🍃🍃﷽🍃🍃
#آیتالله_جوادی_آملی
💠 آزادی از منظر امیر مؤمنان -علیهالسلام-
📌همه ما علاقمندیم که آزاد باشیم. آزادی از بهترین نعمت هاست؛ اما آزادی درباره انسان، فرع انسان شناسی است. انسان شناسی، خدا شناسی، جهان شناسی؛ این آزادی را تبیین میکند.
وجود مبارک علی بن ابیطالب فرمود: اگر کسی جستجوی آزادی میکند، [باید بداند که] حرّیت و آزادی نه در زمین و زیر زمین و نه در آسمان و بالای آسمان پیدا نمیشود. اگر کسی با آن حقیقت نامتناهی پیوند ناگسستنی دارد، میتواند طعم آزادی را بچشد.
فرمود: آنها که عابدان محض پروردگارند، خدا را عبادت میکنند، شرک نمیورزند؛ [این عده، سه گروهند:] ١. یا هدفشان این است که به بهشت بروند، این عبادت "سودا گرانه" است. ٢. یا هدفشان آن است که از جهنم برهند. این هدف "بردگان" است ٣. و اگر کسی آن حقیقت نامتناهی را به اندازه خودش ادراک کرد و تلاش نمود و در آن حقیقت تلاش و کوشش کند و برای تقرب به آن حقیقت او را عبادت کند، "تِلکَ عِبادهُ الاَحرارِ" این آزاد مرد است. [چنین کسی] نه بهشت می طلبد، -اگر چه به او خواهند داد- و نه از جهنم می ترسد -گرچه او از جهنم نجات پیدا کرده و جهنمی نخواهد بود-.
اما حرّیت در این است که انسان با آن حقیقت نامتناهی پیوند داشته باشد و برای این کار در جامعهای زندگی میکند که این جامعه باید علوی باشد.
#نهجالبلاغه_حکمت۲۳۷
پیام آیتالله جوادی آملی برای همایش ملی «نهجالبلاغه در آراء و اندیشههای علوی»
🆔
@nahjalbalaghah_ir