♦️
وضعیت آموزشی(۱) :
از آنجا که اردوگاه 11 تکریت جزو اردوگاههای مفقودین و مورد بازید صلیب سرخ جهانی قرار نگرفته بود هیچ گونه امکانات آموزشی وجود نداشت .
🔹و از طرفی داشتن هرگونه قلم و کاغذ بطور کلی تا پایان اسارت ممنوع بود و چنانچه مداد و یا کاغذی نزد کسی پیدا می کردند بشدت مورد شکجه نگهبانان قرار می گرفت .
🔸ولی نبود امکانات مانع آموزش و یادگیری بچه ها نشد و از روزهای اول اسارت معلوماتی که بچه ها از ایران به یاد داشتند به یکدیگر انتقال دادند .
🔹مهمترین مطالب آموزشی در اردوگاه :
📖
قرآن
📝
حدیث
📚
ادعیه (تعقیبات نماز ، توسل ، کمیل ...)
🖍
خطاطی
📰
زبان انگلیسی
📋
عربی (مکالمه وصرف و نحو )
📕
ریاضی
📗
اخلاق
📘
معارف
🎐
نقاشی
🔸قرآن
اولین چیزی که یاد گیری آن به طور چشمگیری افزایش یافت آموزش قران کریم بود و علت آن هم این بود که تعدادی از بچه ها اکثر سورهای قران را حفظ بودند (بخصوص سورهای کوچک قرآن )و با انتقال آن به دیگران موجب رواج آن در بین بچه ها شدند .
🔹و هنگامی که بعد از یک سال و نیم به هر آسایشگاه یک قرآن دادند تعداد زیادی از بچه ها سوره های کوچک را حفظ کرده بودند با آمدن قرآن ، حفظ بقیه سوره ها و همچنین آموزش روخوانی و تجوید قرآن گسترش پیدا کرد.
🔸نحوه ی یادگیری و حفظ قرآن به این صورت بود که نفر اول سوره ای را که حفظ می کرد به چند نفر انتقال میداد و نفرات بعدی به همین ترتیب پس از حفظ به نفرات بعدی انتقال می دادند.
🔹با توجه به اینکه برای کل آسایشگاه 120 نفره یک قرآن بیشتر وجود نداشت بیشتر بچه ها سوره های زیادی را حفظ کردند .
🔸آموزش و حفظ قرآن را می توان بهترین دستاورد دوران اسارت نام برد زیرا موجب انس گرفتن بچه ها با قرآن شد و این انس گرفتن موجب شد مقدار زیادی از فشارها و سختیهای اسارت را تحمل کنند.
🔹با ورود قرآن به آسایشگاه تعدادی از بچه ها که روخوانی قرآن را یاد نداشتند شروع به یادگیری روخوانی کردند و بعد از آن شروع به حفظ قرآن کردند ولی از آنجا که هر آسایشگاه تنها یک قرآن داشت در طول شبانه روز به هر نفر 10 تا ۱۵ دقیقه بیشتر نوبت قرائت قرآن نمی رسید.
🔸 و جالب اینجا بود که همه مقید بودند حتما از این وقت استفاده کنند و حتی زمانی که خواب بودند سفارش می کردند که آنها را برای خواندن قرآن بیدار کنند.
در کنار قرائت و حفظ قرآن، یادگیری معنی آیات و تفسیر قرآن رواج پیدا کرد .
🔹مهندس خالدی از جمله دوستانی بود که در خصوص تفسیر قران فعال بود و دوستان طلبه ای که در جمع بودند نیز تفسیر و شرح آیات قران را در جمع های دو سه نفر انجام می دادند.
🔸حدیث
حفظ و یادگیری حدیث یکی دیگر از آموزشهای رایج در بین اسرا بود طوری که اکثر حدیثهایی که دوستان یاد داشتند به دیگران انتقال داده شد و بدین ترتیب تعداد زیادی حدیث جمع آوری و حفظ شد .
🔹
ادعیه
یکی دیگر از آموزشها حفظ و یادگیری ادعیه و تعقیبات نماز بود از جمله ادعیه می توان به دعاهای کمیل ، توسل ،زیارت عاشورا و دعاهای مخصوص ماه رجب و شعبان و رمضان و . . . اشاره کرد .
🔸یکی از راههای انتقال ادعیه به دیگر بندها و آسایشکاهها به این صورت بود که برای مثال کل دعای کمیل با خط خوش و بطور ماهرانه بر روی یک دستمال کوچک نوشته میشد و به یک نفر ازبچه ها که شناخته شده بود تحویل داده می شد و او بعد از چند روز دعا را حفظ می کرد و پارچه نوشته شده را به آسایشگاه بعدی می داد و خودش بچه های داخل آسایشگاه را آموزش می داد . و بدین ترتیب اکثر ادعیه مورد نیاز بچه ها آموزش داده میشد .
🔻ادامه دارد....
«موسسه فرهنگی پیام آزادگان خراسان رضوی»
https://eitaa.com/payamazadegankhorasan
https://splus.ir/payamazadegankhorasan