تغییر مکان نشست خبری ایران و عربستان چگونه روایت شد؟
روز شنبه ۲۷ خردادماه، دو وزیر خارجه عربستان و ایران در تهران با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند. در روز برگزاری نشست وزرای خارجه سالن محل برگزاری نشست خبری در ساختمان وزارت خارجه به طور ناگهانی و بدون توضیح، تغییر کرد. در این لحظات یکی از خبرنگاران حاضر در نشست با انتشار یک ویدیو مدعی میشود که شایعاتی شنیده که بیان میکند هیئت عربستانی به دلیل وجود عکس حاج قاسم سلیمانی در قاب جایگاه و بالای پرچم عربستان، حاضر به برگزاری جلسه نبوده و اتاق گفت وگو تغییر می کند.
ساعاتی بعد خبرگزاری تسنیم مدعی میشود که «همه چیز به صورت عادی پیش میفت و قرار بود نشست در سالن همیشگی و با تابلوی شهید سلیمانی برگزار شود، ناگهان یکی از خبرنگاران اصطلاحطلب توئیتی را علیه عربستان و شبکه العربیه منتشر کرد و با رجزخوانی، طرف عربستانی را تحریک کرد. به گفته خبرنگاران حاضر در سالن، تیم العربیه، توئیت این خبرنگار را نشان مسئولان دادند و از رفتار خبرنگاران ایرانی در رجزخوانی گلایه کردند. این مساله باعث شد تا تیم تشریفات سعودی، ضمن تاکید بر لزوم حذف توئیت خبرنگار موردنظر، سالن جلسه را نیز تنها چند دقیقه قبل از برگزاری نشست خبری، تغییر دهد.»
ادعا شده که آن خبرنگار «هادی محمدی» بوده و این اقدام هم در شبکه های اجتماعی به اصلاح طلبان منتسب شده است.
با وجود اینکه علاوه بر سخنگوی وزارت خارجه، برخی رسانه های رسمی نیز این ادعا ها را کذب دانسته و علت را «مشکل فنی» عنوان کردند، اما این تحلیل ها روانه فضای مجازی شده و اکنون با واکنش های گسترده همراه شده است. رسانه های معاند و فعالین فضای مجازی این اتفاق را ضعف دیپماسی تحلیل کرده و برای آن از عنوان «خفت» استفاده میکنند. در حال حاضر عبارت مشترک تحلیل ها این است که عربستان با این رفتار نشان داد خواهان برقراری روابط بوده اما دیگر نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه که توسط قاسم سلیمانی اجرا میشد را برنمیتابد. عبارت وایرال شده دیگر نیز با عنوان «برای ثبت در تاریخ! تحقیر همزمان در میدان و دیپلماسی!» بازنشر میشود.
در واکنش های کاربران اصلاحات، برخی به حمایت از هادی محمدی توئیت منتشر کردند. این کاربران به حمله تندرو ها به سفارت عربستان اشاره کرده و این پرسش را مطرح کردند که «آن اتفاق منجر به خیاتت در روابط بین المللی کشور شد یا توئیت هادی محمدی؟». برخی دیگر هم به تمسخر نوشتند که اصلاحات دارای قدرتی قابل توجهی در جمهوری اسلامی هستند که خبرنگارانشان قادر به برهم زدن مناسبات بین المللی و یا حتی روشن کردن شعله های خیزش سراسری زن زندگی آزادی میباشند.
کاربران انقلابی نیز در واکنش های خود، برخی حمایتی و برخی انتقادی رفتار کردند. آنان که حمایت کردند، اشاره به تکذیبیه ها کرده و تصویری متفاوت از اتاق دوم گفت و گو دوم را بانشر دادند که نشان میداد تصاویر رهبری و حاج قاسم در زاویه ای دیگر وجود داشته است. منتقدان نیز رویه عدالت خواهی را پیش گرفتند. آن ها معتقدند که دولت سیزدهم به دور خطا نیست و در این موارد باید از او انتقاد کرد. کاربران منتقد موافقت دولت با تغییر اتاق گفت و گو را خطا و خیانت به خون شهید حاج قاسم سلیمانی قلمداد کردند.
با توجه به حساسیت این موضوع، تا مدت ها تحلیل و اظهارنظر فعالین مجازی در این رابطه وجود دارد.