🔰
ملاصدرا در نگاه علمای معاصر
▫️ملاصدرا از منظر شهید مطهری رضواناللهعلیه؛
▫️بايد بگويم كه فلسفه ملاصدرا را هيچ كس بدون ده پانزده سال مطالعه نمىتواند در آن نظر دهد، زيرا در حدود پنجاه و پنج، شصت سال ملاصدرا روى فلسفهاش كار كرده است؛ البته يك مقدار اجمالى و كم مىشود با آن آشنا شد.
مجموعه آثار شهید مطهری، ج۱۳، ص۲۸۰.
▫️من براى صدرالمتألّهين فوقالعاده عظمت قائل هستم و اصلا به اندازهاى كه از كتابهاى اين مرد و از تدريس كتابهاى او لذت مىبرم، از هيچ چيزى لذت نمىبرم؛ عاليترين آرزوى من هميشه اين است...
همان، ج۴، ص۵۶.
▫️صدرالمتألّهين رسماً فلسفه خود را «حكمت متعاليه» خواند و فلسفه وى به همين نام مشهور شد. مكتب صدرالمتألّهين از لحاظ روش شبيه مكتب اشراقى است يعنى به استدلال و كشف و شهود توأماً معتقد است ولى از نظر اصول و از نظر استنتاجات متفاوت است. در مكتب صدرالمتألّهين بسيارى از مسائل مورد اختلاف مشّاء و اشراق، يا مورد اختلاف فلسفه و عرفان، و يا مورد اختلاف فلسفه و كلام براى هميشه حل شده است. فلسفه صدرالمتألّهين يك فلسفه التقاطى نيست بلكه يك نظام خاص فلسفى است كه هر چند روشهاى فكرى گوناگون اسلامى در پيدايش آن مؤثر بودهاند بايد آن را نظام فكرى مستقلى دانست.
همان، ج۵، ص۱۵۳.
▫️مكتب صدرالمتألهين مكتب توأم شدن عقل و قلب است. آقاى طباطبايى مىفرمودند من اوايل كه اسفار مىخواندم خيلى كار مىكردم و خيلى فكر مىكردم و خيلى هم تجزيه و تحليل مىكردم. بعد كم كم در من اين غرور پيدا شده بود كه خود آخوند هم اگر بيايد ديگر بهتر از اين نمىتواند اين مطالب را تجزيه و تحليل كند. تا بعد مىروند نزد استادشان مرحوم آقاى قاضى كه استاد سير و سلوك و معنويت بوده است. آقاى طباطبايى مىفرمودند وقتى كه ايشان وارد بحث مسائل وجود شد يك مرتبه معتقد شدم كه من تا به حال يك كلمه از اسفار نمىفهميدم. اگر كسى بخواهد واقعاً حكمت متعاليه را بخواند بايد زمينه قلبى و روحى و زمينه معنوى آن را هم فراهم كند و الّا «ظلمات بعضها فوق بعض» مىشود.
همان، ج۱۱، ص۱۴۶.
▫️صدرالمتألهين فيلسوف بزرگ و نابغه عظيم اسلامى، نهايت احترام براى او قائل است؛ محىالدين در ديده او از بوعلى سينا و فارابى بسى عظيمتر است.
همان، ج۱۴، ص۵۷۳.
#ملاصدرا
#شهید_مطهری
💢 موسسه آموزشی پژوهشی نفحات
Https://eitaa.com/nafahat_eri