🔎📖🔍 🔎📖🔍
✅پرسش:
اگر غرض خداوند از آفرینش انسان ها، سیر تکامل است پس افرادی که در کودکی می میرند و یا قبایل وحشی آفریقایی که در نقاط دور جنگل به دنیا می آیند و همان جا هم می میرند و یا کسانی که در جنگ ها و حملات مهاجمان مانند حمله مغول ها و... کشته می شوند؛ چه بهره ای برده و سیر تکاملی آن ها چه می شود؟
قسمت دوم(آخر):
🌺 پاسخ:
ب_ 📌در خصوص مرگ كودكان نوزاد بايد گفت:
🔹اولا حكمت های گوناگونی بر اين عمر كوتاه مترتب است كه بسياری از آن بر ما پوشيده است. اما آزمون والدين چنين كودكانی و تاثيری كه چنين حادثه ای بر جامعه گذاشته، عكس العملی كه ممكن است در پی داشته باشد، همه می تواند از حكمت های الهی در اين تقدير خاص باشد؛ پس اصل اين خلقت غير حكيمانه نيست.
🔹ثانيا ساختار عالم بر اساس سنت های خاصی تنظيم شده كه رابطه علّی و معلولی يكی از آن هاست و معنا ندارد كه زمينه معلوليت ذهنی يك كودك از قبل فراهم شود و علت تامه آن محقق گردد و معلول برخلاف آن حاصل گردد، يا علل مردن يك نوزاد يا كودك نوجوان حاصل شود. اما خداوند مانع تحقق و تاثيرگذاری اين علت گردد، همانند آن كه فردی ظالم بخواهد كودكی را به قتل برساند. اما خداوند مانع اين كار شود تا اين كودك امكان تكامل را بيابد.
🔹ثالثا بر اساس پاره ای از روايات زمينه كسب كمال برای اين افراد بعد از مرگ فراهم می گردد؛ يعنی به دليل انكه اين افراد به نوعی مستثنا از ضابطه عادی هدف و غايت حيات بشری به حساب می آيند و در عين حال بر اساس ضابطه و ساختار عالم چاره ای جز خلقت و مرگ آن ها نبود، اين امر در سرای ديگر به گونه ای جبران می شود.
🌸مثلا در برخي روايات در باره اطفال شيعيان آمده است كه در عالم برزخ فاطمه زهرا (سلام الله علیها) آنان را تربيت می كند.(2) البته در پاره ای از روايات نيز ذكر شده كه اين افراد به شكل خاصی در قيامت مورد آزمون قرار می گيرند تا وضع تسليم يا متمرد بودن آن ها در برابر تكاليف الهی معين باشد. بر اين اساس بعيد نيست متناسب با وضع آخرت و ميزان ادراكات آن ها در آن جهان آزمون هايی از ايشان گرفته شود.
🌱در حديثي زراره از امام باقر (علیه السلام) نقل می كند: «وقتي قيامت میشود، خداوند با پنج دسته بحث می كند: طفل كسی كه در دوران فترت بميرد؛ كسی كه در زمان پيامبر ابله باشد (سبك عقل)؛ ديوانهای كه عقل نداشته باشد و بالأخره كر و لال. همه آن ها بر خدا اعتراض و يا عرض میكنند: تقصيری نداشتيم. اگر حجت داشتيم، اطاعت میكرديم.
🍀خداوند فرشته ای را میفرستد و آتشی آماده میكند. سپس به آن پنج گروه میگويد: خداوند به شما امر فرموده است داخل آتش شويد. هر كدام از آن ها پذيرفتند و داخل آتش شدند. خداوند آتش را بر آنها سرد و خنك میكند و از سوختن نجات شان میدهد....».(3)
✍️در جمع بندی می توان گفت به كمال رسيدن افراد در اندازه اي معين به خودي خود كمال نيست، بلكه كمال حقيقی آن است كه فرد در ظرف تقديرات الهی و فرصت هايی كه در اختيارش قرار می گيرد به كمالی كه از او توقع می رفت برسد.
پي نوشت ها:
1. ملك: 67/ 2.
2. محمد بن يعقوب كليني، كافي، ج 5، ص 289 و ج 6، ص 229 .
3. رعد: 13/ 17.
🔵ارسال سوالات از طریق "اپلیکیشن پاسخگو "
cafebazaar.ir/app/ir.pasokhgoo.app
🔴ارسال سوالات از طریق "وب پاسخگو"
User.pasokhgoo.ir
🌎 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
▪️
@pasokhgoo1 👈
#اعتقادی