🔹پژوهشگری هم به نام «شایسته» هم به صفت
در راستای افق گشاییهای نو در عرصه البرزپژوهی، در سفر به شهر رشت با جناب استاد دکتر «فریدون شایسته» آشنا شدم. البته پیش از این، دو کتاب از ایشان درباره نهضت جنگل را خوانده بودم. پژوهشگر ۶۱ ساله و اهل شهرستان صومعهسرا که دانشآموخته دکتری تاریخ ایران اسلامی از دانشگاه تربیت مدرس است.
نخستین مقالهاش را در سال ۱۳۷۷ به چاپ رسانده و تا کنون این کتابها را هم: ۱. نهضت جنگل: از آغاز تا فرجام؛ ۲. رویکرد تطبیقی به مطالعه نهضتهای عاشورا و جنگل؛ ۳. یادنامه دکتر رضی شبان؛ ۴. مجموعه مقالات نهضت جنگل: با رویکرد به زندگی نامه میرزا حسین خان کسمایی؛ ۵. یادنامه مهندس احمد سفردوست سیاهمزگی ۶. ریشه یابی نام گذاری آبادیهای شهرستان صومعهسرا؛ ۷. یادنامه حاج احمد کسمایی (مرد شماره ۲ نهضت جنگل)؛ ۸. ارج نامه استاد عزت الله زرندیان؛ ۹. زندگینامه دکتر حشمت و دکتر فرید لاهیجی در نهضت جنگل.
عصر روز شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ پس از بزرگداشت مرحوم حسن خان آلیانی (معین الرعایا) ساعتی در اتاق آقای دکتر محمود رنجبر رئیس پژوهشکده گیلان شناسی به گفت و گو نشستیم. آقای دکتر شایسته، به شایستگی و با رعایت انصاف به تحلیل چگونگی و چرایی شکست نهضت جنگل پرداخت. بخشی از این سخنان را در ویدئوی پیوستی ببینید. البته ساعتی پیش از آن در مراسم بزرگداشت معین الرعایا هم با آرامش و بهره مندی هوشمندانه و مستند از منابع تاریخی نهضت جنگل، به شبهات و سخنان ناروای تاریخی شکل گرفته پیرامون بزرگ ایل آلیان پاسخ داده بود.
همچنین درباره ضرورت گفت و گو و همکاری دوجانبه در عرصه البرزپژوهی و گیلان شناسی هم سخنانی بین حاضران در آن جلسه رد و بدل شد.
از دکتر شایسته جویای آخرین اثرش شدم که در آن به زندگی دکتر ابراهیم حشمت طالقانی هم پرداخته است. گفتند چاپش فعلاً تمام شده است. در پایان آن جلسه بود که آقای مرتضی سخایی (ادمین کانال تلگرامی میرزایی ها)، صمیمانه پذیرفتند که کتاب دکتر شایسته را تهیه کرده و از طریق پست برایم ارسال کنند. به زودی قول آقا مرتضی عملی شد و این کتاب کم حجم را هم خواندم. در این کتاب هم به شایستگی پژوهشی دکتر شایسته پی بردم. ایشان «تعصب حقیقت» را دارد! و علایق محلی و ایدئولوژیک او را از طریق عدالت و انصاف و پذیرش کلام حق خارج نکرده است.
از دیگر سو، پژوهشگری واقع بین و اخلاق مدار هست. در آسمانها سیر نمیکند. وجوه انسانی رویدادهای تاریخی را به آسانی و به خوبی فهم میکند. از شیرینیهای این استاد تاریخ، لهجه گیلکی اش است که گوشم را نوازش می داد.
خداوند کریم وجود نازنینش را به سلامت دارد.
حسین عسکری
۱۵ تیر ۱۴۰۲
🎥 ویدئوی مربوط به این یادداشت
🔗 البرز پژوهی
@alborzology
▫️وبلاگ ۱▫️وبلاگ ۲▫️اینستاگرام▫️آپارات
@mirzaeihaa