💛عفاف و حجاب از دیدگاه نوروبیولوژی💛
بخش2⃣
🌀آمیگدالا(مرکز هیجانات) در مغز آقایان به لحاظ اندازه بزرگتر است و در نتیجه پاسخهای هیجانی که میدهند هم شدیدتر است.
#آمیگدالا که جسمی بادامیشکل است ، مجموعهای از هسته هاست. بخش میانی این کمپلکس ورودیهای بینایی جنسی را بیشتر دریافت میکند. بخش میانی آمیگدالا نیز در آقایان بزرگتر و با تعداد گیرندههای هورمونهای جنسی بیشتر است به همین دلیل است که کنترل نگاه بیشتر برای آقایان توصیه شده است. دستور “کنترل نگاه” به مردان در آیات قرآن و روایات، دقیقا علت آناتومی دارد.
🧕🏻تاکید بر زنان برای آشکار نکردن زینتهایشان دقیقا به همین علت است که زینتهای خانمها موجب برانگیخته شدن مرکز هیجان در مغز آقایان میشود. هر چه هیجانات ما بیشتر شود اثر مهاری بر قضاوت ما بیشتر است و به هر میزان قدرت هیجان ورودی حسیمان بالاتر باشد رفتاری که نشان میدهیم غیرمنطقیتر است. هر چهقدر آمیگدالا بر قشر پریفرونتال تسلط داشته باشد، رفتار بیشتر بر پایه هیجانات و غیرمنطقی است.
✳️باتوجه به بزرگتر بودن آمیگدالا در آقایان، اگر ورودیهای تحریکآمیز جنسیِ یکسانی به مرد و زن وارد کنیم، بر اساس سطح تحریکپذیری بیشتر مرد، انتظار میرود که پاسخهای هیجانی بیشتری بروز دهد و توانایی کنترل هیجانی پایینتری داشته باشد. به همین دلیل، اگر چه تحریکگری جنسی مردان هم میتواند برای زنان و مردان دیگر زیانبار باشد؛ ولی تحریکگری جنسی از سوی خانمها، اثر بسیار شدیدتری بر آقایان میگذارد و این امر، بر اهمیت لزوم پوشیدگی مناسب و رفتار عفیفانه زنان میافزاید. مردان نیز باید با رعایت عفاف و پرهیز از نگاههای تحریکآمیز، ورودیهای حسی خود را کنترل کنند تا آثار نامطلوب استرسهای جنسی بروز نکند.
💢علاوه بر این آمیگدالا یک مدیر اجرایی دارد به نام
#هیپوتالاموس که میتواند موجب ترشح برخی هورمونهای استرسی از جمله کورتیزول شود. هیپوتالاموس نیز در آقایان بزرگتر است. در نظر بگیرید یک فرمانده به جای یک گردان، ۱۰ گردان زیر دستش باشد و وقتی که فرمان میدهد اجرای فرمان خیلی قویتر اتفاق میافتد. این همان دلیل خشونتهای جنسی در آقایان است.
👱🏻♀ممکن است یک خانمی بفرماید: من با دیدن صحنههای نامناسب یا همان ورودیهای حسیِ جنسی هیچ مشکلی برایم پیش نمیآید و مثل یک آقا تحریک نمیشوم. پاسخ این سوال را میتوانیم در بخشی از هسته آمیگدالا جستجو کنیم که در خانمها بزرگتر است. بخش جانبی کمپلکس آمیگدالا که قابلیت تشکیل حافظه هیجانی را دارد در خانمها گستردهتر است، این حافظه در خانمها بهتر تشکیل شده و ماندگاری بالاتری دارد. مثلا خانمی با آقایی به سفر ماه عسل میروند، پس از چند سال بویی در فضا پخش شده است که یادآور خاطرات آن زمان برای خانم است، اما چون چنین حافظهای در مرد تشکیل نشده است، نسبت به آن بی اعتناست. این موضوع به دلیل حافظه هیجانی بویایی است که در آمیگدالای خانم تشکیل شده است که ممکن است در ارتباط با طعم و مزه غذاها هم اتفاق بیفتد. یا با دیدن صحنه و یا شنیدن صدایی باز هم خاطرهای را برایشان تداعی کند؛ این به دلیل حافظه هیجانی قوی است که خانمها دارند.
✴️این حافظه تا چه زمانی خوب است؟ تا زمانی که از حد طبیعیاش خارج نشود. اما مداومت بر تحریک ورودیهای بینایی جنسی با استفاده از فیلم، عکس یا حضور در مکانهای نامناسب که به شدت حافظه هیجانی ایجاد میکند موجب فعالیت بیش از حد آمیگدالا میشود و روشن ماندن این بخش از مغز، اجازه فعالیت صحیح را به مرکز تشکیل حافظه یا
#هیپوکمپ نمیدهد و در نتیجه حافظه کلی دچار اختلال میشود. فعالیت بالا و بیش از اندازه آمیگدال موجب بیماری افسردگی در فرد میشود و این موضوع همان علت آمار افسردگی بالای خانمها نسبت به آقایان است؛ میزان افسردگی خانمها نسبت به آقایان ۲ برابر است! ممکن است در خانمها به لحاظ جسمی اتفاقاتی که در آقا رخ میدهد، به وجود نیاید اما به خانمها نیز آسیب جدی وارد میشود. به طور مثال خانم فکرش و ذهنش جای دیگری است و مثلا میخواهد درس بخواند کتاب را باز میکند اما نمیتواند بر موضوع کتاب تمرکز پیدا کند.
🙍🏻♂🙍🏻♀موضوع محرم و نامحرم بیشتر مرتبط با
#کموسیگنالها یا پیامبران شیمیایی است که در عرق، ادرار و ترشحات دستگاه تناسلی وجود دارد و ما از طریق سیستم بویایی آنها را درک میکنیم. در واقع کموسیگنالها مشابه با
#فرمونها در حیوانات است؛ بسیاری از ارتباطات حیوانات با همنوع خود از این طریق برقرار میشود همچنین صیاد صید را از این طریق به دام میاندازد. در جفتگیری هم بسیار مؤثر است و نقش ویژهای را بر عهده دارد. همچنین سیستم بویایی در حیوانات(خصوصا سگ) قویتر از انسان است و در انسان خیلی محدود شده اما وجود دارد و اثرات منحصر بهفردی را نیز دارد.
🛣ادامه دارد.........
قسمت7️⃣
┅═✾═┅
🛎
مُـحـــصَـنـــــــات(۲)
🆔
@mohsanat2_ir