💫چگونه به فرزندانمان آموزش دهیم که خشم خود را کنترل کنند؟
خشم بهخودیخود احساسی طبیعی و سالم است که نشان میدهد گاهی اوقات بعضی چیزها به نظرمان منصفانه یا درست نیست، اما اگر رفتار خشمآلود کودک از کنترل خارج شود یا پرخاشگرانه باشد، ممکن است بسیار آسیبزا شود و برای خودش و اطرافیانش، چالشهایی دلهرهآور به همراه داشته باشد.
راهکارهای زیر به کودکانی که زیاد عصبانی میشوند کمک می کند تا احساسات خود را بیشتر بشناسند، آنها را بیان کنند و در مواقع لازم، آنها را تحت کنترل داشته باشند:
1️⃣ دربارهی روشهای کنترل خشم با فرزندتان گفتوگو کنید
مهارت کنترل خشم را با استفاده از روشهایی سرگرمکننده و خلاقانه به فرزندتان آموزش دهید. مثلاً میتوانید با کمک هم برای خشم یک اسم بگذارید و از کودک بخواهید آن را نقاشی کند.
2️⃣ به فرزندتان کمک کنید تا نشانههای ظاهری خشم را تشخیص دهد
توانایی تشخیص زودهنگام نشانههای ظاهری و جسمی خشم به فرزندتان کمک میکند تا در مورد چگونگی ابراز آن، تصمیمهای سنجیدهتر و عاقلانهتری بگیرد.
3️⃣ به فرزندتان کمک کنید علت ایجاد خشم خود را پیدا کند
کشف علت عصبانیت فرزندتان و همچنین کمک به او برای شناخت احساساتی که در آن موقعیت تجربه میکند، اهمیت بسیاری دارد، زیرا باعث میشود راحتتر عصبانیتش را کنترل کند.
4️⃣ راهبردهای مدیریت خشمِ منحصر به فرزندتان را کشف کنید
بچهها باید روشهای مناسب برای مقابله با خشم خود را بدانند. به جای اینکه به فرزندتان بگویید: «دوستت را نزن!»، به او توضیح دهید که وقتی احساس عصبانیت میکند، چه کارهایی میتواند انجام دهد. مثلاً بگویید: «ما حق نداریم به دیگران آسیب بزنیم. به جای این کار، سعی کن وقتی عصبانی شدی از کلمات استفاده کنی و به دوستت بگویی که از کارش عصبانی شدهای.»
5️⃣ فرزندتان را به بازی و ورزش منظم تشویق کنید
فعالیت بدنی و داشتن تحرک راهی است برای کاهش احساس خشم یا پایاندادن به آن.بازی و ورزش برای کاهش دلهره و نگرانی نیز مفید است.
6️⃣ بازخورد مثبت بدهید
وقتی متوجه میشوید فرزندتان در موقعیتی قرار گرفته و توانسته خشم و عصبانیتش را بهخوبی کنترل کند، تلاش او را، هر اندازه که کوچک باشد، تحسین کنید. این کار باعث ایجاد اعتمادبهنفس در فرزندتان برای توانایی مدیریت خشم میشود.
7️⃣ کنترل و مدیریت خشم را با رفتار خود به فرزندتان آموزش دهید
به فرزندتان نشان دهید زمانهایی که خودتان عصبانی میشوید، چگونه با احساس خشمتان برخورد میکنید.دربارهی احساس خشم و عصبانیتی که تجربه میکنید صحبت کنید تا او متوجه شود که بزرگسالان هم گاهی عصبانی میشوند.