⏪⏪ گام دوم: تعیین موضوع پژوهش
🔶 در گام دوم باید موضوع موردنظر خود را برای پایاننامه به طور دقیق، مشخص کنید.
*⃣ از دانشجوی کارشناسیارشد انتظار میرود بر اساس اطلاعاتی که در طول تحصیل از حوزه مطالعاتی رشته تخصصی خود به دست آورده است، با سؤالات و مسألههایی روبرو شده باشد و موضوعاتی را جهت تحقیق و پژوهش در نظر گرفته باشد.
🔶 در این مرحله باید با هماهنگی استاد راهنما به جمعبندی مناسبی در این ارتباط دست پیدا کنید.
◀️ اطلاع دارید که انتخاب موضوع خوب برای پایاننامه شرط لازم برای موفقیت در انجام یک پژوهش قوی است، اما شرط کافی نیست و نیاز به تلاش و سرمایهگذاری در بخشهای بعدی هم دارد.
♦️ به هر حال ضرورت دارد برای انتخاب موضوع مناسب، وقت کافی اختصاص دهید و از راهنماییهای استاد راهنما به خوبی استفاده کنید.
🔴 حتماً به خاطر دارید که در درس روش تحقیق، ویژگیهای زیر برای موضوع پژوهش مطرح شد:
▪️موضوع تحقیق باید در حوزه تخصص و در ارتباط کامل با رشته تحصیلی شما باشد و ترجیحاً نسبت به آن علاقهمند باشید.
▪️موضوع تحقیق باید ارزش علمی و پژوهشی داشته باشد و به صورتی انتخاب شود که انجام پژوهش در حد توان و مقدورات شما باشد.
▪️موضوع تحقیق باید قابلیت بررسی داشته باشد. بنابراین موضوع باید ریز، جزئی و محدود باشد و به منابع کافی هم دسترسی داشته باشید.
▪️موضوع تحقیق باید تازگی و نوآوری داشته باشد و نتایج آن برای عموم مردم یا نخبگان علمی قابل استفاده باشد و حتیالامکان بتواند مسألهای کاربردی را حل کند.
♦️ برای تحقق این ویژگیها باید پیشینه پژوهش به دقت، مورد بررسی قرار گیرد.
⏹ مطالعه پیشینه پژوهش، حداقل دو فایده مهم دارد: اول مشخص شدن خلأهای پژوهشی موجود و دوم اطلاع یافتن از وجود منابع کافی برای انجام پژوهش.
⭕️ برای آشنایی با روشهای دسترسی به موضوعات خوب و کاربردی در هر یک از رشتههای تحصیلی لازم است کارگاههای تخصصی برگزار شود، اما به عنوان نمونه فقط به دو مورد اشاره میشود:
1⃣ معمولاً در ابتدای هر سال وزارتخانهها، نهادها و سازمانهای مختلف، عناوین پژوهشی مورد نیاز خود را اعلام میکنند که با بررسی آنها میتوانید با حوزههای مطالعاتی گوناگون آشنا شوید و از ایدههای موجود برای انتخاب موضوع تحقیق خود استفاده نمایید.
2⃣ بررسی قسمت پیشنهادهای پژوهشی که معمولاً در انتهای همه پایاننامهها میآید نیز روش سریعی برای انتخاب موضوع پژوهش به شمار میرود، ایرانداک با راهاندازی سامانه جدیدی این دسترسی را به صورت خیلی سادهتری فراهم کرده است.
🔶 پس از آن که با نظر استاد راهنما، برای انتخاب موضوع تحقیق به جمعبندی مشخصی رسیدید باید عنوان پیشنهادی پایاننامه را به شکل یک جمله یا عبارت مناسب، تنظیم نمایید و سومین مرحله را آغاز کنید.
📌 با ما همراه باشید
معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه معارف قرآن و عترت
https://eitaa.com/pazhouheshi