⭕️ شکست چندوجهی اسرائیل در طوفان الاقصی
🔹 ایهود اِران، دستیار سابق مشاور سیاست خارجی نتانیاهو و مدیر کنونی «مرکز امنیت ملی» دانشگاه حیفا، طی یادداشتی در «اندیشکده خاورمیانه» مورخ ۱ آبان ۱۴۰۲ به ارزیابی عملیات طوفانالاقصی پرداخته است. به تعبیر او، ناکامی اسرائیل در مقابله با عملیات حماس، نتیجه چهار شکست کلیدی بود:
🔹 شکست اول، شکست سیاست نتانیاهو که با پرهیز از مذاکره درباره راهحل دوکشوری، تشکیلات خودگردان را به نفع حماس، تضعیف کرد و آگاهانه چشم بر کمکهای مالی قطر به حماس بست.
🔸 شکست دوم، شکست ارزیابی آمان و شینبت درباره حماس که گمان میکردند تشکیل حکومت حماس در غزه موجب عملگرایی این جنبش شده و ایدئولوژی آن را تغییر خواهد داد. «علاوه بر این، آژانسهای امنیتی اسرائیل نتوانستند الگوی حمله و زمان آن را پیشبینی کنند».
🔹 شکست سوم، شکست ارتش اسرائیل در حفظ آمادگی برای مقابله با هر حمله احتمالی از سوی حماس.
🔸 شکست چهارم، شکست حکومت اسرائیل در اطمینانبخشی به ساکنان سرزمینهای تحت تسلطش و حمایت اقتصادی و اجتماعی از آوارگان شهرکهای اطراف غزه.
🔹 وی حضور بنیگانتز و گادیآیزنکوت را نشانی بر بهبود سیاستگذاری در کابینه اسرائیل قلمداد میکند. در عین حال به دو گروه «برادران مسلح» و «زنان سازنده» اشاره میکند که در عرصه عمومی در اسرائیل برای کمک به خانوادههای کشتهشدگان و اسیران تشکیل شده است.
🔸 به نظر نویسنده، تلآویو مجبور است برای حفظ و گسترش حمایتهای آمریکا و برخی کشورهای اروپایی مانند فرانسه، آلمان، ایتالیا و بریتانیا از خود، برخی ملاحظات آنها درباره حمله زمینی به غزه را در نظر بگیرد. وی اذعان دارد که اگر کمکهای آمریکا نبود، نمیتوانست به این سرعت واکنش نشان دهد و حملاتش را به غزه فرماندهی کند.
🔹 پیشنهاد وی، سرنگونی حکومت حماس و واگذاری مسئولیت غزه به تشکیلات خودگردان است. اما وی از این واقعیت غفلت کرده که تداوم ماهیت نژادپرستانه و اشغالگرانه تلآویو، موجب نفوذ مقاومت در کرانه باختری نیز شده است. بنابراین واگذاری حکومت غزه به تشکیلات خودگردان، مانعی برای ادامه حرکت مقاومت در فلسطین نخواهد بود. حل مسأله را باید در تغییر رفتار اسرائیل جستجو کرد./