⭕️ آقای رئیسجمهور فردا میدانید چه پروژهای را افتتاح میکنید؟
«تصفیه گازوئیل» اصفهان چگونه اقتصادیترین پروژه صنعت نفت شد؟/ «قدیری» به صنعت پالایش هدیه 20 هزار میلیارد تومانی داد
💎 به گزارش خبرنگار «انرژی نیوز»، نگاهی به پیشرفت و زمان اجرای طرحهای میان دستی و بالادستی صنعت نفت دست کم در چهار دهه گذشته تاکنون نشان میدهد که برخی طرحها حتی پس از گذشت یکدهه از آغاز عملیات اجرایی هنوز به مرحله پیش راهاندازی هم نرسیدهاند به عنوان مثال ساخت پالایشگاه گاز فاز 14 پارس جنوبی یا فاز اول «ستاره خلیج فارس» که بیش از یک دهه طول کشید.
💎 در اجرای برخی پروژهها وضعیت از این هم بدتر است مثل ساخت «ان.جی.ال سیری»، «الفین ایلام»، «متانول دنا»، «متانول آپادانا»، «الفین گچساران» و... هفده تا هجده سال طول کشیده و زمانی این طرحها به بهره برداری رسیده اند که از نظر تامین پایدار خوراک در بالادستی یا بازار فروش، بهرهبرداری از آنها اصلا توجیه اقتصادی ندارد و عملا اقتصاد این پروژهها با صرف صدها میلیون دلار زیر سوال و ابهام است!
💎 اوضاع در برخی از طرحهای دیگر صنعت نفت از این هم بدتر است، مثلا در ساخت «ان.جی.ال خارگ» احداث آن نیمه کاره رها شده زیرا در بالادستی خوراک 500 میلیون فوتمکعبی به دلیل تاخیر در ساخت «ان.جی.ال» دیگر وجود خارجی ندارد و چرا راه دور برویم در احداث «پالایشگاه هویزه خلیج فارس» با وجود پیش بینی ظرفیت 500 میلیون فوت مکعبی به دلیل از دست رفتن خوراک در بالادست این روزها با 50 میلیون فوت مکعب تولید انجام میشود.
💎 در صنعت پالایش نفت وضعیت از سایر صنایع هیدروکربوری کشور بدتر است، ساخت مینی پالایشگاههای هشتگانه تبدیل میعانات گازی به نفتا در قالب طرحهای سیراف به یک واحد تقلیل یافته و احداث این پالایشگاه کوچک هم با گذشت بیش از پنج سال هنوز به پایان نرسیده است، ساخت فاز یک «ستاره خلیج فارس» رسما چهار دولت را به خود دید و طرحهایی مثل ساخت پالایشگاه نفت سنگین خوزستان، پالایشگاه آناهیتا و حتی پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» حتی به دلیل طولانی شدن فرآیند اداری حتی رنگ کلنگزنی را هم به خود ندیده اند چه برسد که شاهد پیشرفت ساخت آنها باشیم!
💎 چه بخواهیم و چه نخواهیم نرخ ساخت یک پروژه متوسط 500 میلیون دلاری امروز چه در بالادستی و چه میاندستی صنعت نفت به بیش از 10 سال رسیده است و با گذشت یک دهه به دلیل تغییرات در تامین خوراک در بالادستی و یا تحولات بازار مصرف و یا حتی قدیمی شدن تکنولوژی بهرهبرداری از آنها اصلا توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
💎 همزمان با مرور این تحولات اما یک اتفاق عجیب و غریب در «اصفهان» رخ داده است و واحد «تصفیه گازوئیل» پالایشگاه اصفهان با ظرفیت 100 هزار بشکه و با هدف تولید 16 میلیون لیتر گازوئیل یورو پنج که قرار بود «اسفند 1402» رنگ راه اندازی و بهرهبرداری را به خود ببیند، 16 ماه زودتر از برنامه زمان بندی به تولید تجاری رسید و با قیمتهای فعلی گازوئیل با 10 «پی.پی.ام» گوگرد تاکنون فقط از محل تسریع در راهاندازی و بهرهبرداری این پروژه زیست محیطی حدود 20 هزار میلیارد تومان سود حاصل شده است.
💎 به عبارت دیگر این طرح هنوز به بهرهبرداری نرسیده از محل تسریع در راه اندازی هزینههای دوره «احداث» را نه تنها پوشش داده که با تولید گازوئیل یورو 5 و جداسازی روزانه 300 تن گوگرد در کنار «زیست محیطیترین» به «اقتصادی ترین» پروژه صنعت نفت هم تبدیل شده است.
💎 فردا «رئیس جمهور» به اصفهان میرود تا این طرح پالایشی را که بدون اغراق تافته جدا بافته سالهای اخیر صنعت نفت از نظر سرعت در راه اندازی بوده را افتتاح کند و باید از وزیر نفت سوال کند که دلیل تسریع در راهاندازی «تصفیه گازوئیل اصفهان» چه بوده و چرا همزمان با این اتفاق هنوز حتی شاهد آغاز عملیات اجرایی و کلنگ زنی طرحهایی مثل آناهیتای کرمانشاه، پتروپالایش شهید سلیمانی و پالایشگاه نفت خوزستان و یا هرمز نیستیم؟ مگر میشود در یک صنعت یک طرح پالایشی دو سال زودتر به بهره برداری برسد و طرح دیگری بعد دوسال هنوز رنگ حتی کلنگ زنی را به خود نبیند. البته که مدیرانی مثل «محسن قدیری» بدون نبش قبر گذشته دنبال تسریع در ساخت پروژهها هستند و مدیرانی مثل «جلیل سالاری» جز نبش قبر کردن گذشته هنر دیگری ندارند تا وقت بخرند و «مدیریت» کنند..
🛰 کانال خبری، تحلیلی👇👇
گفتمان انقلابی
🆔
eitaa.com/goftemaneenghlabi