در این ماه، گناه و ثواب مضاعف بر ماههای دیگر حساب میشود.
✍ استاد فیاضبخش
نکتهی دیگر دربارهی ماههای حرام مانند ماه رجب آنکه: در این ایام، دیهی جراحات بیشتر حساب میشود؛ یعنی کسی که قتل نفس کند یا به دیگری صدمهای وارد سازد، باید دیه بیشتری نسبت به ماههای دیگر پرداخت کند. این قانون در خطاهای امور ظاهری است. از آنجا که احکام ظاهری برگرفته از مصالح و مفاسد حقیقی است، اهل معنا از این حکم ظاهر نتیجه گرفتند که اگر شکستن حرمت ایام حرام به حسب ظاهر عقاب بیشتری دارد، جراحات باطنی یعنی گناهانی که روح و قلب را مجروح میکند به طریق اولی در این ماه نزد پروردگار عقاب بزرگتری دارد.
به عبارت دیگر، همان طور که در ماههای حرام عبادت ارزش بیشتری دارد، حریمشکنی درگاه الهی نیز عقاب سختتری دارد. کسی که در ماه رجب حریم الهی را حفظ نکند، مانند کسی است که در حریم حرم مسجدالحرام، حرمت خانهی خدا را حفظ نکرده و چنین فردی جرمش سنگینتر است.
خداوند دربارهی شکستن حرمت حریم حرم خدا با شکار حیوانات در سوره مائده میفرماید:
اگر کسی در محدودهی حرم الهی حیوانی را شکار کند و حرمت خانهی خدارا بشکند، باید معادل آن حیوان کفّاره بدهد، تا تلخی این حریمشکنی را بچشد.
در ادامهی آیه، هشدار به کسانی داده شده که حریم حرمت الهی را برای
#بار_دوم میشکنند؛ خداوند میفرماید: و هر كس تكرار كند، خداوند از او انتقام میگيرد و خداوند توانا و صاحب انتقام است.
عدم ذکر کفّاره در اینجا، به این معنا نیست که تخفیفی قائل گردیده، بلکه اشاره به شدّت عذاب پروردگار دارد. به عبارت دیگر، اگر کفّارهی گناه برای تنبیه خاطی است، اگر کسی برای بار دوم و یا بیشتر گناه را تکرار کرد، گویی تأدیب او موکول به سرای دیگر میشود و عذاب دنیوی برایش کافی نیست. لذا اگر کسی در حرم خدا دو مرتبه صید کند، خداوند از او انتقام میگیرد.
با این توضیحات میتوان گفت که عقوبت الهی در ماههای حرام بیشتر میشود.
📚
#ادب_حضور
جلد اول، مراقبات ماه رجب
استاد
#فیاض_بخش
@hoseindarabi