🔴 چرا تحریم شدیم؟
🔹 استغنای آمریکا از نفت خلیجفارس، معامله صد ساله ایران و غرب را بهم زد
👤
#مجید_شاکری
🔹 برخلاف باور عمومی که معتقد است، تحریم باعث شده که ایران نقش خودش را در زنجیره تولید جهانی از دست بدهد، به نظر بنده موضوع کاملا معکوس است. یعنی از دست رفتن نقش ایران در زنجیره تولید جهانی باعث شده که ایران به راحتی تحریم بشود.
🔸 نقش ایران در یکصد سال گذشته بدین صورت بوده که تامین نفت یا امنیت جریان انتقال نفت از خلیج فارس را ضمانت بکند و مابهازای آن از طرف غربیها توسعه را دریافت کند. از سال ۲۰۰۸ تا سال ۲۰۱۱ به بعد یک امر برونزا بدون ارتباط با اینکه رفتار ایران در قبال منافع آمریکا چیست باعث شده که زیرساخت معامله بین ایران و غرب از بین برود.
✅ توجه داشته باشید که زیرساخت این معامله حتی در تندترین برخوردهای ایدئولوژیک بین ایران و آمریکا در دهه ۶۰ شمسی برقرار باقی میماند و در نهایت منجر میشد آمریکاییها در اوج فشار به ایران در نهایت طرحی را برای توازن این معامله روی میز بگذارند.
🔹 اما کدام عامل برونزا باعث شد که این معامله پیشین بین ایران و غربیها که یکصد سال برقرار بود از بین برود؟ به نظر بنده این عامل مربوط به استغنای آمریکا از نفت خلیج فارس است و هماکنون آن اِلمانی که منافع آمریکا و ایران را همسو میکرد دیگر وجود ندارد.
🔸 آمریکاییها که در گذشته کنترلِ تنش در منطقه خلیج فارس برایشان بسیار مهم بود، حالا در مدل جدید از این تنش استقبال هم میکند، زیرا بازنده ایجاد تنش در مسیرهای حمل انرژی از خلیج فارس دیگر آمریکا نیست، بلکه رقبای اصلی آمریکا به خصوص چین است.
✅ تضعیف اقتصاد ایران بخشی از پرونده آمریکا برای مهار چین است
🔹 آنچه بر رفتار آمریکا با ایران اثرگذار است عوامل دیگری را شامل میشود که تازه در اولویت مثلا ششم موضوع رفتار ایران با آمریکا نیز بر رفتار آمریکا با ایران اثرگذار میشود.
🔸 در دور اول تحریمها، اگر چه پرونده ایران بخشی از پرونده سیاست خارجی دیگر هم بود، اما هدف امریکا اساسا تغییر رفتار ایران در موضوعات مشخص از جمله فاصله ایران از نقطه گریز هستهای بود.
✅ ولی امروز در دور دوم تحریمها به خصوص از سال ۹۸ به بعد اساسا شرایط تغییر کرده است و پرونده ایران نه فقط پرونده بین ایران و آمریکا، بلکه بخش مهمی از پرونده آمریکا-چین و بخش مهمی از پرونده آمریکا-روسیه است.
🔹 در حال حاضر هیچ اولویتی برای آمریکا مهمتر از مسئله مهار چین نیست. این موضوع بارها در اسناد امنیت ملی آمریکا تکرار شده است. یکی از جدیترین مسائل مرتبط با ایران، کاهش تسهیم صادرات نفت به چین است. یعنی آمریکا به دنبال این است که تا حد ممکن از تنوع مبادی صادرات نفت به چین کاسته شود.
🔸 تاکید میکنم که هیچ وقت در هیچ روزی در شرایط عادی صادرات نفت ایران به چین بیش از ۷۸۶ هزار بشکه نبوده است اما همین میزان، نقشی را در تنوع مبادی و کنترل ریسک مبادی ایفا میکند که در رفتار عربستان با چین و در رفتار روسیه با چین اثر جدی میگذارد.
💢 افرادی که از نزدیک مسئله تحریمها را دنبال میکنند به این موضوع اذعان کردهاند که از سال ۹۸ به بعد دیگر تحریمهای نفتی آمریکا، نه بر صادرات نفت ایران بلکه بر واردات نفت ایران به چین است. یعنی گویا آمریکا واردات نفت توسط چین را تحریم کرده است.
#بین_الملل
➖➖➖➖➖➖➖