✍️ خلاصهای از پیام ها و نکات تفسیری صفحه 473 قرآن مجید ✍️
1️⃣ در آیات قبل خواندیم که: مؤمن آل فرعون ابتدا ایمان خود را کتمان میکرد و سپس در رژیم طاغوتی فرعون یک تنه مردم را ارشاد کرد و آل فرعون برای بازگرداندن او از عقیده اش تلاشها کردند، امّا خداوند دین او را حفظ کرد.
آیه 51 که آخرین قسمت آن ماجراست میفرماید: فکر نکنید حمایت ما تنها مخصوص او بود بلکه سنّت ما حمایت از انبیا و همه ی مؤمنان است، گرچه در سختی باشند.
2️⃣ در کتاب معاد، نام گواهان قیامت را از قرآن و روایات آورده ام. فهرست شاهدان چنین است: خداوند، انبیا، امامان، فرشتگان، زمین، زمان، اعضای بدن که همه ی اینها بر گفتار و کردار ما گواهی میدهند.
3️⃣ نصرت انبیا و مؤمنان از سنّتهای الهی است. (پیروزی حقّ بر باطل از وعدههای الهی است). «إِنّٰا لَنَنْصُرُ رُسُلَنٰا»
4️⃣ در نصرت الهی شک نکنیم. «إِنّٰا لَنَنْصُرُ» («إِنّٰا» و حرف لام نشانه تأکید است)
5️⃣ نصرت الهی در همه ی جوانب است، در خنثی شدن توطئههای دشمنان، در زیاد شدن طرفداران و... «لَنَنْصُرُ» مطلق آمده است.
6️⃣ گرچه گواه بودن خداوند به تنهایی کافی است، ولی هر چه تعداد گواهان بیشتر باشد مؤمنان سرفرازتر و متخلفان شرمنده تر میشوند. «یَقُومُ الْأَشْهٰادُ»
7️⃣ هدایت اگر همراه با تذکّر نباشد، به فراموشی سپرده میشود. «هُدیً وَ ذِکْریٰ»
8️⃣ دلایل عقلی و نقلی گواه بر آن است که انبیا معصومند، زیرا اگر معصوم نبودند پیروی و اطاعت مطلق و بی چون و چرا از آنان واجب نبود و اطاعت از آنان مشروط میشد، همان گونه که اطاعت از والدین مشروط به آن است که فرزند را به شرک و انحراف دعوت نکنند.
این از یک سو؛از سوی دیگر دلیل نیاز ما به پیامبر و امام آن است که ما را از انحراف باز دارد و اگر او نیز اهل خلاف باشد، حجّت خدا بر ما کامل نیست در حالی که قرآن میفرماید:
و «فَلِلّٰهِ الْحُجَّةُ الْبٰالِغَةُ»
9️⃣ در دعا و عبادت، عنصر زمان نقش دارد.« سَبِّحْ... بِالْعَشِیِّ وَ الْإِبْکٰارِ »
(چنانکه در آیات دیگر میفرماید: «وَ بِالْأَسْحٰارِ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ» ، «أَقِمِ الصَّلاٰةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ» )
🔟 تسبیح و حمد، زمانی وسیله ی رشد و تربیت و سبب تقویت توحید است که هر صبح و شام و دائمی باشد نه لحظه ای. «بِالْعَشِیِّ وَ الْإِبْکٰارِ»
1️⃣1️⃣ اسلام به نیّت و روحیه و انگیزه و آن چه در دل میگذرد بهای اصلی را میدهد و به همین دلیل بهترین کار اگر همراه با اخلاص نباشد، بی ارزش و باطل است.
2️⃣1️⃣ از کوزه همان برون تراود که در اوست. سرچشمه ی جدالهای بی منطق، تکبّر درونی است. «یُجٰادِلُونَ.... فِی صُدُورِهِمْ... کِبْرٌ»
3️⃣1️⃣ انسان اگر از خود مراقبت نکند، تکبّر تمام وجودش را میگیرد به نحوی که در دل او جز تکبّر هیچ چیز دیگر نیست. «إِنْ فِی صُدُورِهِمْ إِلاّٰ کِبْرٌ»
4️⃣1️⃣ کسی که بر اساس تکبّر، لجاجت میکند و منطق ندارد به هدف خود که ریاست و سروری است نمی رسد. «مٰا هُمْ بِبٰالِغِیهِ» افتادگی آموز اگر طالب فیضی هرگز نخورد آب زمینی که بلند است
5️⃣1️⃣ نگاهی که در آن عبرت نباشد جهل است. «لَخَلْقُ السَّمٰاوٰاتِ... لاٰ یَعْلَمُونَ »
6️⃣1️⃣ در آیه ی 57 خواندیم که: «اکثر مردم نمی دانند»در آیه 58 فرمود: «افراد کمی متذکّر میشوند و پند میپذیرند»پس دانستن مهم نیست، هوشیار بودن مهم است. «قَلِیلاً مٰا تَتَذَکَّرُونَ»
✍️ منبع تفسیر : تفسیر نور - تالیف حجت الاسلام محسن قرائتی ✍️
☔️نـــــوای بــــاران
@navay_baran
࿐᪥✧🍃🌺🍃✧᪥࿐