جهاد با نفس (۵۶)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️
مقدمه
در کتابی که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند جمله ۵۶که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
حضرت امیر(ع) فرمود:
«إنَّ لِأَهلِ الدّينِ عَلاماتٍ يُعرَفونَ بِها : صِدقَ الحَديثِ ، وأداءَ الأَمانَةِ ، ووَفاءً بِالعَهدِ ، وصِلَةَ الأَرحامِ ، ورَحمَةَ الضُّعَفاءِ ، وقِلَّةَ المُراقَبَةِ لِلنِّساءِ ـ أو قالَ : قِلَّةَ المُواتاةِ لِلنِّساءِ ـ وبَذلَ المَعروفِ ، و حُسنَ الخُلُقِ ، و سَعَةَ الخُلُقِ ، وَاتِّباعَ العِلمِ وما يُقَرِّبُ إلَى اللّهِ عَزَّ وجَلَّ زُلفى ، طوبى لَهُم وحُسنُ مَآبٍ»
همانا اهل دين نشانههايى دارند كه به آن نشانهها شناخته مىشوند: راستى در گفتار و امانتدارى و وفاى به پيمان و پيوند با خويشان و مهربانى با ناتوانان و كمى معاشرت و مخالطت با زنان [يا اينكه فرمود: كمى جماع با زنان] و بذل احسان و حسن همسايگى و وسعت خلق و پيروى از علم و آنچه كه به خدا نزديك مىكند.
پاکیزهترین (زندگی) نصیبشان است؛ و بهترین سرانجامها!
👈در این حدیث شریف چند ویژگی به عنوان نشانه های مؤمن معرفی شده است که عبارتند از؛
🔷
صداقت در سخن گفتن
در باره صداقت بحث مفصلی تقدیم شده است 👈
لینک
🔷
امانت داری
در باره امانت داری بحث مفصلی تقدیم شده است 👈
لینک
🔷
وفا به عهد
خداوند بزرگ در قرآن کریم، خود را باوفاترین می شمارد و می فرماید:
«وَ مَنْ أَوْفی بِعَهْدِهِ مِنَ اللّهِ؛ چه کسی به پیمانش پای بندتر از خداست».(۲)
آن گاه بندگان مؤمن خود را نیز به وفاداری و پای بندی به تعهداتشان فرا می خواند و از نقض عهد و بی وفایی بازمی دارد. خداوند در آیه ای با بیان نشانه های خردمندان حق جو بیش از هر چیز، وفای به عهد و پیمان را گوشزد می کند: «الَّذینَ یُوفُونَ بِعَهْدِ اللّهِ وَ لا یَنْقُضُونَ الْمیثاقَ؛ آنها کسانی هستند که به عهد الهی وفا می کنند و پیمان را نمی شکنند».(۳)
➖خداوند حکیم، در آیه دیگری، وفاداری به هر پیمانی را از مؤمنان می خواهد و می فرماید:«یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا أَوْفُوا بِالْعُقُودِ؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! به پیمان ها وفا کنید».(۴)
💠
داستان
«وَ اذْکُرْ فِی الْکِتابِ إِسْماعیلَ إِنَّهُ کانَ صادِقَ الْوَعْدِ»در این کتاب، اسماعیل را یاد کن، همانا که او در وعده اش راست گو و باوفا بود.(۵)
➖در تفسیر این آیه نقل شده است که پیامبر مورد اشاره در این آیه یکی از پیامبران بنی اسرائیل و همنام با حضرت اسماعیل بن ابراهیم است.
او با شخصی قرار گذاشت، ولی او در وعده گاه حاضر نشد. آن حضرت، مدت زیادی در آنجا به انتظار نشست. به گونه ای که غیبت طولانی ایشان، سبب نگرانی پیروانش گردید. سرانجام فردی که بر حسب اتفاق از آنجا می گذشت، حضرت را دید و گفت: ای پیامبر خدا! ما بر اثر تأخیر شما نگران شده ایم. حضرت فرمود: من با فلان کس در اینجا وعده دیدار دارم، ولی او نیامده است و تا او نیاید من از اینجا نمی روم. آن مرد جریان را به مردم خبر داد و آنها به سراغ شخص مورد نظر رفتند و او را نزد آن حضرت آوردند. مرد با شرمساری گفت: ای پیامبر خدا! من قرار دیدار با شما را فراموش کردم. ایشان فرمود: اگر نیامده بودی، من همچنان در اینجا می ماندم.
🔷
صله ارحام
صِلِۀ رَحِم ارتباط و دیدار با خویشاوندان و کمک به آنها است. صله رحم از آموزههای اخلاقی اسلام است که تأکید زیادی بر انجام آن شده تا جایی که قرآن، ترککنندگان آن را در شمار زیانکاران و لعنتشدگان معرفی میکند.
➕امام صادق(ع) می فرماید:«صِلُوا أرحامَکم و بِرّوا بِإخوانِکم وَ لَو بِحُسنِ السَّلامِ وَ رَدِّ الجَوابِ». صله رحم نمایید و به برادران (دینی) خود نیکی کنید، هر چند با سلام کردن خوب و یا جواب سلام.(۶)
🔷رحم و مهربانی به ضعفا
رحم و مهربانی و کمک به ضعفا و نیازمندان از دستورات خداوند است
پیامبر میفرماید؛«الراحِمونَ یَرحَمُهُم الرّحمنُ تبارکَ وتعالی ، اِرحَمُوا مَن فی الأرضِ یَرحَمْکُم مَن فی السماءِ.»
خدای رحمان به مردمان دلرحم رحم میکند. در زمین رحم کنید، تا آن که در آسمان است به شما رحم کند.(۷)
🌺شعر
➕تا توانی به جهان، خدمت محتاجان کن
به دمی یا درهمی یا قلمی یا قدمی
➕دانی که چرا خدا تو را داده دو دست
من معتقدم که اندر آن سری هست
با یک دست به کار خویشتن پردازی
با دست دگر ز دیگران گیری دست
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۴۸.
۲.توبه/۱۱۱.
۳.رعد/۲۰.
۴.مائده/۱.
۵.مریم/۵۴
۶.کافی ج ۲، ص۱۵۷.
۷.کنز العمال، ۵۹۶۹.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d