🔰چراییِ نشدنها و راه و رسمِ شدن⁉️
🔻 از منظرِ اهالی تحقیق و پژوهش برای عبور از یک چالش؛ ابتدا میبایست از مرحلهی طرحِ مشکل عبور کرد و به ریشهیابی و "بیانِ مساله" پرداخت؛ چرا که طرحِ مشکل، یک قضاوتِ حسی و احساسِ نگرانی از امرِ واقع است؛ اما بیانِ مسئله، تعریفِ مشکل و ریشهیابیِ آن واقعیت در جهتِ تدوینِ راهکار برای رسیدن به وضعیتِ مطلوب است.
🔺 بر این مبنا؛ در خصوصِ مشکلات اقتصادی نیز باید به طرح مسئله پرداخت و اینکه مسئلهی اصلی در این خصوص چیست؟ آیا منابع و امکاناتِ لازم برای پیشرفتِ اقتصادی در کشور نیست؟ و یا نیروی انسانیِ دانا و توانا نداریم؟ که در پاسخ به این گزارهها بایست گفت؛ ایران اسلامی در ابعادِ مختلف از اقلیمِ متنوع تا زمینهای حاصلخیز تا منابع و معادنِ سرشار و موقعیتِ بیبدیلِ جغرافیایی و... دارای ظرفیتِ کمنظیری است و در کنارِ آن، فراوانیِ نیروی انسانیِ توانمند و تحصیلکرده است که از مرزهای تولیدِ علم و فناوری عبور کردند.
❓پس چرا؟؟؟
👈 یکی از دلایل اصلیِ عقب ماندگی کشور، نبودِ عزم و ارادهی جدی در پیمودن راه ِ درستِ "اقتصاد درونزا" است و اینکه یک "مقاومتِ منفی" در بدنهی اقتصادی کشور البته با همکاری برخی عناصر دولتی (در مجموع خصولتیها) در برابر رونقِ تولید و فعالسازی تواناییهای داخلی وجود دارد به گونهای که مقام معظم رهبری فرمودند: «چند سال قبل از این، من به یکی از این وزرای کشاورزی در مورد "کلزا" که یکی از موادّ اوّلیّهی تولید روغن نباتی است، گفتم این را دنبال کنید؛ [گفت] نمیگذارند؛ میگویند ما بایستی موادّ اوّلیّهی روغن را وارد بکنیم؛ یعنی نمیگذارند؛ شاید از عناصری هم در داخل وزارت، در داخل دستگاههای دولتی استفاده هم میکنند تا کارشکنی بشود؛ [امّا] باید ایستاد، یعنی کار سختی است امّا این کار سخت را حتماً بایستی انجام بدهند.»(۱۴۰۱٫۱٫۱)
🔹 راه و رسمِ عبور از این مقاومتِ منفی؛ ایجادِ ساختارِ مناسب، تدوینِ فرایندهای شفاف، تقنیح و ویرایش قوانینِ موجود، تصویب قوانینِ لازم و راهاندازیِ دولت الکترونیک است تا دستِ اصحابِ نفوذ در اعطایِ مجوزها کوتاه شده و فضایِ کسب و کار بهبود یابد.
👈 و اما عاملِ دیگری که در تصحیح اشتباهاتِ گذشته در مسیرِ رسیدن به وضعیت مطلوب بسیار مهم و در خور توجه است؛ رصدِ برنامه ها، قوانین، دستورالعملها و فرایندها با بکارگیری "مکانیزمِ تشوق و تنبیه" است، به گونه ای که هزینهی کارِ اشتباه و نفعِ عملکردِ درست در بدنهی فعال اقتصادی درک شود و این دولت است که با سپردنِ کار به مردم و بخش خصوصی و تعیین شاخصها و اعلام و اعمال آنها در نظارتها میتواند بسترِ درستِ "شدن" را فراهم نماید.
🔹 مقام معظم رهبری در خصوصِ شاخص مهم افزایش شرکتهای دانش بنیان به این مکانیزم اشاره می کنند و می فرمایند: «مسئولان باید همّت کنند و همّت مسئولان هم به این است که حمایت کنند؛ در گزارشی که به من داده شد، وزارتخانههایی که این کمک را میکنند، اسم آوردهاند؛ و وزارتخانههایی [هم] که کمک نمیکنند و باید بکنند، آنها را هم مشخّص کردهاند... اگر چنانچه ما دیدیم شرکتهای دانشبنیان مثلاً در زمینهی نفت و گاز و این صنایع پاییندستی اینها افزایش پیدا کرده، مِن باب مثال نمرهی بالایی به وزیر نفت بدهیم؛ یا اگر عکسش بود، بعکس. این به نظرم یکی از شاخصها است.»(۱۴۰۱٫۱٫۱)
⬅️ نتیجه ی مبتنی بر امیدِ متکی بر واقعیت اینست که؛ ما "داریم"، "می توانیم" و می شود".