بصیرت سیاسی و اجتماعی [قسمت اول]
🔰 آگاهی استاد از تحولات سیاسی_اجتماعی کشور و جهان، شرط دیگر تأثیرگذاری تربیتی مطلوب بر شاگردان به شمار میرود. بصیرت سیاسی و اجتماعی استاد ابعاد گوناگون دارد که به آن اشاره میشود:
شناخت رسالت حوزه و روحانیت
🔶شناخت رسالت و مأموریت اصلی حوزه و روحانیت، از مهمترین ویژگیهای یک عالم بصیر محسوب میشود. حضرت امام قدسسره اساساً برخورداری از چنین بینشی را لازمهی یک مجتهد جامعالشرایط میدانند و میفرمایند:
مجتهد باید به مسایل زمان خود احاطه داشته باشد. برای مردم و جوانان و حتی عوام هم قابلقبول نیست که مرجع و مجتهدش بگوید من در مسائل سیاسی اظهارنظر نمیکنم. آشنایی به روش برخورد با حیلهها و تزویرهای فرهنگ حاکم بر جهان، داشتن بصیرت و دید اقتصادی، اطلاع از کیفیت برخورد با اقتصاد حاکم بر جهان، شناخت سیاستها و حتی سیاسیون و فرمولهای دیکتهشدهی آنان و درک موقعیت و نقاط قوت و ضعف دو قطب سرمایهداری و کمونیزم که در حقیقت استراتژی حکومت بر جهان را ترسیم میکنند، از ویژگیهای یک مجتهد جامع است.
🔶ایشان از دانش و بینش نیز فراتر رفته، دایرهی هوش و فراست مجتهد را به عرصهی عملی و مدیریت جامعهی اسلامی و حتی غیراسلامی نیز توسعه میدهند:
یک مجتهد، باید زیرکی و هوش و فراست هدایت یک جامعه بزرگ اسلامی و حتی غیراسلامی را داشته باشد و علاوه بر خلوص و تقوا و زهدی که درخور شأن مجتهد است، واقعاً مدیر و مدبر باشد، حکومت در نظر مجتهد واقعی، فلسفه عملی تمامی فقه در تمامی زوایای زندگی بشریت است. حکومت نشاندهنده جنبهی عملی فقه در برخورد با تمامی معضلات اجتماعی و سیاسی و نظامی و فرهنگی است. فقه تئوری واقعی و کامل اداره انسان و اجتماع از گهواره تا گور است.
📚 برشی از کتاب نقش تربیتی اساتید در مدارس علمیه، ص ۱۲۴ و ۱۲۳
📱به
#ندای_تهذیب بپیوندید:
@nedaye_tahzib