•••
📌 امام خمینی از لحظۀ ورود به پاریس همیشه با این سؤال روبهرو بود كه «آیا تصمیم دارید به ایران بروید؟» و «كی به ایران بازخواهید گشت؟» برای اینكه زمانشناسی و تشخیص مناسبترین زمان برای بازگشت از سوی امام خمینی مشخص شود، به پاسخهای ایشان در زمانهای مختلف اشاره میشود. در ۱۰ آبان ۱۳۵۷ در پاسخ به خبرنگار رادیو تلویزیون اتریش گفت: «حضور در خارج، بر افشای جرایم شاه در سطح جهانی مناسبتر است.»
🔹 در همان تاریخ در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامۀ گاردین كه پرسید: «تحت چه شرایطی حضرت آیتالله بازگشت به ایران را مورد بررسی قرار خواهند داد؟»، فرمودند: «با توجه به تجارب تلخ گذشتۀ ملت ما از این خاندان، هیچگونه راهحلی در چارچوب شاه سلطنت كند و نه حكومت، قابل قبول نخواهد بود. علیالاصول ما با رژیم سلطنتی مخالف هستیم و بازگشت به ایران، بستگی به پیشرفت اهداف جنبش دارد. فعلاً قرار بر رفتن به ایران را ندارم.»
🔺در ۱۴ آبان ۱۳۵۷ در پاسخ به سؤال خبرنگار رادیو تلویزیون هلند كه پرسید: «آیا حضرت عالی در مبارزه علیه شاه، بهتر و مؤثرتر نبود كه دعوت شاه را به ایران پذیرفته و به ایران برمیگشتید؟»، فرمودند: «من برای آگاهكردن دنیا بهتر میدانم در اینجا باشم. در ایران هنوز اختناق وجود دارد، لذا رفتن به ایران فعلاً منتفی است.»
🔸 در ۲۰ آبان ۱۳۵۷ نیز در پاسخ به سؤال خبرنگار تلویزیون انبیسی آمریكا، مطالب مشابهی را گفتند: «الآن معلوم نیست با این اوضاع آشفته كه به دست شاه انجام میگیرد و اخیراً به اوج خود رسیده است، لازم باشد به ایران بازگردم. بودن من در خارج كه بتوانم فریاد ایرانیان مظلوم را به همۀ عالم برسانم بهتر است. ولكن هر موقع كه صلاح ملت باشد به ایران برمیگردم.»
◾️در ۱۵ آذر ۱۳۵۷ نیز به خبرنگار روزنامۀ دیلیتلگراف گفت: «مردم توجه به این موضع دارند كه هرچه من بگویم به صلاحشان است. حال چه از اینجا باشد، چه از ایران، به آن عمل میكنند. من هر وقت صلاح دیدم به ایران میروم.» از این پس نیز تا خروج محمدرضا پهلوی در ۲۶ دی ۱۳۵۷ از كشور در پاسخ خبرنگاران و سؤالكنندگان اعلام كردند كه هر وقت صلاح بدانم، بازخواهم گشت و مكان برای من مهم نیست، بلكه مبارزه با ظلم حكومت پهلوی مهم است. تا این تاریخ امامخمینی بارها گفتند كه تا شاه باقی است به ایران برنخواهد گشت، اما پس از این رویداد مهم، پاسخ ایشان به مضمون «در اولین فرصت بازخواهم گشت» تغییر یافت.
✔️ تغییر رویۀ امام خمینی دربارۀ بازگشت به ایران، پس از خروج محمدرضا پهلوی از كشور، ترس و واهمۀ عظیمی را در میان مقامات رژیم پهلوی و دولت بختیار پدید آورد.
📍ژنرال هایزر در خاطرات خود میگوید كه وی و گروه پنج نفرۀ مقامات نظامی و امنیتی رژیم كه با وی در تماس بودند، از ۲۶ دی به بعد، هر آن منتظر ورود امام خمینی به ایران بودند، اما از كانالهای مختلف در تلاش بودند كه ایشان را همچنان در خارج از ایران نگه دارند.
💢 در روزهای پایانی دی ماه خبر بازگشت قریبالوقوع امامخمینی عناوین مطبوعات داخلی و خارجی را به خود اختصاص داد. به نظر میرسید كه همۀ شرایط لازم برای بازگشت امام خمینی مهیا میباشد؛ زیرا راهحلهای مختلف مقامات رژیم از جمله نفوذ، تهدید به كودتا، وعده و... برای جلوگیری از بازگشت امام خمینی به حداقل نتیجه هم نرسیده بود. بر اساس زمینه مساعد ایجاد شده در ایران، امامخمینی در ۳۰ دی ۱۳۵۷ طی پیامی به ملت ایران بازگشت قریبالوقوع خود را اعلام كرد.
📃 به دنبال صدور این پیام و انتشار آن در ایران، مقامات رژیم حداقل به دو اقدام دست زدند: یكی اینكه در روز دوم بهمن یگانهای گارد شاهنشاهی برای نشاندادن قدرت و تهدید مخالفان در مقابل خبرنگاران داخلی و خارجی رژه رفتند و دیگر اینكه در چهارم بهمن، بختیار دستور بستن فرودگاهها و توقف تمامی پروازهای خارجی (از ایران به خارج و از خارج به ایران) را صادر كرد.
💯 در شرایطی كه نیروهای انقلابی، آمادگی استقبال و خنثیكردن توطئههای احتمالی را داشتند، بختیار تحت فشار مردم ۹ بهمن اعلام كرد كه فرودگاه مهرآباد برای ورود امام خمینی باز است. بختیار نمیتوانست بستن فرودگاهها را بیش از این ادامه دهد. زیرا در این مدت نارضایتی بر ضد دولتش به شدت افزایش و ناآرامیها و تظاهرات گسترش یافته بود. در واقع، افزایش تبلیغات داخلی و خارجی بر ضد وی سبب شد كه دستور بازگشایی فرودگاهها را صادر كند.
✈️ به دنبال باز شدن فرودگاه مهرآباد، امام خمینی پس از چهارده سال دوری از وطن، در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ به میهن بازگشت و مورد استقبال بینظیر مردم ایران قرار گرفت.🇮🇷
📚
منبع:
https://irdc.ir/fa/news/8325
#پهلوی_بدون_روتوش
#پهلوی_به_روایت_تاریخ
☫ @pahlavi1357 | آنچه باید بدانید
🌐کانال ما در پیامرسان های دیگر:
🔻در روبیکا
https://rubika.ir/pahlavi1357
📡 مطالبمان را نشر دهید🇮🇷