✳️ فلسفه اعتکاف
◀️ ممکن است که سوال شود، علت و حکمت فلسفه روزه گرفتن و اعتکاف در این ماه برای چیست؟ در پاسخ میتوان گفت: خداوند عالم دوست دارد که بعد از مدتها که بندگانش از او دور بودهاند و مرتکب گناهان زیادی شدهاند، برای توبه و برگشت، و عبادت و راز و نیاز آنها با خود، اعمالی را برای آنها مستحب کند. بندگان با اعتکاف و دوری گزیدن از دنیا، و پناه آوردن به مساجد، از دنیا بریده و سر به آستان مقدسش ساییده و با ذکر و نیایش، خود را به پروردگار عالمیان نزدیک میکنند.
اگر این اعتکاف و دوری گزیدن از امور مادی و پناه بردن به مساجد جامع شهر، همراه با روزه و خودداری از خوردن و آشامیدن باشد، در تزکیه نفس و دور شدن از شیطان و نزدیک شدن به درگاه الهی تاثیر زیادتری خواهد داشت. پس همان طور که اشاره شد، خداوند عالم برای بخشش بیحدش برای بندگانش و دور شدن آنها از شر شیطان و نفس اماره، دستور به اعتکاف و روزه گرفتن میدهد، تا خودشان را برای ماه رمضان که اوج بندگی و نیاز است آمادهتر کنند.
در حدیثی امام باقر(علیهالسلام) فرمودهاند: «شخص معتکف از عطر و مواد خوشبو باید پرهیز نماید».
وقتی که شخص معتکف از اعمال و کارهای حلال دوری گزیند؛ مانند دوری کردن از عطر و بوهای خوش، در حقیقت خودش و روحش را آماده میکند تا در بحرانهای روزگار و زندگی، از گناهان بزرگی که در کمین او نشستهاند، دوری گزیند. در حقیقت اعتکاف و روزه گرفتن در این ایام یک دوره تمرین و مهارت است تا شخص خود را برای اعمال واجب یعنی انجام واجبات رمضان و روزه واجب این ماه مبارک، آماده کند.
✍️با تشکر از خانم فهیمه سادات بافری🌹