🔴⚪️🔵 بیانیه مشترک ١٠ تشکل جنبش عدالتخواه دانشجویی، درخصوص حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات گندم و تغییرات گسترده در یارانههای آرد و گندم
(قسمت اول)
🔻درحالی که آخرین سنگر قشر مستضعف برای کاهش هزینههای زندگی، روی آوردن به مصرف نان و غلات بهجای گوشت و دیگر اقلام غذایی است، ناگهان ارز ترجیحی واردات گندم و یارانه آرد حذف میشود. حال آنکه ادعای مجلس این بود که حذف ارز ترجیحی دارو و گندم در مرحلهی آخرِ این به اصطلاح جراحی اقتصادی انجام خواهدشد.
🔻به همین دلیل با آزادسازی قیمتها، قیمت هر کیسه آرد از ۷۰هزار تومان به ۶۷۰ هزارتومان رسیده و نرخ فروش گندم برای صنف و صنعت از ۲هزار و ۷۰۰ تومان به ۱۲هزار تومان افزایش پیدا کردهاست.
🔻در اثر این اقدامات دولت، قیمت ماکارونی به چیزی بیش از دوبرابر رسید و همچنین قیمت نانهای فانتزی سر به فلک گذاشت و نمیدانیم وضعیت نان سنتی چه خواهد شد، آن هم با طرحی که معلوم نیست دقیقا چیست و کی اجرایی میشود!
🔸حال چه میشود که سیاستگذار تصمیم میگیرد اساسیترین کالا را که بخش مهمی از هزینههای خانوارهای ضعیف به آن تعلق دارد را گران کند؟ مواردی مانند قاچاق به دلیل اختلاف قیمت و عدم تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی و سواستفاده و فساد در این حوزه، بهانههایی است که از جانب مسئولین شنیده میشود. صرف نظر از اینکه چقدر این قاچاق و فساد واقعی و گسترده است که مقابله با آن ارزش وارد کردن چنین شوک عظیمی به اقشار ضعیف را داشته باشد، چرا دولتی که ادعا میکند پس از این شوک میتواند بازار را با کمک اصناف و اتحادیهها کنترل کند، به کنترل قاچاق و فساد نمی پردازد؟ چرا هزینهی بیکفایتی دولت در مقابله با این امور را مردم باید بپردازند؟
🔹به طور مثال، اگر بهانه تیم اقتصادی دولت و سازمان برنامه و بودجه برای حذف ارز ترجیحی و یارانههای مذکور جلوگیری از فساد است، ارجاعتان میدهیم به سامانه عریض و طویل رصد آرد در سرتاسر زنجیره تولید، توزیع و مصرف؛ سامانه یکپارچه مدیریت آرد کشور که نامش را به اختصار «سیما» گذاشتهاید. سامانهای که از آذرماه سال گذشته در ۱۱ استان آغاز به کار کرده است و از دیماه سال پیش در تمامی استانها بکار افتاده. چندی پیش مدیرکل هماهنگی آرد و نان شرکت بازرگانی دولتی ایران در خصوص آن توضیح داد که تمام اشکالات این سامانه که تا به حال مشاهده شدهاست هم رفع شده و نظارت جامعی بر این محصول خواهند داشت. همچنین نکته مهمی که همواره درمورد قاچاق کالاها مورد غفلت است، فاصله بسیار زیاد آمار منتشر شده از میزان قاچاق و احکام صادره در این خصوص است؛ بطوری که فقط و فقط به میزان یک درصد از آمار قاچاق، کشف شده است و سپس در دادگاه تایید شده و برایشان حکم صادر شده است. این نکته خود نشان دهنده دو مطلب است، یکی آمارهای نادقیق و یکی عدم عزم و اراده جدی برای مبارزه با قاچاق. فلذا اگر دغدغهتان مبارزه با قاچاق است، بهتر است وظایفی که بر دوش خودتان هست را انجام دهید، نه اینکه دود مبارزه با فسادتان چشم دهکهای پایین کشور را کور کند.
🔸فساد گسترده در بسیاری از بخشها وجود دارد اما چرا دولت ناگهان به فکر حوزه آرد و گندم افتاده است؟ جواب واضح است، چون در این بخش فرصت خوبی برای جبران کسری بودجه وجود دارد. با یک حساب سرانگشستی، در مییابیم که دولت چیزی نزدیک به ۶۵هزارمیلیارد تومان تنها از طریق حذف ارز ترجیحی گندم در مخارجش صرفهجویی خواهد کرد. همچنین با آزادسازی قیمت آرد اصناف و صنایع، چیزی بیش از ۱۰هزارمیلیارد تومان دیگر نصیبش خواهد شد. افزایش نرخ گندم اصناف و صنایع نیز درآمدی ۱۵هزارمیلیارد تومانی را در پی خواهد داشت. در این میان تنها هزینهای که بر دوش دولت افزوده میشود، هزینه افزایش قیمت خرید تضمینی گندم از کشاورزان است که چیزی نزدیک به ۳۰هزارمیلیارد تومان برایش تمام میشود. در مجموع دولت از طریق قطع یارانهها و ارز ترجیحی مربوط به آرد و گندم، چیزی نزدیک به ۶۰هزارمیلیارد تومان نصیبش میشود؛ یعنی به ازای هر ایرانی ماهی ۶۰هزار تومان. البته همه این محاسبهها بدون در نظر گرفتن آزادسازی آرد مورد نیاز نانواییهاست؛ چیزی که با بیانات مسئولین اقتصادی کشور، اصلا دور از انتظار نیست رخ بدهد و اگر این اتفاق بیوفتد، شاهد آزاد شدن چیزی قریب به ۱۵۰هزارمیلیارد تومان از هزینههای دولت خواهیم بود. اتفاقی که دور از انتظار نیست و اگر حتمی شود، قیمت نان سر به فلک خواهد گذاشت. وعدههای نیمبند وزیر اقتصاد راجع به دادن یارانه مستقیم نان به ازای هر کد ملی و یا فروشنده که در هیچ یک از ردیفهای بودجه بصورت واضح تعریف نشدهاست، خود نوید افزایش قیمت نان در آیندهای نهچندان دور را میدهد.
🔆
@newsrahemardom_ir 🔆