پنجم جمادی الاول:
ولادت حضرت زينب عليه السلام:
ولادت با سعادت حضرت زينب سلام الله عليها در مدينه طيبه در سال پنجم يا ششم هجري در اين روز واقع شده است.
(عقيله بني هاشم عليها السلام: ص 5. زينب الكبري عليها السلام: ص 17. منتخب التواريخ: ص 9594. رياحين الشريعة: ج 3، ص 33)
اقوال ديگر در ولادت آن حضرت
(رياحين الشريعة: ج 3، ص 33)
عبارت است از 5 جمادي الاولي سال 6 ه، اوايل شعبان سال 6 ه، ماه رمضان سال 6 ه، دهه آخر ربيع الثاني در سال 5 يا 6 يا 7 ه
پدر بزرگوار آن حضرت امير المؤمنين عليه السلام، و مادر گرامياش حضرت صديقه طاهره سلام الله عليها است. همسر آن حضرت جناب عبدالله بن جعفر ابي طالب عليه السلام، و فرزندان آن حضرت، علي، عون، عباس، محمد و ام كلثوم هستند كه عون و محمد در كربلا شهيد شدند.
كنيه آن مخدرهام كلثوم، ام عبدالله و ام الحسن است، ولي كنيههاي خاص حضرت ام المصائب، ام الرزايا و ام النواصب است.
القاب آن مخدره بسيار است، و از آن جمله: عقيله بني هاشم، عقيلة الطالبين، صديقه صغري
(اشاره به مادرش كه صديقه كبري است و پدرش كه صديق اكبر است)
عصمت صغري، ولية الله، الراضية بالقدر و القضاء، صابرة البلوي من غير جزع و لا شكوي، امينة الله، عالمة غير معلمة، فهمة غير مفهمةمحبوبة المصطفي صلي الله عليه و آله، ثانية الزهراء سلام الله عليها، الشريفة.
(رياحين الشريعة: ج 3، ص 48)
از نسل علي فرزند حضرت زينب سلام الله عليها كه معروف به زينبي است فرزندان زيادي به دنيا آمدهاند، كه سيوطي رسابه زينبيه را در باره آنها تأليف كرده است.
(منتخب التواريخ: ص 113. تاريخ الخميس: ج 2، ص 317. تذكرة الخواص: ص 4)
ماجراي ولادت حضرت :
هنگام ولادت آن حضرت، پيامبر صلي الله عليه و آله در سفر بودند. امير المؤمنين عليه السلام براي نامگذاري اين مولود فرمودند: «بر پيامبر صلي الله عليه و آله سبقت نميگيرم». تا آنكه حضرت آمدند و منتظر وحي شدند. جبرئيل نازل شد و عرض كرد: خداوند سلام ميرساند و ميفرمايد: «اين دختر را زينب نام بگذار، چه اينكه اين نام را در لوح محفوظ نوشتهايم».
پيامبر صلي الله عليه و آله حضرت زينب سلام الله عليها را طلب كرده بوسيدند و فرمودند: «وصيت ميكنم به حاضرين و غائبين كه اين دختر را به خاطر من پاس بداريد، كه همانا وي به خريجه كبري سلام الله عليها مانند است». سكينه و وقار آن حضرت را به خديجه كبري سلام الله عليها و عصمت و حيايش را به فاطمه زهرا سلام الله عليها و فصاحت و بلاغتش را به علي مرتضي عليه السلام و حلم و بردباريش را به حسن مجتبي عليه السلام و شجاعت و قوت قلبش را به حضرت سيد الشهداء عليه السلام همانند نمودهاند.
ابن حجر در اصابة و ابن اثير در اسد الغابه در حالات آن حضرت نوشتهاند: در مجلس يزيد لعنت الله عليه حضرت زينب سلام الله عليها كلماتي فرمودند كه دلالت بر قوت قلب آن حضرت دارد. آن حضرت در كرم و بصيرت و حلم مشهور خاندان بني هاشم و عرب بوده، و بين جمال و جلال، سيرت و صورت و اخلاق و فضيلت جمع كرد. شبها در عبادت بود و روزها روزه و او به اهل تقوي معروف بود .
(مجلة الاسلام: شماره 27، محمد غالب شافعي)
@modafeanzuhur