🥘
آشپزخانه اوپن و اقتصاد تکاثری
➡️ تصویر راست نمونهای است از تبلیغ آشپزخانه با دکوراسیون آمریکایی در مجله آرشیتکت در اوایل دوره پهلوی دوم در راستای تلاش برای تغییر ذائقه بانوان ایرانی؛
⬅️ تصویر چپ نیز مربوط به آموزش بانوان ایرانی برای یادگیری کار با وسایل دکوراسیون غربی در دوره تحصیلی «اقتصاد خانه» است که این دوره، ذیل برنامه اصل چهار ترومن در ایران انجام میشد.
🗽 ذیل این برنامه، آمریکاییها به طور مستقیم برای گسترش سبک زندگی مصرفگرا در ایران تلاش کردند و با تأسیس «دپارتمان اقتصاد خانه» سعی در تغییر شیوه زندگی زنان ایرانی داشتند.
🛋🚪هدف از این دوره آن بود که بانوی ایرانی مهارتهای سنتی خود اعم از شیوه پختوپز، پذیرایی از میهمانان و غیره را با نگاه به الگوهای غربی اصلاحکرده و از دکوراسیون خانههای آمریکایی برای فضای سکونت خود الهام بگیرد. به دنبال چنین برنامههایی و در کنار انبوه اسباب و اثاثیه وارداتی (که همه در راستای تقویت نظام سرمایهداری بود)، فضای سکونت در ایران به تدریج از یک واحد مولّد و دارای استقلال اقتصادی به یک واحد مصرفکننده تبدیل شد.
❌ در چنین خانهای، آشپزخانه (به عنوان مهمترین فضای تجلیِ فرهنگ مصرفگرایی) دیگر نمیتوانست خارج از محدوده پذیرایی واقع شود، بلکه چنین آشپزخانه پرتکلفی میبایست جلوی چشم مهمانان به فضایی برای مانور تجمل و تجلی اقتصاد تکاثری تبدیل شود و لذا آشپزخانه ایرانی به تدریج به صورت آشپزخانه اپن فعلی درآمد. آشپزخانهای که نتیجه تغییر سبک زندگی ما در راستای ترویج فرهنگ مصرفگرایی و اقتصاد تکاثری (در مقابل اقتصادکوثری) است.
✍🏻 دکتر منان رئیسی، استاد دانشگاه قم
📱ڪـانـال ݐـرٺـو اشـراق
🔰 به ما بپیوندید...
🆔
eitaa.com/partoweshraq
🆔
splus.ir/partoweshraq
#تهاجم_فرهنگی
#استحاله