⭕️ تا حالا فکر کردید مادر حضرت موسی (ع) چطور بچهاش رو در رود نیل گذاشت؟!
شازده کوچولو بعد از انجیل پرفروشترین کتاب تاریخ در قرن بیست هست و بیشتر از بیست تا ترجمه فارسی از اون وجود داره. یکی از مهمترین وجوه داستان اینه که آدم بزرگا یاد بگیرن از دریچهی چشم بچهها دنیا رو نگاه کنن و نه از دریچهی چشم خودشون 🤔
هر چقدر توی این موضوع موفقتر عمل کنیم، مسیرمون در ارتباط موثر با کودک هموارتر هست و به رشدشون داریم کمک میکنیم. مثلاً با بچه میریم پارک و غریزهی اون با تمام وجود اومده وسط و بچه میخواد که کفشهاش رو در بیاره و وسط چمنها بدو بدو کنه اما ما چون فکر میکنیم ممکنه چیزی توی پاهاش بره نمیگذاریم!
خُب هم دغدغهی ما درسته و هم نیاز کودک! اینجا باید چی کار کنیم؟
بهترین راه اینه که بین این دو تا جمع به وجود بیاد یعنی هم کودک به نیازش برسه و هم منِ مادر دغدغهی آسیبی که دارم برطرف بشه! مثلاً توی اینجا میتونیم یه محدوده رو خوب وارسی کنیم، بعد برای کودک با نخ مشخص کنیم که بین اونها راحت بازی کنه.
توی
#پست_قبلی سوالهایی که پرسیدم اکثراً حول این محورهایی میگشت که آسیب جدی به همراه نداشت. اکثراً آسیبهای جسمی ساده یا کشمکشهای روانی و درونی ساده مثل قهر و آشتیهای کوتاه بودند! خیلیها اومدن و گفتن ما ترسمون از این چیزها نیست، از آسیبهای جدیتر هست! پس چند تا نکته؛
۱. اگر از این چیزها نمیترسیم پس با فراق بال بگذاریم کودک زمین خوردن، بازی با حیوانات و امثالهم رو تجربه کنه.
۲. باور کنیم اینکه کودک چند دقیقه با خودش خلوت کنه، ناراحت و غمگین باشه، براش بد نیست البته حق نداریم از عمد چنین شرایطی رو برای کودک ایجاد کنیم.
۳. اگر از آسیب جدی میترسیم، مگر این چیزها چقدر تحت کنترل ما هست؟! مگه میشه مثل کِش به شلوار بچه وصل بود و همه جا از اون محافظت کرد؟! اصلاً چند درصد افراد آسیب جدی میبینن؟!!
👈 امروزه رسانه، تمام قد جلوی خانوادهها ایستاده و کارش ترسوندن ماها شده! از بین هر چند ده هزار کودک، یکی آسیب میبینه و ما باقی بچهها رو از حرکت، هیجان، تجربه، لمس و رشد محروم میکنیم که مبادا آسیب ببینن!
👈 من که هر وقت به بچه خودم نگاه میکنم میبینم من و مامانش تقریباً هیچ نقشی در محافظت از اون نداریم و نداشتیم! ولو اینکه بقیه جور دیگهای فکر بکنن!
👈 راستی تا حالا فکر نکردید که یه کس دیگهای داره از بچهتون محافظت میکنه؟! داستان حضرت موسی که مادرش اون رو به آب انداخت رو چند بار تا حالا مادرانه خوندید؟!
👈 اصلاً دعا و توسل چقدر توی تربیت ماها نقش داره؟!
✅ من فکر میکنم ما در عین مراقبت، وظیفهمون ایجاد فضای رشد برای کودک هست و این رشد جز با تجربه مستقیم به دست نمیاد! توی سنین پایین آزادی کودک رکن اساسی برای رشدش هست و اگه جلوش رو بگیریم، جلوی رشدش رو گرفتیم. خواهشاً بگذاریم بچههامون با تجربههاشون بزرگ بشن نه با اون چیزی که ما داریم بهشون میگیم چون لزوماً فهم ما درست نبوده!
#سقراط_حکیم ۲۶۰۰ سال قبل همین حرف رو به نحوی دیگری گفته! سقراط میگفت «من کل فلسفه رو مبتنی بر دو اصل میدونم. یکی اینکه خودت رو بشناس و دیگری اینکه زندگی نیازموده ارزش زیستن ندارد!» و این یعنی اینکه بگذاریم هر انسانی زندگی رو خودش آزمایش و تجربه کنه و هیچ معلمی هم براش بالاتر از این نخواهد بود.
فکرم نکنید اگر بچه خودش تجربه کنه و شکست بخوره این ناراحتی و غم براش بد هست! البته شکستهای مداوم برای کودک چیز خوبی نیست اما به قول پروفسور جینات رشد کودک من هیچ وقت موهبت غم رو از کودک نمیگیرم چون جلوی رشدش رو میگیرم! حالا این یعنی چی، در موردش صحبت میکنیم ....
🌹ممنون که برای دیگران هم میفرستید🌹
-----------
پینوشت ۱. اینجا حرف خیلی زیاد هست ولی به همین مقدار فعلا بسه چون فضای مجازی بیش از این ظرفیت انتقال این پیام رو نداره یا من بلد نیستم تو اینجا بیشتر از این جلو برم.
پینوشت ۲. در مورد حدود و ثغورِ آزادی دادن به بچهها بعداً حتماً صحبت میکنم اما در کل بدونید آزادی یکی از مهمترین عوامل رشد کودک هست. کودک باید قدرت انتخاب داشته باشه وگرنه انگیزههای درونی لازم برای رشد رو از دست میده.
#حمید_کثیری
#بهترین_مامان
@hamidkasiri_ir