👇👇👇
♨️سوال:
🔰از چه زماني مردم براي مسايل ديني خود از مراجع تقليد کردند؟
ايا بلافاصله بعد از غيبت کبري، مردم به مراجع رجوع و تقليد کردند و اولين مرجع تقليد چه بزرگواري بوده است؟
✍️پاسخ:
✅مسئله تقليد و رجوع عالم به جاهل امري عقلي بوده و منحصر به زمان، مکان و دانش خاصي نيست، بلکه تمام عاقلان اگر در کاري متخصّص نباشند به متخصّص آن رجوع ميکنند.
🔹همچنين قرآن و ساير منابع اسلامي، همچنين سيره پيامبر(ص) و امامان معصوم(ع) دلالت بر ترغيب رجوع به راويان احاديث و اسلام شناسان حتي در زمان حضور معصومان(ع)، ميکند، و اين امر در زمان غيبت امام مهدي(عج) خود را بيشتر نشان داده است.
🔺در زمان ائمه(عليهم السلام) برخي از شاگردان مورد تأييد آن بزرگواران به منظور احيا و تعليم احکام، به شهرهاي مختلف کوچ کردند و بسياري از مردم - که شيفته و تشنه معارف و احکام الهي بودند و در نقاط دور دست زندگي ميکردند و دستشان از اهل بيت کوتاه بود - به سراغ آنان ميرفتند و مسائل خود را از ايشان ميپرسيدند و از علم بيکران ائمهعليهم السلام سيراب ميگشتند. اين همان «تقليد» است که به نمونههايي از آن اشاره ميشود:
👈1) حضرت باقر عليه السلام به ابان بن تغلب ميفرمايد: «اِجْلِس في مسجد المَدينة و اَفتِ النَّاسَ فَاِنّي اُحِبُّ اَنْ اَري في شيعَتي مِثْلَکْ»؛ «در مسجد مدينه بنشين و به مردم فتوا بده؛ زيرا دوست دارم در ميان شيعيانم کساني همچون تو باشند».(1)
👈2) شعيب عقرقوقي ميگويد: به امام صادقعليه السلام عرض کردم: «رُبَما اِحْتَجْنا اَنْ نَسْأَلَ عَنِ الشَيءِ فَمَنْ نَسْأَل»؛ «گاهي ما ميخواهيم سؤال و مشکل ديني خود را از کسي بپرسيم (و به شما به جهت دوري راه يا حالت تقيه و... دسترسي نداريم)، شما بگوييد به چه کسي رجوع کرده و سخن او را بپذيريم؟»
👈حضرت در جواب فرمود: «عَلَيْکَ بِالْاَسَدي يَعْني اَبا بَصير»؛ يعني، شما ميتوانيد به ابوبصير مراجعه کنيد.(2)
👈3) حسن بن علي بن يقطين ميگويد: به امام رضاعليه السلام عرض کردم: «لا اَکادُ اَصِلُ اِلَيْک اَسْأَلَکَ عَنْ کُلِ مااحْتاجُ اِلَيْهِ مِنْ مَعالِمِ ديني. اَفَيُونُسُ بنُ عَبْدِ الرَّحْمانِ ثِقَةٌ آخُذُ مِنْهُ ما احْتاجُ اِلَيْهِ مِنْ مَعالِمِ ديني فَقالَ نَعَم»(3)
👈«من نميتوانم به جهت هر مشکل ديني که برايم پيش ميآيد، از شما سؤال کنم! پس آيا يونس بن عبدالرحمان ثقه و راستگو است و ميتوانم پاسخ نيازهاي ديني خود را از او دريافت کنم؟ حضرت فرمود: آري».
📚پي نوشتها:
1.مستدرک الوسائل، ج 17، باب 11.
2. وسائل الشيعه، ج 27، باب 11.
3. همان
🔵ارسال سوالات از طریق ربات پیام رسان بله
👇👇👇
https://ble.im/pasokhgoo_ir_bot
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🔹
@pasokhgoo1 👈
#تاریخی