🎙استاد پارسانیا:
🔻بپرسید چرا غرب به سراغ کتاب «قانون» ابن سینا رفت نه «شفا»؟
💠 تمدن مدرن غرب در این 4 قرن از منظر و نگاه خود تاریخ جوامع سنتی را مورد مطالعه قرار داده است و کشور ما هم مشمول این قاعده بوده است، البته در این روند گزینشی عمل شد و به عنوان مثال غرب به سراغ کتاب قانون ابن سینا رفت نه شفا و به نظر بنده باید این تجربه در دانشگاههای ما بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
💠 مساله فرهنگ و تاریخ ما بازخوانی جهان مدرن است. تکنولوژی، صنعت، فلسفه و ... مدرن همه مبتنی بر فرهنگ مدرن و جهان بینی مدرن است و ما باید تمدن مدرن را به عنوان بخشی از تجربه زیست بشر مورد بازخوانی انتقادی قرار دهیم. ما باید این مسائل را از منظر خودمان بشناسیم و این همان کاری بود که غرب انجام داد.
💠 شما اگر به پیشینه رشته شرق شناسی که برای این منظور ایجاد شد، نگاه کنید میبینید که این رشته ابتدا توسط وزارت مستعمرات انگلیس و فرانسه ایجاد شد تا این کشورهای استعماری نسبت به محلی که میخواهند آن را غارت کنند، شناخت بیشتری داشته باشند.بنا براین ما هم برای شناخت هویت و مبانی معرفتی غرب، باید غرب شناسی را جدی بگیریم و به نظر بنده این حرکت می تواند یکی از محورهای تلاش برای وحدت حوزه و دانشگاه باشد.
💠 امروز این نکته مورد اتفاق همه متفکران حوزه فلسفه علم است که تمامی علوم از یکسری مبانی متافیزیکی و فلسفی بهره میبرند و به هر میزانی که این مبانی دینی باشد آن علوم هم دینی میشوند و بالعکس و حوزه و دانشگاه باید در مورد مبانی متافیزیکی همه علوم اعم از علوم تجربی، علوم پایه، علوم انسانی و ... وارد بحث و نظریه پردازی شوند، با این نگاه ما پزشکی، مهندس، زیست شناسی و ... اسلامی خواهیم داشت؛ اگر پزشک مسلمان به این نکته توجه داشته باشد که بدن انسان به عنوان یکی از مظاهر قدرت خداوند خلاق علیم سوژه فعالیت پزشکی است و او در این مسیر سازوکار خلقت خداوند را مورد بررسی قرار میدهد و شفای بیماری نیز در ید قدرت خداوند متعال است، پس به این معنا پزشکی اسلامی است و صد البته در این مسیر حوزه باید بیشتر به دانشگاه کمک کند و عقلانیت استقرایی و برهانی حاکم بر حوزه علمیه به نظر بنده می تواند در این مسیر پشتوانه خوبی محسوب شود.
🆔
@parsania_net