*ماکرون خاک لبنان را بو میکشد*
/نگاهی به حواشی انفجار عظیم بندر بیروت/
📌قسمت اول
⏱️خواندن این مطلب ۲دقیقه
✍🏻مطهره مهدیپسند، خبرنگار دربارهی حواشی انفجار بندر بیروت نوشت:
🔹۴۸ ساعت بعد از انفجار بندر بیروت، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه راهی بیروت شد. سفر ماکرون به بیروت خیلی سریع صورت گرفت و ضمن حضور در محل انفجار حرفهایی زد که انگار به یک سفر استانی در شهرهای فرانسه رفته است.
🔸اما سؤال اینجاست که دقیقاً نقش فرانسه در لبنان چیست؟
با مطالعه کمی در تاریخ و جغرافیا به راحتی میبینیم داستان چیست و چرا ماکرون سریعاً به بیروت سفرکرده است. داستان از این قرار است که ۱۰۴ سال پیش در جریان جنگ جهانی اول، انگلیس و فرانسه دست به تقسیم سرزمینهای عثمانی زدند. در نتیجه (اردن، فلسطین، عراق و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس) به دست انگلیس و (سوریه و لبنان) به دست فرانسه افتاد.
🔹در ادامه نوبت به تأسیس کشورها میرسد، انگلیس از یک طرف و فرانسه طرف دیگر کشورها را یکی پس از دیگری تأسیس میکنند. فرانسه سرزمینهایی که به دست آورده بود را به دو کشور مستقل تأسیس کرد. ابتدا کشور کوچک لبنان، و بعد از دوسال که لبنان مستقل شد، کشور سوریه را مستقل کرد. لبنان عروس خاورمیانه به وجود آمد، کشوری که فرانسه آن را تأسیس کرده بود دارای بیش از ۶۰% جمعیت مسیحی بود. طبیعتاً وقتی ۶۰% جمعیت مسیحی باشند هستهی اصلی قدرت در دست مسیحیان است. با به وجود آمدن جنگ داخلی توسط گروهی افراطی مسیحی به نام (فالانژها) در لبنان ۲۰% از ۶۰% مسیحیان به خاطر جنگ داخلی از لبنان کوچ کردند.
🔸فرانسه، لبنان و سوریه را تشکیل داده و به نوعی خود را صاحب دخالت در اوضاع لبنان میبیند. لبنان از ابتدا به سرزمین (طوائف) معروف بوده است، یعنی تقسیم بندی مذهبی در آن بسیار زیاد و حس ملی در این کشور پایین است. اگر ۲ سال پیش را برسی کنیم میبینیم در لبنان یکی از بزرگترین گروههای مسیحی به رهبری آقای میشل عون و داماد او آقای جبران باسیل با گروههای شیعه مورد حمایت ایران (حزب الله و امل) ائتلافی تشکیل میدهند و برنده انتخابات پارلمان میشوند.
🔹همراهی این گروههای مسیحی به سمت ایران باعث سرپیچی از فرانسه میشود.
جبران باسیل وزیر خارجه لبنان میشود در حالی که نخست وزیر وقت (سعد حریری) به شدت ضد ایران بود اما به وعدهها حسان دیاب به خاطر دزدیده شدن سعد حریری در عربستان و اتفاقات بعد پارلمان رأی میآورد. جبران باسیل طرفدار ایران، در نشست اتحادیههای عرب با نمایندگان عربستان سعودی دعوای کلامی و از ایران دفاع میکرد.
🔸پارلمان لبنان ۱۲۸ کرسی دارد و دولت لبنان را همین مجلس انتخاب میکند. و حزب الله در این مجلس فقط ۱۳ کرسی دارد. در لبنان رییس جمهور باید مسیحی، نخست وزیر باید سنی مذهب و رییس مجلس باید شیعه مذهب باشد. رئیس مجلس چون شیعه مذهب بود، همیشه به ایران نزدیک بود اما اینبار رئیس جمهور مسیحی و نخست وزیر سنی مذهب هم به ایران نزدیک شده بودند (یعنی اتحاد روسای سه قوه برای همراهی با ایران) علاوه بر روسای سه قوه فرمانده ارتش که فردی مسیحی بود به جمع آنان پیوست (همسر جولیا بطرس خواننده معروف لبنانی) دراین میان عربستان، آمریکا، فرانسه و… در تلاش هستند تا نفوذ ایران در لبنان را کم کنند.
قطعاً اگر نفوذ ایران در لبنان کم شود خبری خوش برای فرانسه است چراکه میتواند به جایگاه قبلی خود برگردد و جای پایش را محکم کند، برای همین ماکرون به این سرعت به لبنان سفر کرده است. از طرفی آمریکا هم دولت جدید لبنان را در یک فشار مالی شدیدی قرار داده است. با ورود ماکرون به لبنان و بازدید از بندر و مناطق مسیحی که تخریب شده بود، نمایشی به راه انداختهاند با عنوان نجات دهنده. اما آیا او واقعاً نجات دهنده وضع مردم لبنان است؟ کسی که صدای مردمش را نمیشنود و با کتک از آنها پذیرایی میکند، نجات دهنده است؟
🔹او به طور علنی در خاک یک کشور دیگر میگوید نظام لبنان باید عوض شود و اصلاحات انجام گیرد و اگر اصلاحات انجام نشود، مردم در رنج و عذاب باقی میمانند.
ماکرون در مقابل رسانههای جهان به طور علنی گفت: یک طرحی دارم که اگر تا ۱ سپتامبر آن را پذیرفتند که هیچ و گرنه از مسئولیت سیاسی خودم استفاده میکنم. رهبران سیاسی عادت دارند حرفهای گنده بزنند، اما صحبتهای ماکرون در خاک کشور خودش بی جواب نماند و ژان ملانش رقیب انتخاباتی مکرون گفت: ماکرون با کدام قدرت و توان به لبنان رفته و چنین حرفهایی زده است؟ دقیقاً چی دارد که سیاستمداران لبنان رو تهدید میکند؟ آیا دنبال ماجراجویی است؟ آیا برنامهای که سارکوزی با لیبی اجرا کرد کم نبود
🔅
@nafastazeh