در هر زمان و در هرجا بندگان صالح خدا قیام کنند، پیروز و موفق خواهند بود و سرانجام وارث زمین و حکومت آن خواهند شد»(۱)
➖در اسلام خداوند منشا تمامی قدرتها است: «انّ القوة لله جمیعاً؛ به درستی که قدرت، همه برای خداوند است». هیچ قدرتی جز به مشیت الهی و جز از جانب اوپدید نمیآید: «لا قوّة الّا باللّه؛ هیچ قدرتی نیست مگر از خداوند». اسلام هیچ قدرت فینفسه و بالذات دیگری را جز قدرت خداوند درعالم به رسمیت نمیشناسد.
➖يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ در آیه اول سوره جمعه خداوند به عنوان پادشاه عزیز و حکیم عالم معرفی شده و دایره حکم فرمانی خداوند آسمانها و زمین بیان شده است.
نکته جالب اینکه طبق بیان این آیه پادشاهى و فرمانروايى خداوند، همراه با قداست و قدرت و حكمت است.
با توجه به این جهت، سه ویژگی،قدوس، عزیز و حکیم به عنوان ویژگی های حاکم از این آیه شریفه می توان استفاده کرد.
برخی اندیشمندان و علما اسلامی با اشاره به شرط «قدسیت» عنوان کرده اند که سلب قداست از آن حکومت نامشروع میگردد ، «طاغوت» تلقی میشود، و سرپیچی از آن به هر طریق ممکن واجب است: «ان اعبدُوا الله واجتنبوا الطّاغوت؛ خدای یکتا را بپرستید و از طاغوت اجتناب کنید.
➖«اطیعوا اللّه و اطیعوا الرّسول و اولی الامر منکم؛ خدا را اطاعت کنید، و پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم)و اولیای امر خود را (نیز) اطاعت کنید».
در این آیه به اطاعت از خداوند و پیامبر و اولوالامر دستور داده شده.
امام خمینی معتقد است وجوب اطاعت پیامبر و اولوا الامر به خاطر امر خداوند است زیرا خداوند سلطنت و حکومت را برای پیامبر و ائمه قرار داده است و وجوب اطاعت آنها بهخاطر دستور خداوند است.
علامه طباطبایی می نویسد: «بر اساس این آیه، اطاعت از پیامبر صلی الله علیه وآله، در مورد دستوراتی که برای اداره جامعه اسلامی و از موضع ولایت و حکومت صادر می کند، لازم است»(۲)
🔻در ادامه حکومت دینی و حاکمان مقدس را در چند عنوان دنبال میکنیم؛🔺
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d