🔰
گزارشی از نشست ظرفيتهای حكمت صدرایی در تربيت معنوی | قسمت اول
◽️در اين نشست، كه در اول خرداد ۱۴۰۲ (روز بزرگداشت ملاصدرا) در مجمع عالی حكمت قم برگزار شد، استادان آيتالله سيديدالله يزدانپناه و حجتالاسلام و المسلمين علی امينینژاد در محورهای كلی زير، به بيان ظرفيتهای حكمت متعاليه در تربيت معنوی پرداختند:
۱ - نگاه ویژه حکمت متعالیه به تربیت و سلوک معنوی
۲ - مبانی جهان شناسانه و الهیاتی تربیت و سلوک معنوی
۳ - نقش انسان شناسی ویژه حکمت متعالیه در تربیت و سلوک معنوی
۴ - آموزههای تربیتی و سلوکی حکمت متعالیه
۵ - بسط تاریخی تربیت معنوی پس از ملاصدرا
▫️استاد يزدانپناه در طليعهی گفتار خود، فلسفهها را از منظر پرداختن به تربيت معنوی و سلوكی، بر سه دسته تقسيم كردند:
الف) فلسفههای الحادی: فلسفههايی كه تربيت معنوی را انكار ميكنند؛
ب) فلسفههای خنثی: فلسفههايی كه امكانات و توانهای لازم را براي دستيابی به نتايج تربيتی ندارند؛
ج) فلسفههای معنوی: فلسفههايی كه موافق مبانی و انديشههای خود، مخاطبان را به سلوک معنوی تشويق میكنند و ظرفيتهای مناسبی در تربيت معنوی دارند.
به نظر ايشان، هر سه مكتب مشائی، اشراقی و حكمت متعاليه در سنت اسلامی جزو فلسفههای معنویاند، هرچند قوت و ظرفيت حكمت متعاليه در اين زمينه بيشتر است. فلسفه صدرایی بهويژه توانسته است به تربيت معنوی ناب منجر شود و معنويتجويان و سالكان بزرگی را در اين مسير راهبری كرده است. اساسا تربيت معنوی با فلسفه صدرایی عجين شده است.
استاد امينینژاد در آغاز به اهميت پرداختن به امتدادهای فلسفه اسلامی و صدرايی پرداختند و موضوع بحث كنونی را بررسی امتدادهای حكمت صدرايی در تربيت معنوی دانستند.
استاد يزدانپناه درباره بسط تاريخی تربيت معنوی پس از ملاصدرا نخست به اين نكته اشاره كردند كه صدرالمتألهين خود عارف است. او فيلسوف عارفی است كه سر سلسله پرورش نسلی از عارفان قرار گرفته است. براي نمونه، فيض كاشانی، كه خود اهل سلوک و معنويت است، در وهله اول در پی يافتن استاد معنويت و سلوک، به ملاصدرا پيوست. چنانكه در كتاب فروغ معرفت با تفصيل بيان شده است، دوره سوم عرفان نظری با ظهور ملاصدرا آغاز میشود و نسلی از عارفان محقق صدرايی پديد آمدند كه مكاشفات و اوج عرفانی فراوانی داشتند، ازجمله بزرگانی چون ملاعلی نوری، آقامحمدرضا قمشهای و علامه طباطبايی و علامه حسنزاده آملی. اين نكته جالب توجه است كه يكی از كارويژههای آثار مرحوم استاد حسنزاده آملی، استحصال مطالبی از آثار صدرا برای فضاهای عرفانی و سلوكی است. از نتايج تعليم و تعلم فلسفه ملاصدرا، پديد آمدن تشنگی معنوی شديد است، و اين نكتهای اساسی است.
#نشست_علمی
#استاد_یزدان_پناه
#استاد_امینی_نژاد
#تربیت_معنوی
💢 مؤسسه آموزشی پژوهشی نفحات
https://eitaa.com/nafahat_eri